Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 sep 2018 13:22 

Voedermaatregelen en aangepaste bedrijfsvoering kunnen mestproductie reduceren


Uit een recente studie die het ILVO uitvoerde in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij, blijkt dat er nog bijkomende mogelijkheden zijn om minder stikstof en/of fosfaat te produceren uit dierlijke mest door het gebruik van goed gebalanceerde voeders en een aangepaste bedrijfsvoering. Door die maatregelen kan de impact van de mestproductie op de waterkwaliteit aan de bron nog verder aangepakt worden. De economische haalbaarheid van die maatregelen is nog niet onderzocht. In samenspraak met de sector zullen de meest interessante maatregelen geselecteerd worden om verder te onderzoeken.

Resultaten

Uit de resultaten blijkt dat bij rundvee nog een opmerkelijke verlaging van de fosfaatexcretie mogelijk is door gebruik te maken van fosforarme krachtvoeders, mineralenkernen en grondstoffen. Het effect wordt nog versterkt als de fosforarme mest wordt aangewend op gras, wat resulteert in een lagere fosforinhoud van het gras, en dus een gunstigere voedergrondstof voor de fosfaatexcretie. Daarnaast adviseren de onderzoekers om te voederen naar DVE-behoeften en lagere OEB-behoeftes in combinatie met individueel bijsturen van de krachtvoeder- en/of eiwitcorrectorgift.

Bij varkens is er al heel wat gerealiseerd door het gebruik van laag eiwit- en fosforvoeders te stimuleren. De excretie kan nog verder verlaagd worden door het gebruik van gepelleteerd voeder, toevoeging van nieuwe fytasen met een hoger fytaatafbraakpercentage, het inzetten van een vierder fase op het einde van de afmestperiode en de introductie van twee fasenvoedering tijdens de dracht.

Bij pluimvee zijn er nog volop zaken in ontwikkeling om de fosfor- en eiwitgehaltes in de voeders verder te verlagen. Maar ook op het vlak van bedrijfsvoering kan er verbetering worden gerealiseerd door bijvoorbeeld de keuze voor witte hybride leghennen in plaats van bruine, het afzonderlijk afmesten van hennen en hanen van slachtkuikens en multifasenvoedering voor slachtkuikens.

Studie “Mestproductie reduceren via voedermaatregelen”

De studie “Mestproductie reduceren via voedermaatregelen – stikstof- en fosfaatexcretie reduceren via voedermaatregelen bij rundvee, varkens en pluimvee” bevat nog meer strategieën en werd uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Het betreft een literatuurstudie, waarbij de input van experten werd gevraagd. Tijdens de studie werden ook de stakeholders uit de veevoederindustrie en landbouworganisaties betrokken om de stand van zaken en haalbaarheid van de maatregelen af te toetsen.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer