Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 aug 2018 05:52 

Proef stoofvlees van koeien die grazen in het Land van Saeftinghe tijdens de provinciale Fokveedag


12 augustus 2018, 10-18 uur, Gravenplein Beveren, www.fokveedag.be

Zondag 12 augustus is iedereen welkom op de 65ste provinciale Fokveedag in Beveren. Naast 115 melkkoeien en 50 witblauwkoeien, kan je ook meer dan 60 trekpaardveulens bewonderen. De Fokveedag laat zien dat landbouwers veel meer in hun mars hebben en garant willen staan voor duurzaam en veilig voedsel. Zo kan je 's morgens genieten van een streekproducten ontbijt en op de middag serveren ze stoofvlees met frietjes. Dit stoofvlees is afkomstig van het Saeftingherhof in Kieldrecht. Hun koeien grazen enkele maanden per jaar in het Land van Saeftinghe waardoor dit een zeer lekkere smaak heeft. Op het terras kan je genieten van twee streekbieren die de landbouw mee promoten: het Beverse streekbier Boerke en Boerinneke en het Nevels Trekpaard bier. Een huifkarritje, spelen met de knuffelkoe of genieten van een ijsje: de kinderen leven zich uit. Daar bovenop trakteren de landbouwers vanaf 14 uur iedereen op gratis pannenkoeken! De opbrengst is ten voordele van de Vriendinnen van Zambia.

De Fokveedag, die dit jaar plaatsvindt op 12 augustus, is in eerste instantie een prijskamp voor koeien, en sinds vorig jaar ook voor jonge trekpaarden. Dit evenement groeide doorheen de jaren uit tot een publiekstrekker waar landbouwers aan het grote publiek willen laten zien dat zij de toekomst zijn voor duurzaam en veilig voedsel

Het Fokveedagcomité, het gemeentebestuur en CRV richten de rundveeprijskamp in met steun van enkele sponsors. Het Fokveedagcomité bestaat uit een aantal enthousiaste landbouwers uit de streek. Geert Verhelst, zelf landbouwer uit Melsele, werd dit jaar verkozen tot voorzitter : “De Fokveedag is een hoogdag voor de Oostvlaamse landbouw. De landbouwers tonen 115 melkkoeien van het roodbont en zwartbont ras en 50 witblauwe runderen. Wij willen laten zien aan het publiek dat wij een passie hebben voor onze stiel en goed zorg dragen voor onze dieren. De kwaliteitseisen voor Belgische melk en vlees zijn zeer hoog, we staan dan ook garant voor veilig voedsel.” aldus Geert. De veeprijskamp begint om 10 uur en bestaat uit verschillende reeksen waarbij de runderen zijn opgedeeld naar ras en naar leeftijd. De professionele jury keurt hun uiterlijk en hun verzorging, bij melkvee is de kwaliteit van de uier van belang en bij vleesvee de breedte van het dier. Bij iedere reeks geven de keurders een woordje uitleg naar het publiek. Rond 17 uur maken ze de mooiste koeien bekend die met de ereprijzen naar huis gaan.

Nevels Trekpaardbier promoot het Belgisch Trekpaard als cultureel erfgoed
Vorig jaar werd voor het eerst ook een keuring voor het Oost-Vlaams trekpaard georganiseerd. “Met 63 veulens en jaarlingen was dit een enorm succes,” vertelt Christophe van Bogaert, voorzitter van de 'Vrienden van het Oost-Vlaamse Trekpaard', “Ook het publiek reageert enthousiast. We merken echt ze onder de indruk zijn van deze prachtige dieren. En de kinderen vinden het fantastisch om zoveel veulens te mogen aaien. Het Belgische Trekpaard werd in 2018 erkend als 'Immaterieel cultureel erfgoed'. Onze vereniging wil dit mee promoten. Zo lanceerden we mee het streekbier 'Nevels Trekpaard bier' dat iedereen kan proeven op de Fokveedag.” Het bier is speciaal ontworpen door een brouwerij in Deinze. Het heeft de kenmerken van het Belgisch trekpaard want het is een sterk bier (sterk trekpaard) met een zachte nasmaak (zacht karakter van ons Belgisch trekpaard). Het Nevels Trekpaard bier heeft in de fles hergisting gekregen, is amberkleurig en bevat 7,5% alc. Ook de tot boeren laten zich al enkele jaren promoten met een Bevers streekbiertje nl. Boerke en Boerinneke . Boerken is een bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 9,5%. Het heeft een ietwat bittere moutsmaak en is donker amberkleurig. Boerinneken is een blonde soort abdijbier, hergist in de fles. Het heeft een iets meer zoete hopsmaak, een fruitige neus en hetzelfde alcoholpercentage. Zowel het Nevels Trekpaardbier als Boerke en Boerinneke kan je degusteren op het terras van de Fokveedag.

