Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 09 mei 2018 07:49 

Vanille peperduur


Vanille is het nieuwe goud: voor het betere spul uit Madagaskar worden tegenwoordig bedragen van 610 tot 730 euro per kilo ­gevraagd. Vorig jaar was dat 400 euro, acht jaar ­geleden amper 10. Een waanzinnige stijging, te wijten aan ­misoogsten én de steeds ­toenemende vraag. Wordt ons ijsje stilaan onbetaalbaar?
Het Nieuwsblad.

“Het is een drama. Mocht ik de prijsstijging volledig doorrekenen, niemand zou nog vanille-ijs komen kopen”, zegt Olivier Roland, ambachtelijk ijsmaker van De IJsster uit Gent. Net als wel meer collega’s zag hij zich gedwongen het voorbije anderhalf jaar meermaals zijn prijzen te verhogen. “Met zo’n 15 procent, maar meer durf ik écht niet. Dus ja, dat merk ik ook aan mijn winstmarge die beetje bij beetje wegsmelt. Niks aan te doen.”

Met prijzen van 600 euro en meer voor een kilogram is vanille zelfs duurder dan zilver. Dat wordt dezer dagen verhandeld tegen zo’n 445 euro per kilo. En dan te weten dat een kilo vanille in 2010 nauwelijks 10 euro kostte. “De prijs van vanille schommelt wel vaker”, zegt Frederick Deknudt, oprichter van de webshop Vanillestokjes.be. “Maar de voorbije jaren was de stijging onthutsend. Het begon met een rampzalig slechte oogst in 2016 op Madagaskar, waar driekwart van de vanille wereldwijd wordt geteeld. Het jaar nadien raasde er ook nog eens een verwoestende cycloon over het eiland.” Intussen blijft de vraag naar vanille groeien. “Vanille is een essentieel onderdeel bij de bereiding van tal van andere smaken, zoals chocolade of karamel. Een beetje échte vanille ondersteunt en verbetert alles wat het aanraakt.”

Dominique Persoone van ‘The Chocolate Line’ ziet nog een verklaring: “De boeren hebben de voorbije jaren te veel gespoten, waardoor de bestuiving nu manueel moet gebeuren, in plaats van door vliegjes. Ook dat drijft de prijzen op.” De Brugse chocolatier heeft een eigen plantage in Mexico, om zelf meer vat te houden op de kwaliteit en de prijzen. “Maar de oogst is nog niet voldoende, zodat ik ook elders moet bijkopen.”

Niet dat roomijs, koekjes en andere lekkernijen met vanille in de winkelrekken plots zoveel duurder zijn dan vroeger. “Er is heel veel goedkope synthetische vanille in omloop. Vergelijk het met een potje aardbeien­yoghurt met alleen maar kleurstoffen en aroma’s, zonder één aardbei erin”, zegt Dominique Persoone.

En dat verschil, dat smaak je: “Ik schat dat 90 procent van alle vanille die de voedingsindustrie wereldwijd verwerkt, van synthetische aard is. Dergelijke vanille is vlak van smaak, natuurlijke vanille heeft veel meer nuances”, zegt Frederick Deknudt. “Er gaat niets boven échte vanille.”

Dat beaamt ook Roel Dekelver van Delhaize. “Voor onze huismerken werken wij bij voorkeur met natuurlijke vanille-extracten, maar tegelijk doen we er alles aan om onze prijzen zo scherp mogelijk te houden. Als er al een impact is, dan is die zeer miniem.” Omdat Delhaize, net als de ambachtelijke ijsmakers snijdt in zijn winstmarge? “Misschien omdat we beter onderhandelen.”

Het is nu bang afwachten hoe de oogst dit jaar zal zijn. Dat moet in juni duidelijk worden.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer