Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 jan 2019 13:16 

De vlasmarkt


Het einde van een kalenderjaar en de start van een nieuw jaar is traditioneel ook de periode waar veel trend- en statusrapporten verschijnen.
We besparen hierbij een rigoureuze opsomming van al deze, maar pikken toch een aantal belangrijke observaties/trends welke voor ons vezelvlas en zijn toepassingsmarkten van belang kunnen zijn.

MACRO-ECONOMIE
Onnodig te zorgen dat macro-economisch gezien het jaar  met wat kopzorgen is gestart. Naast de Brexit en de handelsoorlog  VS-China is er ook in de VS de “shutdown” van de overheidsdiensten nog bijgekomen. De economische groei in  China is vertraagd, de Chinese uitvoer lijdt duidelijk onder de  handelsoorlog met de VS. Ook de groei in de Eurozone blijft  eerder teleurstellend.

EINDMARKTEN
In het recente jaarrapport over “kledij en mode” van Strategie  adviesbureau McKinsey & Company (State of Fashion 2019)  staan een aantal belangrijke conclusies welke ook zeer relevant  zijn voor de KT/MT-toekomst van vlas en linnen :
• De verdere opkomst en groei van “India” in het mode- en  kledijgebeuren (snel groeiende middenklasse) en algemeen  een sterke verdere jaarlijkse groei van het BNP (8%).
• De blijvende vraag bij eindconsumenten naar maximale transparantie  rond origine, ecologie, duurzaamheid en authenticiteit  (belangrijk voor 65% van de ondervraagde respondenten).
• De groei van de circulaire economie binnen mode en kledij  (nieuwe inkomstenmodellen rond tweedehands-kledij en  hergebruik/recyclage).
• In 2019 wordt ook verwacht dat China de VS (voor de eerste  maal) zal voorbij steken als de grootste mode-markt ter wereld.
• De verdere digitalisering van de wereldwijde mode-industrie  (de waardeketen zet ook hier het accent op méér en betere  gegevens/data-uitwisseling, e-commerce en soortgelijke).
Ook de Europese vlas/linnen-industrie zal klaar moeten zijn om  hierin mee te spelen en hierin maximaal te kunnen gedijen. De  strategische CELC-doorlichting door bureau Stanwell komt in  dit opzicht ook zeker niet te vroeg  Nieuwsflash
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
Neonicotino´denLees meer