Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jun 2018 22:09 

Belgisch project MoniCow toont waarde van sensoren voor de melkveehouderij


Na drie jaar onderzoek hebben de partners in het project MoniCow een prototype klaar van een totaaloplossing voor monitoring in de melkveehouderij.

Het nieuwe daaraan is dat het verschillende indicatoren van vruchtbaarheid en gezondheid met een beperkt aantal sensoren worden gevolgd en de data voortdurend worden geactualiseerd. Het risico dat een bronst of kalving wordt gemist wordt aanzienlijk kleiner. Volgens de onderzoekers kan dat voor de melkveehouder een besparing betekenen van gemiddeld 200 euro per koe per jaar. In het project MoniCow wordt samengewerkt door de universiteiten van Leuven en Gent het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de bedrijven Delaval, NXP Semiconductors België, Multicap, Metagam en SnapTonic.
 
In het project MoniCow hebben experts in Internet of Things en dierwetenschappen de krachten gebundeld. Er wordt gebruik gemaakt van een temperatuursensor in het oormerk van de koe en een bewegings- en lokalisatiesensor in de halsband. Deze sensoren genereren een continue stroom aan gegevens die verwerkt worden door speciaal ontwikkelde software. Slimme algoritmes vertalen de ruwe data in informatie en adviezen voor de melkveehouder.
 
Signalen voor bronst, afkalven en gezondheidsproblemen
Het moment van kalven kan bijvoorbeeld tot 24 uur van tevoren worden voorspeld, wanneer de sensoren detecteren dat de koe minder voer opneemt, minder herkauwt en onrustiger wordt. Voor bronst geldt hetzelfde, wanneer het systeem detecteert dat de koe meer stappen zet, minder voer opneemt en minder ligt dan normaal. Ook kunnen de sensoren van waarde zijn om een ziek dier of beginnende klauwproblemen sneller op te signaleren. Behalve een aantal gezondheids- en vruchtbaarheidsindicatoren zoals herkauw- en stapgedrag, monitort het systeem ook voortdurend de locatie van de koeien in de stal. Dit biedt kansen om gezondheidsproblemen nog vroeger en accurater op te sporen.
 
Nieuw laadsysteem
Voor MoniCow werd ook een nieuw laadsysteem ontwikkeld. Telkens wanneer de koe krachtvoer eet, worden de batterijen in de halsband opgeladen. Dit levert 100 joule op per bezoek, wat voldoende is om het systeem actief te houden gedurende het productieve leven van de koe. Gemonteerd aan de melkrobot zou de batterij met dit systeem zelfs 1,3 tot 2,5 kilojoule per dag opgeladen kunnen worden.
 
Korte terugverdientijd
Op basis van een literatuurstudie en gesprekken met een actieve melkveehouder en de verschillende partners in het project, is een voorzichtige raming gemaakt van wat het MoniCow-systeem zou kosten en wat het zou opbrengen. Voor een stal met 77 koeien vergt het een investering van circa 20.000 euro. Dat is inclusief alle hard- en software die nodig is. De onderzoekers denken dat de investering zich op korte termijn terug kan verdienen, door de tijdwinst die het oplevert en de veearts- en andere kosten die worden uitgespaard. Het kan de melkveehouder ongeveer 200 euro per koe per jaar opleveren en in dat geval is de investering binnen iets meer dan een jaar terugverdiend.



  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer