Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 sep 2018 03:27 

Kalfskoek van Keurslager Schalck uit Wetteren krijgt erkenning Vlaams streekproduct


De lokaal erg gewaardeerde kalfskoek van Keurslager Schalck uit Wetteren krijgt een erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct. Slager Steven Schalck mag voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken.

In Wetteren is men gek op “kalfskoek” of “fricandon”. Blokjes kalfskoek zijn vaste prik op zo goed als elke receptie. Dit hebben we onder meer te danken aan de Wetterse slagersfamilie Schalck, die zich specialiseerde in dit stukje Belgische charcuterie. Het gaat inderdaad niet om een louter Wetters stukje vlees; in heel Vlaanderen, maar ook in Brussel en Wallonië lust men dunne sneetjes kalfskoek op de boterham. In Brussel en Wallonië heet het “pain de veau”.

Eigen recept
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden wordt kalfskoek niet enkel gemaakt van kalfsvlees.
Traditionele kalfskoek bevat 50% kalfsvlees en 50% varkensvlees. Een belangrijk detail is dat het vlees wordt gemalen en niet fijn gecutterd.
Slager Steven Schalck kruidt het gehakt onder andere met muskaatnoot, foelie en kardemon. Het vlees wordt gebonden met eieren, brood en bloem, in een broodvorm gelegd en gebakken in een matig warme oven.
Niet alleen in België
Vleesbrood wordt wereldwijd als warm gerecht gegeten. Koud, dun gesneden vleesbrood als broodbeleg is echter minder verspreid. In Nederland kent men “gebraden gehakt’. Dit product bevat in tegenstelling tot onze kalfskoek enkel varkensvlees of rund- en varkensvlees.

Vleeswaren in Vlaanderen
Ons dagelijks boterhambeleg uit de vleeswarencategorie is ouder en meer streekgebonden dan we vaak vermoeden. Op Vlaamse schilderijen uit de 16de eeuw zijn al vleeswaren terug te vinden. Andere charcuterie vindt zijn oorsprong in de kleine vleeswarenfabriekjes uit het einde van de 19de eeuw.
De kalfskoek valt samen met filet d’anvers en de kalfsrol onder de chique “charcuterie”. Dit waren producten uit de stad, bereid door de stadsslager voor de “bourgeoisie”. Kalfsvlees en rundvlees waren in Vlaanderen steeds ruim voorhanden dankzij de vraag naar melk, boter en botermelk. Het vlees werd tot voor WOII verwerkt bij de rundvleesbeenhouwer.
Heel andere koek zijn de traditionele varkenvleesvleeswaren zoals kop, kipkap, droge worsten, paté, gedroogde hesp, en niet te vergeten de “pens” in al zijn vormen. Deze producten vinden meestal hun oorsprong in de thuisslacht en zijn een middel om vlees langer te bewaren door het te zouten, te drogen, te koken of in het zuur op te leggen.
Laat ons tot slot de paardenvleesbeenhouwer niet vergeten, die naast vers vlees ook verschillende vleeswaren maakte. Sommigen groeiden uit tot vleeswarenfabriekjes waar de traditionele boulognes en het gerookt paardenvlees vandaan komen.

Meer info op streekproduct.be
Benieuwd naar andere Vlaamse streekproducten ? U leest er alles over op streekproduct.be. Deze website werd recent vernieuwd waardoor u nog makkelijker kan zoeken naar streekproducten en producenten. U vindt er uiteraard ook toelichting bij de erkenningscriteria. Ook de Europese erkenningslabels (BGA,GTS en BOB) komen aan bod.

Hierbij tot slot de gegevens van Keurslager Schalck
Pr. Jos Charlottelaan 3
9230 Wetteren
www.keurslagerschalck.be

o   2018.9 erkende streekproducten per categorie.pdf (164.6 Kb)

o   2018.9 erkende streekproducten per provincie.pdf (103.9 Kb)

o   Erkende traditionele vleeswaren.pdf (30.5 Kb)



  Nieuwsflash
 
ForFarmers lanceert nieuwe producten voor betere pens- en darmgezondheid bij koeien Lees meer
 
 
VMM bouwt mee aan de slimme stadLees meer
 
 
Meer hittegolven door klimaatveranderingLees meer
 
 
Colruyt Group pioniert samen met partners met biologische sojateelt in België Lees meer
 
 
Eerste Vlaamse prof dierenrechten Lees meer
 
 
Tot een miljoen euro schadevergoeding voor varkenshouders door Afrikaanse varkenspest Lees meer
 
 
‘We zitten onder de grens van de uitzonderlijke droogte’ Lees meer
 
 
Droogte 2018: bomen kennen een groeidip Lees meer
 
 
Droogte 2018: tuinaannemers hebben nog altijd financiële problemen Lees meer
 
 
India heft embargo op Belgisch varkensvlees op Lees meer
 
 
Ardo is Onderneming van het Jaar 2018Lees meer
 
 
Marchés des pommes de terreLees meer
 
 
Interpom Primeurs 2018: exposantenlijst en cataloogLees meer
 
 
Walk in seminars Interpom Primeurs 2018Lees meer
 
 
Interpom Primeurs 2018 - Onze aardappelketen is sterk, in goede en minder goede tijdenLees meer
 
 
Begin 2019: aanvragen opstartsteun nieuwe erkende producenten-organisaties Lees meer
 
 
Terugbetaling van de inhouding voor financiële disciplineLees meer
 
 
Boeren op een helling Lees meer
 
 
Historische graslanden - Bescherming Lees meer
 
 
VLIF-steun - Aanvragen tweede kwartaal 2018 Lees meer
 
 
KB betreffende de bestrijding van boviene virale diarreeLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer