Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 aug 2018 13:29 

Droogte van afgelopen lente en zomer uitzonderlijk


Op vraag van Joke Schauvliege, de minister van Landbouw, heeft het KMI de extreem droge periode in de lente en zomer van 2018 onderzocht op zijn uitzonderlijkheid. De analyse van het KMI, op basis van een terugkeerperiode van twintig jaar, toont aan dat voor heel Vlaanderen de droogte in de lente en zomer van 2018 uitzonderlijk was.

De minister laat nu verder onderzoeken of de getroffen land- en tuinbouwers beroep kunnen doen op een tussenkomst door het Vlaams Landbouwrampenfonds. Een erkenning van een landbouwramp is alleen mogelijk als de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro en als de gemiddelde schade per dossier hoger is dan 5.580 euro. 

Het is dus belangrijk dat de landbouwers de schade op hun percelen melden aan de betrokken gemeente van het getroffen perceel. 
Aan de gemeenten wordt gevraagd om, op basis van deze eerste voorlopige vaststellingen, een raming van de totale schade en het aantal schadegevallen uiterlijk op 21 september 2018 te melden aan het Departement Landbouw en Visserij. 

Wanneer een definitieve oogstraming mogelijk is, bijvoorbeeld net vóór de oogst, is het belangrijk dat de gemeentelijke commissie tot vaststelling van schade aan teelten ook de definitieve schade vaststelt. Voor deze definitieve vaststelling kunnen de commissies, in de mate van het mogelijke, beroep doen op de aanwezigheid van een expert van het Departement Landbouw en Visserij.

Recent is het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij (www.landbouwvlaanderen.be) uitgebreid met een “Geoloket Landbouw”. Via deze module is er onder meer informatie over de landbouwgebruikspercelen raadpleegbaar.
Naar aanleiding van de droogte en het opgestarte onderzoek voor de erkenning als landbouwramp, zijn er naast de gebruikelijke luchtfoto's en intekening van de percelen, ook satellietbeelden ter beschikking gesteld. Deze geven een groei-index (indicatie van fotosynthese) weer van de gewassen die eind juli op de percelen stonden. Hoge indices (groene kleuring) geven een hoge graad van fotosynthese weer, lage indices (bruine kleuring) geven aan dat er eind juli weinig of geen fotosynthese meer aanwezig was op die locatie.

De informatie op het Geoloket landbouw is ondersteunende informatie bij de toepassing van de procedure uit de omzendbrief van juli 2010 met richtlijnen tot het bijeenroepen van commissies tot vaststelling van schade aan teelten. Deze procedure blijft dan ook onverwijld van kracht.

Dit betekent onder meer dat er een proces-verbaal moet opgesteld worden en dat de percelen door de schattingscommissies/expert ter plaatse bezocht moeten worden om de schade vast te stellen. De informatie op het Geoloket landbouw kan echter ter ondersteuning door de schattingscommissies/experten gebruikt worden, bijvoorbeeld om voor silomaïs de accuraatheid van de inschattingen van schade te velde te verhogen. 



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer