Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 14 aug 2018 14:05 

Nieuwe kruisingsmogelijkheden bij CrossFit-rassen


De augustusdraai laat weer nieuwe stieren op de kaart zien. Dit is goed nieuws voor veehouders die graag rassen kruisen om tot een specifiek bedrijfsdoel te komen. Nieuwe stieren betekent namelijk nieuwe kruisingsmogelijkheden. Door verschillende rassen met elkaar te kruisen scoren nakomelingen vaak hoger op de eigenschappen die ze van hun ouders erven (heterosiseffect). Het vorig jaar geïntroduceerde kruisingsconcept CrossFit van CRV helpt veehouders kruisingen op hun wensen en bedrijfsdoelen af te stemmen.

MRIJ De ranglijst van mrij wordt aangevoerd door melkstier Flavio (158 NVI, +1560 kg melk) en de levensduurtopper Dirk (157 NVI, +514 dagen levensduur).

Het fokstieraanbod wordt versterkt met Mustang. Hij geeft productieve, ‘echte’ mrij-koeien met gewenst frame, type, uiers én dubbeldoel. Bovendien vererft hij een overwegend rode haarkleur. Nog meer rood zal Meervelder Roda geven, een jonge stier die binnenkort beschikbaar komt. Zijn verwachtingswaarde laat een aantrekkelijk profiel zien en hij heeft prominente mrij-koeien in zijn afstamming, zoals grootmoeder Coba 305, mrij-koe van het jaar 2010.
Bij inkruisen zal mrij vooral een extra positief effect geven op eiwitpercentage, vruchtbaarheid, klauwgezondheid en uiteraard dubbeldoeleigenschappen.

Fleckvieh Dat ook fleckviehstieren van CRV het goed doen bewijst Vanstein (293 NVI). Hij is de hoogste dochtergeteste fleckviehstier in Nederland en Vlaanderen en ook de dochters van stieren als Rumbo, Zwolle, Web en Magic presteren prima, getuige de ranking in de perspublicatie. Het actuele aanbod is natuurlijk jonger en van nog hoger niveau en de nieuwe Insire-stieren Honkong PP en Wookie P zijn daar goede voorbeelden van. Beide stieren behoren tot de top van de fleckviehstieren die ook hoornloosheid vererven. Hongkong PP is zelfs homozygoot, dus al zijn nakomelingen zullen hoornloos blijven.

Als kruisingsras biedt fleckvieh vooral mogelijkheden om extra stappen te maken op het gebied van uiergezondheid, vruchtbaarheid, afkalfgemak en dubbeldoel.
Brown swiss Cadence blijft in Amerika de hoogst beschikbare fokstier, hij heeft daar inmiddels meer dan 800 dochters in zijn fokwaarde die laten zien dat hij op alle fronten sterk is. Cadence en leeftijdsgenoot Jackson hebben inmiddels in Nederland en Vlaanderen ook de eerste dochters aan de melk.
Nieuw in het aanbod is InsireTop-stier Lucky Carl, die met een totale fokwaarde van 210 PPR zelfs de hoogste in het stieraanbod is. Deze Get Luckyzoon is net als zijn vader een hoge productievererver en heeft op exterieurgebied zelfs nog meer te bieden.

Bij gebruik op hf (holstein friesian) biedt brown swiss ook goede exterieurkansen en dat geldt ook zeker bij een driewegkruising zoals bijvoorbeeld hf x fleckvieh x brown swiss. Verder mag van brown swiss bij het kruisen extra positieve effecten verwacht worden op percentage eiwit, afkalfgemak, levensduur en beenwerk.

Jersey Op grond van zijn Amerikaanse dochters komt de stier Barksdale opnieuw beschikbaar. De goede prestaties van zijn dochters bezorgen Barksdale zelfs een toptiennotering in de Interbull-ranking.
Nieuw op de markt is de Deense stier Primal, met als moeder Boman Lacca Lise, de kampioene op Agromek 2017. In combinatie met zijn Amerikaanse vader Primero zorgt Primal voor een frisse afstamming met extra mogelijkheden voor gehalten en exterieur.
Bij gebruik van jersey op hf, of in de internationaal vaak toegepaste rotatiekruising, worden kleinere, zeer efficiënte melkkoeien verkregen die excelleren op gehalten en makkelijk afkalven. Het beenwerk met gezonde klauwen is bovendien sterk.
Blaarkop en fh Bij het vruchtbare dubbeldoelras Groninger blaarkop is de jonge stier Hendrik nieuw en zijn sterke punten lijken vooral te liggen bij melkrijkheid en uiers.

Bij fh (fries hollands) is het aanbod uitgebreid met Jan van Noordeinde, een zoon van Jubilaris, die op zijn beurt de hoogste fh-fokstier in Nederland is. Ook in Ierland, waar vruchtbaarheid heel belangrijk is, gooit hij hoge ogen.

Verder is met de Stichting Roodbont Fries Vee overeengekomen dat de rode fh-stieren Eelke, Folker 5592 en Rivelino 533 ook via CRV beschikbaar komen.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer