Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mei 2018 17:18 

Intrekken van de erkenning van het slachthuis van Geel


Intrekken van de erkenning van het slachthuis van Geel omwille van herhaalde niet-conformiteiten over een langere periode en de onwil om deze te verhelpen. De producten vormen geen gevaar voor de consument.

Het FAVV benadrukt dat het intrekken van de erkenning van het slachthuis van Geel op 29 mei 2018 niet gelinkt is aan een onmiddellijk risico voor de volksgezondheid. Deze intrekking is het gevolg van de onwil van het bedrijf om de niet-conformiteiten, die het Agentschap in de afgelopen 2 jaar heeft vastgesteld bij de controles, te verhelpen.
 
Ter herinnering, de maatregelen die worden opgelegd door de voedselwetgeving hebben als doel om contaminaties in de voedselketen te voorkomen, en het FAVV is ermee belast om te controleren of deze wetgeving wordt nageleefd. Aangezien het niet respecteren van deze maatregelen het risico op een probleem in de voedselketen verhoogt, werd de beslissing is genomen om de erkenning in te trekken. Deze beslissing is dus niet het gevolg van een onmiddellijk risico voor de volksgezondheid.
 
De historiek van de controles, die het Voedselagentschap in 2016 en 2017 heeft uitgevoerd, toont aan dat deze niet-conformiteiten zich bleven herhalen en dat er dus geen oprechte intentie was van het slachthuis om deze te verhelpen. In dit kader heeft het FAVV in december 2017 aangekondigd dat het de erkenning van het slachthuis wou intrekken. Daarop werd – zoals de normale procedure toelaat – een actieplan voorgesteld door de verantwoordelijken van het bedrijf. Dit plan werd goedgekeurd door het FAVV.
 
Binnen dit kader bleek evenwel uit een controle van het Agentschap in maart 2018 dat het actieplan niet werd gerespecteerd. Daarop besloot het Voedselagentschap tot de definitieve intrekking van de erkenning.
Het bedrijf heeft, zoals de procedure toelaat, hiertegen beroep aangetekend bij de onafhankelijke beroepscommissie van het FAVV. Bovendien werd tijdens een controle van het FAVV eind april 2018 nog een groot aantal onopgeloste inbreuken vastgesteld, hoewel een aantal verbeteringen werden aangebracht. Zoals de wetgeving het voorschrijft is het de bevoegde minister die over dergelijke dossiers een uitspraak doet. Hij heeft besloten om de beslissing van het voedselagentschap te volgen en niet de beroepscommissie; en heeft de erkenning van het bedrijf ingetrokken.

Slachthuizen, een permanent aandachtspunt voor het FAVV
 
Het FAVV streeft reeds jaren naar een verbetering van de hygiëne in de slachthuizen. Het FAVV heeft daarom in 2015 een “Actieplan Slachthuizen” gelanceerd om de slachthuizen aan te zetten tot een betere hygiëne. Dit plan werd een prioriteit en werd opgenomen in het Businessplan 2015-2017 van het Agentschap. Om dit plan te verwezenlijken, heeft het FAVV gezorgd voor een enorme inzet van mensen en middelen. Het heeft tegelijk ook de slachthuizen gevraagd om zich te engageren.
Desondanks moet het FAVV in sommige gevallen nog steeds vaststellen dat de ondernomen acties niet volstaan hebben en moet het daarom overgaan tot de sluiting van de problematische slachthuizen.
 
Dorine Van Geert, woordvoerster: “bij tekortkomingen die geen onmiddellijk risico vormen voor de volksgezondheid, neemt het FAVV ogenblikkelijk de aangewezen maatregelen en worden een waarschuwing of een proces-verbaal opgesteld tegen deze onderneming, met de eis om de niet-conforme punten in orde te brengen”.
En daaraan toevoegend: “Bij herhaald voorkomen van deze tekortkomingen en als de aangewezen maatregelen onvoldoende verbetering geven, is het FAVV genoodzaakt om over te gaan tot intrekking van de erkenning, zijnde de sluiting van het slachthuis. Dit is het geval bij het slachthuis van Geel.
En om te besluiten: “Als het FAVV een onmiddellijk gevaar voor de consument opmerkt, gaat het agentschap onmiddellijke over tot de sluiting van het etablissement.”



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer