Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 16 okt 2018 08:10 

Stand van zaken Belgische export zuivel, focus op derde landen


Sinds 2014 voert VLAM, met steun van de Europese Unie, actief promotie in landen buiten de EU (derde landen). In wat volgt bekijken we de evolutie van onze Belgische export. Aan de hand van de Belgische exportcijfers beschrijven we de export naar de EU-28 en naar derde landen. Vervolgens zoomen we specifiek in op de regio’s waar we met onze Europese campagne ‘White Gold, from the heart of Europe’ aanwezig zijn.

De cijfers die als basis dienen voor deze tekst zijn afkomstig van de Nationale Bank van België en betreffen de Belgische export van zuivelproducten naar de EU-28 en naar derde landen, excl. doorvoer.

Zuivelexport in stijgende lijn

Algemeen kunnen we een positieve evolutie vaststellen voor de Belgische export van zuivelproducten naar de wereld. Sinds 2014 stijgt het geëxporteerde volume zuivelproducten met zo’n 1,3% en de exportwaarde met zo’n 8,7% om in 2017 uit te komen op 2,2 miljoen ton, goed voor een waarde van 3,6 miljard euro. Ook de eerste 6 maanden van 2018 tonen een Belgische export die mooi op koers zit.

De EU-28 is onze belangrijkste afzetmarkt en met een aandeel van 90% onze thuismarkt. De Europese markt lust, uitgedrukt in volume, vooral onze consumptiemelk (31% aandeel in 2017). Samen met kaas (incl. smeltkaas), wei, karnemelk en melkdranken vormen zij de top 5 van belangrijkste Belgische exportproducten voor de EU-28. Uitgedrukt in equivalenten rauwe melk ziet het belang van producten er enigszins anders uit met als topexportproducten kaas en boter; resp. 28% en 26% van de Belgische rauwe melk die naar de export gaat binnen de EU, wordt verwerkt tot en geëxporteerd als kaas en boter.

Binnen Europa organiseert VLAM al decennialang groepsstanden op de grootste vakbeurzen, waar de hele wereld present tekent. De vakbeurzen in Parijs, Keulen en Barcelona vinden om de 2 jaar plaats, die in Amsterdam is jaarlijks. De Vlaamse zuivelexporteurs kunnen hier aan deelnemen via VLAM en betalen hiervoor de helft van de kostprijs. De andere helft financiert VLAM met zijn promotiefonds zuivel.

Export naar derde landen boomt

De Belgische export naar derde landen kent een sterke stijging sinds 2014 (+20%) en vooral 2017 was een sterk exportjaar, waarin we uitkomen op een volume van ruim 230.000 ton, goed voor een waarde van 495 miljoen euro. Melkpoeder is met een volumeaandeel van 63% veruit ons belangrijkste exportproduct voor landen buiten Europa. Melk, boter, kaas en wei vervolledigen de top 5. Ook wanneer we de cijfers uitdrukken in equivalenten rauwe melk blijft melkpoeder met ruime voorsprong op nummer één staan.

Concreet voert VLAM in het kader van het Europees programma acties via vakbeurzen in de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Indonesië en China, waar de zuivelbedrijven hun kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten aan de man brengen. Vanuit die “hubs” krijgen we voet aan de grond op het Arabische schiereiland en de omliggende regio, Zuidoost-Azië en uiteraard Indonesië en China.

Voor deze regio’s zien we dat de Belgische export ook hier een zeer positief verhaal optekent met voortdurend stijgende exportcijfers. Voor de periode 2014-2017 betekent dit een stijging van maar liefst 45%, goed voor een exportvolume van ruim 102.000 ton in 2017 of een waarde van ruim 218 miljoen euro. Dit betekent dat deze regio’s in 2017 een aandeel hebben van 44% in onze Belgische export naar derde landen.

In de regio Zuidoost-Azië zijn Belgische zuivelproducten steeds meer aanwezig.  Indonesië is er onze belangrijkste afzetmarkt met ruim 55.000 ton, maar ook de Filipijnen en Thailand nemen steeds meer volume af. Onze export naar China doet het zeer goed, met volumes die in de eerste 6 maanden van 2018 al bijna het vorige jaar overschrijden. De landen in de regio van het Midden-Oosten waar Belgische producten het goed doen zijn Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook zeker Jordanië en Libanon nemen veel Belgisch volume af.

Exportprogramma’s positief geëvalueerd

De uitvoering van ons Europees programma behelst voornamelijk deelnames aan vakbeurzen en PR-campagnes op de doelmarkten. Aan deze acties nemen niet alleen de Vlaamse, maar ook de Waalse zuivelindustrie deel. Onze zusterorganisatie APAQ-W voorziet hiervoor een budget. Deze acties worden ook geëvalueerd zodat kan bijgestuurd worden waar nodig. Dit gebeurt via een marktonderzoeksbureau dat bij onze B2B-doelgroep (professionele inkopers, foodservice, retail,…) navraag doet over onze aanwezigheid op internationale vakbeurzen en het imago van onze Belgische zuivelproducten. Hieruit blijkt dat onze zuivelproducten goed scoren op de boodschappen die wij uitdragen op deze markten; ze worden aanzien als producten met een lange traditie, als smaakvolle, streng gecontroleerde en kwalitatieve producten, waar bovendien een ruim assortiment van beschikbaar is.
Ook de tevredenheid over onze Belgische stand op de buitenlandse vakbeurzen wordt geëvalueerd en scoort goed en dit zowel bij de B2B-standbezoekers als onze eigen exporteurs.

Voor de periode 2018-2021 zijn we opnieuw via beursdeelnames aanwezig in deze markten zodat we kunnen voortbouwen op de reeds geboekte resultaten.

In de Verenigde Arabisch Emiraten en China zijn we jaarlijks present, terwijl in Zuidoost-Azië en Indonesië iedere 2 jaar een beurs met uitstraling plaatsvindt.

Financiering

De steun vanuit de EU voor onze zuivelpromotie biedt zoals hierboven duidelijk is, zeer grote kansen aan Belgische zuivel op de wereldmarkt. VLAM blijft sterk inzetten om deze ondersteuning te blijven binnenhalen door ijzersterke dossiers in te dienen.

De bijdrage van de EU is groot. Voor elke euro die de sector bijdraagt, past Europa er 4 bij. Langs producentenzijde dragen zowel de Waalse als Vlaamse melkveehouders bij. Concreet betalen VLAM en zijn financiers 10 % van de kosten van het EU-project.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer