Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 okt 2018 18:28 

Droogte 2018: dure aardappelen en tot meer dan de helft van de oogst verloren


Het was een horrorzomer voor de aardappeltelers. Door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen is de oogst aanzienlijk kleiner dan normaal. Het gevolg is dat de patatten duurder worden, waarschuwen Delhaize en Colruyt.

De zonnekloppers konden hun lol niet op deze zomer door de hoge temperaturen, terwijl er nagenoeg geen regenwolkje te bespeuren was. Hoe anders was dat voor de aardappeltelers in ons land. Zij zagen met lede ogen hoe een groot deel van hun gewassen verdorde. “De aardappeloogst is slecht”, aldus teler Dirk Franken tegen VRT NWS. Hij vermoedt dat de oogst zo’n 40 tot 50 procent lager zal liggen. “Voor ons als aardappeltelers is het een desastreuze zomer geweest.”
 
Door de extreme droogte en hitte kwamen de akkers kurkdroog te staan en dat heeft zijn weerslag op de aardappels. Een groot deel van de planten raakte verschroeid, terwijl de knolgroei verre van optimaal is. “Op het moment van de knolzetting is er onvoldoende vocht geweest. Dus we hebben minder aantallen. De knollen die er waren raakten onvoldoende uitgegroeid. Hierdoor zijn de aardappelen ook kleiner”, zegt Franken nog.
 
Duurder
 
Door het beperkte aanbod zal de prijs van de aardappels stijgen, waarschuwt Roel Dekelver van warenhuisketen Delhaize. “De kwaliteit is goed, maar het probleem is de grootte van de aardappel. Dit zorgt ervoor dat de marktprijs dit jaar 15 procent hoger zal liggen dan de voorgaande jaren.”
 
Ook bij Colruyt verwachten ze een prijsstijging. “Aangezien het aanbod dit jaar kleiner is dan vorig jaar, heeft dit als logisch gevolg dat de marktprijzen hoger liggen en dat ook de prijs van de aardappelen in de supermarkten zal stijgen”, klinkt het. Al durft men er geen exact percentage op te plakken.
 
Grote ramp voor telers
 
Wie denkt dat de boeren (een deel van) hun verloren oogst gecompenseerd ziet worden door de hogere supermarktprijzen, heeft het mis, zegt Franken nog. “Er is een vaste afnameprijs die vóór de teelt wordt afgesloten en berekend wordt op een meerjarig gemiddelde. Nu er een lage opbrengst is, klopt de verhouding niet meer. Voor vele telers zal dit desastreuze gevolgen hebben.”
 
Kleinere frieten
 
Minder aardappels, die ook nog eens kleiner zijn. Wat is daarvan het gevolg voor onze nationale trots: de frietjes? “Kleinere aardappelen, dit betekent vooral dat de frieten kleiner, korter zullen zijn”, stelt Bernard Lefèvre, nationaal voorzitter van Navefri, het Nationaal Verbond van Frituristen. Dat hoeft echter geen probleem te zijn.
 
Ook de prijs van een bakje friet zal amper te lijden hebben onder de slechte oogst. “De aardappel zelf is maar 10 procent van de totale kostprijs van een pakje frieten. De rest komt van personeelskosten, olie, infrastructuur, papier en karton… . Dus als de aardappel 10 procent duurder wordt, is dat een stijging van 10 procent van die 10 procent.”

REPORTAGE  Nieuwsflash
 
Beheerovereenkomsten voor soortenbescherming in de liftLees meer
 
 
ABS: toereikend budget GLB gevraagdLees meer
 
 
Omzetting van de erkenningen Fokkerijbesluit Lees meer
 
 
EU laat verboden pesticiden langs achterdeur weer binnen Lees meer
 
 
Europese steun voor melkbedrijven - Controle Lees meer
 
 
Erosiebestrijding - Naleving randvoorwaarden Lees meer
 
 
AVP: Kazakhstan heft zijn embargo op Belgisch varkensvlees op Lees meer
 
 
Land- en tuinbouw en bouwsector schreeuwen om extra personeel Lees meer
 
 
Landbouwers met gronden aan beide zijden van een grensstreek Lees meer
 
 
Invloed van de klimaatverandering op de Vlaamse wijnbouwLees meer
 
 
Impact van het zesde mestactieplan (MAP 6) op de Pachtwet Lees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over de brede weersverzekering Lees meer
 
 
Subsidie brede weersverzekering - hoe vraag je de premiesubsidie aan via je verzamelaanvraag? Lees meer
 
 
Nieuwe bewoners van boerderijen die geen landbouwactiviteiten uitoefenenLees meer