Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 okt 2018 18:28 

Droogte 2018: dure aardappelen en tot meer dan de helft van de oogst verloren


Het was een horrorzomer voor de aardappeltelers. Door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen is de oogst aanzienlijk kleiner dan normaal. Het gevolg is dat de patatten duurder worden, waarschuwen Delhaize en Colruyt.

De zonnekloppers konden hun lol niet op deze zomer door de hoge temperaturen, terwijl er nagenoeg geen regenwolkje te bespeuren was. Hoe anders was dat voor de aardappeltelers in ons land. Zij zagen met lede ogen hoe een groot deel van hun gewassen verdorde. “De aardappeloogst is slecht”, aldus teler Dirk Franken tegen VRT NWS. Hij vermoedt dat de oogst zo’n 40 tot 50 procent lager zal liggen. “Voor ons als aardappeltelers is het een desastreuze zomer geweest.”
 
Door de extreme droogte en hitte kwamen de akkers kurkdroog te staan en dat heeft zijn weerslag op de aardappels. Een groot deel van de planten raakte verschroeid, terwijl de knolgroei verre van optimaal is. “Op het moment van de knolzetting is er onvoldoende vocht geweest. Dus we hebben minder aantallen. De knollen die er waren raakten onvoldoende uitgegroeid. Hierdoor zijn de aardappelen ook kleiner”, zegt Franken nog.
 
Duurder
 
Door het beperkte aanbod zal de prijs van de aardappels stijgen, waarschuwt Roel Dekelver van warenhuisketen Delhaize. “De kwaliteit is goed, maar het probleem is de grootte van de aardappel. Dit zorgt ervoor dat de marktprijs dit jaar 15 procent hoger zal liggen dan de voorgaande jaren.”
 
Ook bij Colruyt verwachten ze een prijsstijging. “Aangezien het aanbod dit jaar kleiner is dan vorig jaar, heeft dit als logisch gevolg dat de marktprijzen hoger liggen en dat ook de prijs van de aardappelen in de supermarkten zal stijgen”, klinkt het. Al durft men er geen exact percentage op te plakken.
 
Grote ramp voor telers
 
Wie denkt dat de boeren (een deel van) hun verloren oogst gecompenseerd ziet worden door de hogere supermarktprijzen, heeft het mis, zegt Franken nog. “Er is een vaste afnameprijs die vóór de teelt wordt afgesloten en berekend wordt op een meerjarig gemiddelde. Nu er een lage opbrengst is, klopt de verhouding niet meer. Voor vele telers zal dit desastreuze gevolgen hebben.”
 
Kleinere frieten
 
Minder aardappels, die ook nog eens kleiner zijn. Wat is daarvan het gevolg voor onze nationale trots: de frietjes? “Kleinere aardappelen, dit betekent vooral dat de frieten kleiner, korter zullen zijn”, stelt Bernard Lefèvre, nationaal voorzitter van Navefri, het Nationaal Verbond van Frituristen. Dat hoeft echter geen probleem te zijn.
 
Ook de prijs van een bakje friet zal amper te lijden hebben onder de slechte oogst. “De aardappel zelf is maar 10 procent van de totale kostprijs van een pakje frieten. De rest komt van personeelskosten, olie, infrastructuur, papier en karton… . Dus als de aardappel 10 procent duurder wordt, is dat een stijging van 10 procent van die 10 procent.”

REPORTAGE  Nieuwsflash
 
Koeien kunnen ons klimaat reddenLees meer
 
 
Rassen savooikool 2020 vertoonden veel sleet Lees meer
 
 
Plannen voor een maïsdoolhof? Lees meer
 
 
KB betreffende natuurlijk mineraal water en bronwaterLees meer
 
 
Economisch dossier Fedagrim voorgesteldLees meer
 
 
Grasgroei matig Lees meer
 
 
Grondwaterstanden blijven in maart laag voor tijd van het jaar Lees meer
 
 
Krimp Belgisch aardappelareaalLees meer
 
 
Jaarverslag 2020 InagroLees meer
 
 
Maatregelen tegen bruinrot in Antwerpen en Limburg Lees meer
 
 
Advies Brede Weersverzekering 2021 en vlasverzekering op maatLees meer
 
 
Controle op de toegekende subsidies mestverwerkingsbedrijvenLees meer
 
 
Weg met de polderbelasting en hervorming beheer onbevaarbare waterlopenLees meer
 
 
Jongeren op het werkLees meer
 
 
Innovatiespiraal: steun in elke fase van het innovatieprocesLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2021: tegen 30/4 en naam verzekeraar BWVLees meer