Proef stoofvlees van koeien die grazen in het Land van Saeftinghe

Landbouwers doen steeds meer aan thuisverkoop en dat kunnen bezoekers ervaren op de streekproductenmarkt met een gamma aan kaas, vlees, ijs, groeten en fruit. 's Morgens kan je van 9 tot 11 uur inschrijven voor een lekker streekproductenontbijt. Dit jaar pakt de Fokveedag uit met een primeur: s' middags kan je stoofvlees komen proeven afkomstig van het Saeftingherhof uit Kieldrecht. Dit bedrijf laat haar koeien van het wit-blauwras 6 maanden per jaar in het Verdronken Land van Saeftinghe grazen. De dieren kunnen zelfs zwemmen! Door het eten van deze zilte begroeiing bekomen de dieren hun unieke pré-salé (lichtgezouten) smaak. Het stoofvlees wordt geserveerd met frietjes en groentjes. Voor beide maaltijden schrijf je best in voor 8 augustus. Alle info www.fokveedag.be.

Gratis pannenkoeken en leuke kinderanimatie

De Fokveedag is een gratis evenement waar de landbouwers je ook trakteren op wat extra's. De hele dag kan je een gratis rit maken in de huifkar en vanaf 14 uur zijn er gratis pannenkoeken voor iedereen! Er is een speciaal programma voor kinderen zodat zij op een leuke manier kennismaken met de landbouw én vooral met de liefde van de landbouwers voor hun dieren. Een jersey-koe, één van de tamste koerassen, kan volop geaaid worden. Net zoals een pony waar je ritjes op kan maken. De huifkartocht brengt ze gratis met een tochtje van de veeprijskamp naar Cortewalle. Voor wie vroeg uit de veren is, ziet vanaf 9 uur de landbouwers aan het werk, ze komen dan aan met de tractor en wassen alle koeien en maken ze mooi voor de prijskamp. Ook de kleinsten kunnen proeven van het streekproductenontbijt en als mama en papa genieten van een streekbiertje kunnen ze naar hartelust springen op het springkasteel. De kinderen van de landbouwers zelf, showen in de namiddag zelf hun kalfjes van 6 tot 12 maand oud. Zij oefenen hiervoor al weken vooraf met hun lievelingsdieren.

Zambiaanse zusters tonen dankbaarheid voor hulp landbouwers

Sr Julian Luchembe, een Zambiaanse zuster was in juli op bezoek in België. De opbrengst van de Fokveedag wordt al drie jaar geschonken aan projecten van de Vriendinnen van Zambia. Deze vereniging is opgericht door Hilde van Haute en Hilde Verhelst om deze Zambiaanse zusters waar zij bevriend met zijn te steunen bij hun goede werken. Na de bijdrage aan een schooltje voor een weeshuis, het boren van een waterput, zonnepanelen, ging vorig jaar de bijdrage naar een voedingsprogramma voor zwangere vrouwen. Tijdens de fokveedag kan je op een infostand kennismaken met de projecten. Sr Julian Luchembe toonde vooral veel respect en dankbaarheid naar de Vlaamse boeren: “Het is ongelofelijk hoe goed jullie de dieren kweken. Daar kunnen we in Zambia veel van leren. Met het boren van waterputten en het geven van onderwijs is landbouw in Zambia zeker de toekomst voor een deel van de arme bevolking. Met de opbrengst van de Fokveedag helpen jullie ons land vooruit en daar zullen we jullie altijd dankbaar voor zijn.”. Al lachend voegde ze er aan toe: “In juli was het enorm warm in België, wij zullen mee in Zambia ervoor duimen dat op 12 augustus opnieuw de zon schijnt”. Meer info kan je vinden op de facebookpagina De vriendinnen van Zambia. Wie wenst kan een vrije bijdrage doen via rek.nr. BE74 7360 1707 6007.

 




  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer