Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 nov 2018 06:24 

De nieuwste voedingstrends en innovaties in de Waalse voedingssector 28.06.2017 Deel deze pagina B


Binnen de voedingsindustrie staat innovatie centraal. Innovatie biedt voedingsbedrijven een antwoord op de laatste uitdagingen, ontwikkelingen en nieuwste trends, maar ook op de verwachtingen van de consument. Samen met Wagralim, de innovatiepool van de Waalse agrovoedingssector, stimuleert Fevia Wallonie innovatieve projecten voor en door voedingsbedrijven, en in het bijzonder voor de vele kmo’s die de sector rijk is. En hoe? Door verschillende partners samen te brengen. Met Guy Paternoster, voorzitter van Fevia Wallonie en nieuwe voorzitter van Wagralim, blikken we terug op het event ‘Wagralim Food Connections’ van afgelopen september, waar innovatie het thema was. Niet minder dan 250 actoren wisselden er hun ideeën en deelden hun ervaring met de opstart van nieuwe onderzoeksprojecten.

Meneer Paternoster, wat zijn de nieuwe voedingstrends waarvoor innovatie zo nodig is?

Een grote trend is het toenemende gezondheidsbewustzijn van de consument. De mens is van nature nieuwsgierig en weet graag wat hij of zij eet. Als voedingsbedrijf spelen we hierop in door een verstaanbare en transparante voedingslabel te ontwikkelen. Met verstaanbaar bedoelen we ingrediënten die de consument kent. Deze trend staat trouwens ook bekend als Clean Labelling. Deze ‘natuurlijke’ tendens zeg maar, breidt zodanig uit dat er zelfs vraag is om voedingsproducten te maken die enkel afkomstig is van plantaardige oorsprong. Vandaag vind je al clean-labelproducten op de markt met de claims “zonder gluten” en “zonder additieven”.

En daar zit net de grote uitdaging. Voedingsbedrijven doen volop onderzoek om deze tendensen te integreren in hun productieproces, zonder daarbij teniet te doen aan de smaak en prijs van het product, en tot slot waarin de voedselveiligheid steeds wordt gegarandeerd.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Waalse voedingsbedrijven?

Ik zie een aantal uitdagingen. Bedrijven moeten enerzijds anticiperen op trends die zich afspelen op de Europese markt en tegelijk rekening houden met de grote exportvraag. In een steeds veranderende markt heb je geschikt personeel nodig om op duurzame wijze te blijven groeien. Maar daar knelt net het schoentje. Het aanwerven van talent blijft een moeilijk proces voor vele voedingsbedrijven. And last but nog least is er nog de digitalisatie. Bedrijven moeten hun strategie en businessmodel aanpassen om te kunnen surfen op de digitale vloedgolf die op ons afkomt.

Wat is de link tussen innovatie en het event ‘Wagralim Food Connections’?

Het event is dé ontmoetingsplaats die de verschillende actoren binnen de agrovoedingssector samenbrengt: bedrijven, wetenschappers en het onderwijs. Het is de gelegenheid bij uitstek om kennis te delen over bestaande en nieuwe samenwerkingsprojecten, om zo innovatie te stimuleren binnen de sector.

Op het event was het netwerk van Wagralim de drijvende kracht achter de cluster. Het netwerk bood de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen. Verder dienden seminaries om de luisteraars te inspireren.

Op het event stelden jullie “Ffeedback” voor, een nieuwe markvalidatietool. Wat is dat precies?

Wagralim stond erop om een digitale tool te ontwikkelen die toegankelijk is voor zeer kleine ondernemingen en kmo’s, die voor 90% de voedingsindustrie vertegenwoordigen. Voedingsbedrijven leven tenslotte in een volatiele en veeleisende markt. Wist je trouwens dat een start-up nog maar 76% overlevingskans heeft na een gefaalde, eerste productlancering?

Het leek ons dus opportuun om bedrijven, groot en klein, een houvast te bieden. Ffeedback richt zich naar alle ondernemingen die hun groei in België of internationaal willen versnellen. De tool maakt voor jou de balans op en brengt de grootste opportuniteiten en uitdagingen in kaart binnen een specifiek doelpubliek, B2B en/of B2C.

Sinds september bent u de nieuwe voorzitter van Wagralim. Proficiat daarvoor! Op welke manier bied jij graag een meerwaarde?

Ik hoop een meerwaarde te bieden met mijn uitgebreide kennis binnen de Waalse voedingsindustrie. Door mijn carrièreloopbaan deed ik ervaring op in grote ondernemingen, zoals de Tiense Suikerrafinaderij. Mijn kennis over het kmo-landschap heb ik te danken aan mijn voorzittersschap bij Fevia Wallonie. Dankzij de nauwe samenwerking met de landbouw is ook de onderzoeks- en universiteitswereld mij niet onbekend. Ik waak er dan ook over om nauwer samen te werken met alle schakels binnen de keten, waar duurzaamheid en innovatie centraal staan.



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer