Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 dec 2018 17:53 

Chique Cichorium


Bij de productie en verwerking van de bladgroenten witloof, radicchio en andijvie en de industriële verwerking van cichorei voor de productie van inuline ontstaan er heel wat reststromen. Binnen het nieuwe project CichOpt willen Europese partners die reststromen opwaarderen tot ingrediënten van voeding en drankjes, en van cosmetica en biomaterialen.

witloofWitloof, andijvie en radicchio, allemaal behorend tot het Cichorium genus, zijn geen grote ‘cash crops’ in Europa, maar in sommige regio’s zijn ze van groot economisch belang. De reststromen uit die regionale productie zijn omvangrijk, maar tot nu toe onderbenut. Om die reststromen op te waarderen en om toepassingen te vinden in o.a. ‘food & farma’ sectoren werd een internationaal project opgestart, CichOpt, waarbij ILVO coördineert.

De projectpartners werken aan een cascadesysteem voor bioraffinage, aan de hand van geselecteerde biogebaseerde toepassingen. Doelcomponenten zijn voedingsvezels, vrije suikers, sesquiterpeenlactonen en polyfenolen. Hun aanwezigheid wordt onderzocht in de verschillende Cichorium gewassen, in de verschillende delen van die groenten (blad, wortel) en in de reststromen en bijproducten die ontstaan bij de verwerking. Deze doelcomponenten zullen getest worden als ingrediënten van voeding en drankjes. Dergelijke toepassingen zijn veelbelovend, vooral in het licht van de stijgende trend in vegetarisch/vegan, natuurlijke, lokale en clean label producten. Daarnaast zal ook het gebruik als bouwsteen in de productie biomaterialen in verpakkingen, flessen en kledij worden bekeken.. Het onderzoek omvat tevens een moleculaire analyse, die waardevolle informatie zal opleveren voor de ontwikkeling van een langetermijnstrategie voor de Cichorium-soorten. Zo kunnen nieuwe doelstellingen worden geformuleerd voor veredeling naar ‘soorten op maat’. Dat kunnen soorten zijn met een specifieke smaak, maar ook soorten met een hoog gehalte van een bepaalde doelcomponent.

Via veredeling, selectie en productie kan het project nieuwe opportuniteiten bieden aan producenten van witloof, andijvie en radicchio. Zo kan er bijvoorbeeld ingespeeld worden op de effecten van klimaatverandering, en kan er gediversifieerd worden in het aantal rassen met verschillende eigenschappen. Bovendien kunnen reststromen, die nu geld kosten aan de producent en verwerker, omgevormd worden tot producten die extra opbrengsten genereren.

Project: CichOpt
Looptijd: 2018 - 2021
Financiering: FACCE-SURPLUS
Samenwerking: Inagro, Wageningen Plant Research, Nationale Proeftuin voor Witloof, University of Hohenheim, VTT Technical Research Centre of Finland
Contact: bart.vandroogenbroeck@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer