Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 nov 2018 17:50 

Groene energie, regenwater en minder CO2-uitstoot in Belgische zuivelsector


VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, stelde vandaag in het Vlaams Parlement het duurzaamheidsrapport van de Belgische zuivelsector voor. Het rapport geeft een actuele stand van zaken over hoe de sector werkt aan duurzaam water- en grondstoffengebruik, aan duurzame energie en aan dierenwelzijn. Er blijkt onder meer uit dat bijna 1 op de 3 melkveehouders groene energie opwekt en bijna de helft gebruik maakt van alternatieve waterbronnen zoals regenwater.

Duurzaamheid is ook in de zuivelwereld een hot item. De sector wordt regelmatig met de vinger gewezen als het gaat om CO2-voetafdruk, de uitstoot van broeikasgassen, energie- of watergebruik… Maar de maatregelen die de sector zelf neemt om te verduurzamen, komen veel minder aan bod. Vandaar dat VLAM vandaag samen met de zuivelsector een rapport uitbrengt dat de duurzaamheidsinitiatieven in de Belgische zuivelsector in kaart brengt.
Om het rapport te presenteren, werd deze voormiddag ook een symposium georganiseerd in het Vlaams parlement, ingeleid door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege. Daar kregen de aanwezigen – stakeholders van de zuivelsector – het duurzaamheidsrapport in primeur te zien. Vanaf nu is het ook raadpleegbaar via de website van VLAM en via deze link: Naar een duurzame zuivelsector in Europa.

Een aantal belangrijke punten uit het rapport:
·      Bijna 30% van de melkveehouders produceert zijn eigen duurzame energie, voornamelijk via zonnepanelen, maar ook via windmolens. Daarnaast wordt er ook elektriciteit uit mest opgewekt.
·      41% van de melkveehouders maakt gebruik van alternatieve waterbronnen (zoals regenwater) en 57% laat zich al adviseren, via bodemanalyses, voor bemesting.
·      60% van de melkveehouders heeft vandaag een moderne stal, met grote bewegingsvrijheid voor de dieren, hygiënische ligbedden voor de koeien, ventilatie en koeborstels waar koeien zich aan kunnen borstelen
·      Als het gaat om dierenvoeding, slaagt 45% van de melkveebedrijven erin eigen ruwvoer te gebruiken en voedert 48% nevenproducten van de voedingsindustrie (bv. van de suikerindustrie of de brouwerijen)
·      Nagenoeg alle vrachtwagens voor melkophaling (92%) voldoen aan de Euro 5-emissienorm, de op één na strengste norm voor de uitstoot van schadelijke stoffen.
·      De zuivelindustrie realiseerde een vermindering van zijn C02-uitstoot van 37% per 1.000 liter melk en een vermindering van 61% van het restafval, per 1.000 liter melk (tussen 2005 en 2017).
·      In Vlaanderen was de land- en tuinbouwsector in 2015 verantwoordelijk voor slechts 8% van de uitstoot van broeikasgassen. Andere sectoren scoren beduidend slechter: industrie (27%), energie (24%), transport (22%) en huishoudens (13%).
·      De uitstoot van grazende dieren (melk- en vleesvee) daalde tussen 1990 en 2015 met 12% terwijl de uitstoot van bijvoorbeeld de transportsector en handel & diensten fors steeg in diezelfde periode. Redenen daarvoor waren: een afname van de veestapel, een hogere productiviteit per dier, een beter management.

De zuivelsector zal ook de komende jaren een stand van zaken op het vlak van duurzaamheid presenteren aan zijn stakeholders. Diverse onderzoeksprojecten geven trouwens aan dat er nog verbetering mogelijk is. Zo kan de uitstoot van broeikasgassen per liter melk volgens het ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, nog met een derde dalen.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer