Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 sep 2018 03:24 

Antwerpen organiseert "Best Sommelier of the World" wedstrijd 2019


50 jaar na de eerste editie van het meest prestigieuze sommelierkampioenschap ter wereld in Brussel (1969), vindt de wedstrijd van “Best Sommelier of the World” opnieuw plaats in België. Meer dan 65 sommeliers uit 62 landen strijden tussen 11 en 15 maart 2019 in Antwerpen voor de titel van beste sommelier ter wereld.

Bestanden beschikbaar voor download:
Dossier (228.6 Kb)

Terug naar België na 50 jaar
 
Van 11 t.e.m. 15 maart 2019 vindt in de Antwerpse Elisabethzaal de 16de editie van de meest prestigieuze sommelierwedstrijd ter wereld, de “A.S.I. Best Sommelier of the World” plaats. Dit unieke driejaarlijkse kampioenschap is een initiatief van de A.S.I. (Association de la Sommellerie Internationale) dat in 2019 georganiseerd wordt in Antwerpen, in nauwe samenwerking met de Belgische Sommeliersgilde, onder het voorzitterschap van Antwerpenaar William Wouters. De allereerste editie van de wedstrijd vond plaats in Brussel in 1969. Drie jaar na de laatste editie in het Argentijnse Mendoza, komt de wedstrijd opnieuw naar Europa.
 
Antwerp sterker dan... Bordeaux 
 
Twee steden hebben zich kandidaat gesteld om de wedstrijd te organiseren, maar verrassend genoeg haalde Antwerpen het van Bordeaux. “Antwerpen is een hele belangrijke haven voor de invoer van wijnen uit de hele wereld. Daarenboven staan Belgen bekend als grote wijnliefhebbers en -kenners. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat wij de wedstrijd, 50 jaar na de eerste editie, opnieuw naar België wisten te halen” bevestigt William Wouters.
 
WK voor sommeliers
 
In maart 2019 nemen in totaal 65 sommeliers deel aan de wedstrijd, die start met de kwartfinale op 11 maart en eindigt met de grote finale op vrijdag 15 maart. Tijdens die finale leveren de drie beste sommeliers de ultieme strijd voor de meest prestigieuze titel ter wereld binnen het vak. 62 landen vaardigen elk hun kandidaat af. De groep wordt vervolledigd door de drie winnaars van de continentale kampioenschappen in Europa, Afrika, Azië-Oceanië en Amerika.
 
Live captatie en streaming
 
De wedstrijd in Antwerpen wordt live opgenomen zodat de toeschouwers – de Elisabethzaal beschikt in totaal over 2000 plaatsen – de finale kunnen volgen op groot scherm. De beelden zullen verder ook via het web gestreamd worden.
 
Sommelier: wijnkennis... en zo veel meer
 
De nieuwe editie van dit internationale concours is tevens ook een perfecte gelegenheid om niet alleen professionals maar ook het grote publiek te tonen hoe het beroep van sommelier doorheen de jaren enorm geëvolueerd is. “Vandaag gaat het over veel meer dan enkel wijn inschenken. Een sommelier moet niet alleen over een zeer uitgebreide kennis beschikken over een wijnwereld die nooit stil staat, hij moet ook andere dranken zoals bier, waters, distillaten, thee, koffie, saké…perfect beheersen. Voorts moet hij of zij ook talent hebben voor menselijke relaties, over een grote sociale intelligentie beschikken, maar eveneens goed kunnen omgaan met economische criteria zoals een efficiënt beheer van de voorraad” aldus William Wouters. 
 
Voor de Argentijn Andres Rosberg, de voorzitter van de A.S.I. “kunnen de wijnkennis en de  handelspraktijken worden opgedaan in gespecialiseerde scholen maar blijft de ervaring voor een deel berusten op een informeel proces, die wordt aangeleerd door de praktijk. Deze realiteit schept een duidelijke nood voor continue opleidingen, om de persoonlijke ervaringen te consolideren dankzij een rationele aanpak, en dit is juist wat de A.S.I. mogelijk maakt door haar verschillende activiteiten”. 
 
 



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer