Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 11 jan 2019 16:58 

Termijnmarkt zou de hardfruitmarkt kunnen redden


Het gaat al een aantal jaar niet zo goed in de groenten- en fruitsector. Elk jaar heeft zo zijn pieken en dalen, maar over het algemeen zit een groot deel van de sector in zwaar weer. “Daarom hebben verschillende telers aan DLV en Meekers - DLV Accountants gevraagd of wij iets voor ze kunnen betekenen. We zijn rond de tafel gaan zitten en gaan brainstormen om te kijken of er mogelijk een oplossing is voor deze situatie”, vertelt Steven Deglin van Meekers DLV - Accountants.

Uit de brainstormsessie van Meekers en DLV is het idee ontstaan dat een termijnmarkt voor de hardfruitsector mogelijk een oplossing kan zijn voor het steeds terugkerend probleem.

Peren 
“Op 18 december hebben we de eerste vergadering gehad met verschillende telers, handelaars en veilingen en er bleek interesse te zijn in het termijnmarktplan. De reacties waren heel positief, maar het is vrij begrijpelijk dat ieder initiatief hoop geeft in een slechte situatie. Iedereen is er zeker van dat er iets moet gebeuren, maar of dit de uiteindelijke oplossing zal zijn is niet zeker”, vervolgt Jos. “Als het termijnmarktplan wordt doorgezet, zullen we het voor het eerst met de perenmarkt testen. De perenmarkt is vergelijkbaar met de aardappelmarkt en de afzet is groot. Dus zal dit product als test het meest geschikt zijn.”

Nederland 
Wanneer er daadwerkelijk een termijnmarkt voor groenten en fruit in België komt, is dit een wereldwijde primeur. “Wanneer het plan wordt doorgezet is het de bedoeling dat ook Nederland mee gaat doen. De markten hebben veel gemeen en overlappen elkaar deels, maar we hebben enkel nog maar met Belgische partijen gesproken. De medewerking van de veilingen is nodig omdat de klokverkoop moet blijven bestaan. Bij een termijnmarkt heb je altijd een spotmarkt nodig om op te kunnen eindigen”, zegt Jos Houben.
“De volgende stap in het proces is een ballonnetje oplaten bij meerdere partijen en kijken wat hun reactie is. Het is nog een beetje koffiedik kijken, maar er moet naar een oplossing gekeken worden omdat de huidige situatie voor bepaalde partijen niet meer rendabel is”, besluit Steven.



  Nieuwsflash
 
Verlenging van de overgangsperiode voor gedeclasseerde driftreducerende spuitdoppen Lees meer
 
 
Nieuw activiteitenrapport DG Dier, Plant en Voeding Lees meer
 
 
Het Vegaplan jaarverslagLees meer
 
 
Bijzonder hoge temperaturenLees meer
 
 
Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 Lees meer
 
 
Bescherm dieren tegen de hitteLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP)Lees meer
 
 
Kwaliteitsverschillen in levensmiddelenLees meer
 
 
Onderzoek tot erkenning als ramp voor overvloedige regenval juni 2019Lees meer
 
 
PV voor milieuschending steeds vaker bestuurlijk beboet Lees meer