Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 nov 2018 06:24 

De nieuwste voedingstrends en innovaties in de Waalse voedingssector 28.06.2017 Deel deze pagina B


Binnen de voedingsindustrie staat innovatie centraal. Innovatie biedt voedingsbedrijven een antwoord op de laatste uitdagingen, ontwikkelingen en nieuwste trends, maar ook op de verwachtingen van de consument. Samen met Wagralim, de innovatiepool van de Waalse agrovoedingssector, stimuleert Fevia Wallonie innovatieve projecten voor en door voedingsbedrijven, en in het bijzonder voor de vele kmo’s die de sector rijk is. En hoe? Door verschillende partners samen te brengen. Met Guy Paternoster, voorzitter van Fevia Wallonie en nieuwe voorzitter van Wagralim, blikken we terug op het event ‘Wagralim Food Connections’ van afgelopen september, waar innovatie het thema was. Niet minder dan 250 actoren wisselden er hun ideeën en deelden hun ervaring met de opstart van nieuwe onderzoeksprojecten.

Meneer Paternoster, wat zijn de nieuwe voedingstrends waarvoor innovatie zo nodig is?

Een grote trend is het toenemende gezondheidsbewustzijn van de consument. De mens is van nature nieuwsgierig en weet graag wat hij of zij eet. Als voedingsbedrijf spelen we hierop in door een verstaanbare en transparante voedingslabel te ontwikkelen. Met verstaanbaar bedoelen we ingrediënten die de consument kent. Deze trend staat trouwens ook bekend als Clean Labelling. Deze ‘natuurlijke’ tendens zeg maar, breidt zodanig uit dat er zelfs vraag is om voedingsproducten te maken die enkel afkomstig is van plantaardige oorsprong. Vandaag vind je al clean-labelproducten op de markt met de claims “zonder gluten” en “zonder additieven”.

En daar zit net de grote uitdaging. Voedingsbedrijven doen volop onderzoek om deze tendensen te integreren in hun productieproces, zonder daarbij teniet te doen aan de smaak en prijs van het product, en tot slot waarin de voedselveiligheid steeds wordt gegarandeerd.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Waalse voedingsbedrijven?

Ik zie een aantal uitdagingen. Bedrijven moeten enerzijds anticiperen op trends die zich afspelen op de Europese markt en tegelijk rekening houden met de grote exportvraag. In een steeds veranderende markt heb je geschikt personeel nodig om op duurzame wijze te blijven groeien. Maar daar knelt net het schoentje. Het aanwerven van talent blijft een moeilijk proces voor vele voedingsbedrijven. And last but nog least is er nog de digitalisatie. Bedrijven moeten hun strategie en businessmodel aanpassen om te kunnen surfen op de digitale vloedgolf die op ons afkomt.

Wat is de link tussen innovatie en het event ‘Wagralim Food Connections’?

Het event is dé ontmoetingsplaats die de verschillende actoren binnen de agrovoedingssector samenbrengt: bedrijven, wetenschappers en het onderwijs. Het is de gelegenheid bij uitstek om kennis te delen over bestaande en nieuwe samenwerkingsprojecten, om zo innovatie te stimuleren binnen de sector.

Op het event was het netwerk van Wagralim de drijvende kracht achter de cluster. Het netwerk bood de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen. Verder dienden seminaries om de luisteraars te inspireren.

Op het event stelden jullie “Ffeedback” voor, een nieuwe markvalidatietool. Wat is dat precies?

Wagralim stond erop om een digitale tool te ontwikkelen die toegankelijk is voor zeer kleine ondernemingen en kmo’s, die voor 90% de voedingsindustrie vertegenwoordigen. Voedingsbedrijven leven tenslotte in een volatiele en veeleisende markt. Wist je trouwens dat een start-up nog maar 76% overlevingskans heeft na een gefaalde, eerste productlancering?

Het leek ons dus opportuun om bedrijven, groot en klein, een houvast te bieden. Ffeedback richt zich naar alle ondernemingen die hun groei in België of internationaal willen versnellen. De tool maakt voor jou de balans op en brengt de grootste opportuniteiten en uitdagingen in kaart binnen een specifiek doelpubliek, B2B en/of B2C.

Sinds september bent u de nieuwe voorzitter van Wagralim. Proficiat daarvoor! Op welke manier bied jij graag een meerwaarde?

Ik hoop een meerwaarde te bieden met mijn uitgebreide kennis binnen de Waalse voedingsindustrie. Door mijn carrièreloopbaan deed ik ervaring op in grote ondernemingen, zoals de Tiense Suikerrafinaderij. Mijn kennis over het kmo-landschap heb ik te danken aan mijn voorzittersschap bij Fevia Wallonie. Dankzij de nauwe samenwerking met de landbouw is ook de onderzoeks- en universiteitswereld mij niet onbekend. Ik waak er dan ook over om nauwer samen te werken met alle schakels binnen de keten, waar duurzaamheid en innovatie centraal staan.



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer