Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 20 jul 2018 06:36 

Vlaamse regering wil vooral dossiers Joke Schauvliege er nog doorduwen


De Vlaamse regering begint aan haar laatste ministerraad. Officieel hebben ze ook na de zomer nog mogelijkheden, maar met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur weet elke minister: vandaag is het van moetens. Zo’n 150 dossiers moeten de revue passeren en de heetste hangijzers komen bijna allemaal van ­minister van Milieu en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Voor haar is het erop of eronder.

De betonstop
 
Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen moet ervoor zorgen dat tegen 2040 geen nieuwe verkavelingen meer worden aangesneden. De ­Vlaamse regering legde de krijtlijnen voor de ‘betonstop’ twee jaar geleden vast, nu gaat het over de concrete invulling. Hoe moet dat in zijn werk gaan? Hoe vergoed je mensen die niet meer kunnen bouwen op hun lap grond, omdat die in waardevol natuurgebied ligt?
 
Wat is het probleem?
 
De discussie zit hem vooral in de vergoeding. Vandaag kan je 80 procent van de geïndexeerde aankoopwaarde ­terugvorderen via de rechtbank. In het plan van Joke Schauvliege krijg je automatisch 100 procent terug van de reële verkoopprijs. Een dure aangelegenheid, maar studies wijzen uit dat niets doen duurder is. Open VLD voelt weinig animo om te raken aan het eigendomsrecht, CD&V en N-VA zitten ruwweg op dezelfde lijn. “Dit moet de erfenis van deze regering worden”, zegt een bron. “We willen zo veel mogelijk vastleggen. Misschien lukt niet alles, maar dan kan een volgende regering het niet terugdraaien.”

De ‘nieuwe’ boskaart
 
De vervanger van de boskaart moet waardevolle bossen beschermen als die op industrie- of bouwgrond zouden liggen. Bedoeling is om te werken met een set van criteria om te bepalen of de natuur daar waardevol genoeg is om te bewaren. Moeilijk dossier, want net als bij de betonstop moet je morrelen aan eigendom.
 
Wat is het probleem?
 
Het probleem ligt vooral in het moeilijke parcours van het dossier. De eerste poging, de boskaart, was een ramp. Volgens sommige ramingen zouden meer dan tienduizend mensen hun bouwgrond kwijtspelen, soms omdat er enkele bomen stonden.
 
Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verwees de boskaart persoonlijk naar de prullenmand en Schauvliege moest terug naar af. Haar kabinet verwacht dat de vervanger goedgekeurd zal worden.

Het verpakkingsplan
 
Schauvliege heeft een verpakkingsplan klaar om zwerfvuil en afval terug te dringen. De producenten zullen opdraaien voor alle verpakking die ze produceren. Schauvliege wil zwaardere boetes voor zwerfvuil, een verbod op plastic zakje én statiegeld op blikjes en petflessen.
 
Wat is het probleem?
 
CD&V heeft zich hard geprofileerd op het statiegeld, maar de sector en N-VA en Open VLD lusten dat plan niet. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de sector aangesproken om met tegenvoorstellen te komen. Die belooft 95 procent van de drankverpakkingen zelf te recycleren. Voor CD&V is een verpakkingsplan zonder statiegeld een lege doos. Schauvliege heeft het dan ook niet op de agenda gezet. “Dan bespreken we het wel in september.” Een politiek manoeuvre volgens de rest. Want dan kun je de gemeenteraadsverkiezingen praktisch ruiken.

Het Energie- en Klimaatplan
 
Een dossier van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en eentje van Schauvliege. Van Europa moet tegen 2090 de CO2-uitstoot met 35 procent naar beneden en het aandeel van hernieuwbare energie met 27 procent omhoog. Tommelein moet ervoor zorgen dat de energieproductie groener wordt, de dalende uitstoot is voor Schauvliege.
 
Wat is het probleem?
 
Net als in de meeste energiedossiers vreest N-VA dat Tommeleins plannen wel heel optimistisch zijn voor Vlaanderen. Aangezien Europa kijkt naar België als geheel, zijn te ambitieuze plannen geen goed idee. Dan zou enkel Vlaanderen betalen en zitten Wallonië en Brussel in de zetel. Bij Tommelein maken ze zich weinig zorgen: “We moeten durven ambitieus te zijn.” En als N-VA de boel tegenhoudt, dan mogen zij het uitleggen.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer