Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 apr 2018 11:58 

Nieuwe NVI benadrukt kwaliteit CRV-stieren


De indexdraai van april 2018 laat zien dat de nieuwe NVI-berekening, die beter aansluit bij de wensen van de Nederlands/Vlaamse veehouders, gunstig uitpakt voor CRV-stieren. Veel stieren laten uitmuntende productiecijfers zien met, de op dit moment veel gevraagde, hoge gehalten.

Delta Treasure (Finder x G-force, 443 NVI) blijft bij zwartbont de lijstaanvoerder. Zijn vererving voor levensduur (+1248 dagen) is uitmuntend. Zijn dochters zullen veel melk produceren (+1166 kg) en daarnaast ook nog eens weinig voer voor onderhoud nodig hebben (besparing voerkosten € 31,- per lactatie). Dat maakt ze zeer efficiënt (Better Life Efficiëntie +17%). Dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de gezondheidskenmerken laat hij ook zien. Met +13% Better Life Gezondheid hoort Treasure tot de absolute top. Zijn dochters zullen vooral gezondere uiers hebben (uiergezondheid 117) en daarnaast bijzonder vruchtbaar zijn (dochtervruchtbaarheid 108).

Efficiënte, gezonde koeien met hoge gehalten
Dochters van Brakels Starman (Rafter P x Balisto, 383 NVI) zullen een hoge melkproductie (+1124 kg melk) combineren met hoge gehalten (+0,41% vet en +0,14% eiwit), een hoge levensduur (+1001 dagen), een goede uiergezondheid (114) en een goede klauwgezondheid (107). Net als Starman is Delta Lendor (Stu x Bube) met een outcross afstamming een voorbeeld van een stier die een flinke melkplas (+958 kg melk) vererft met hoge gehalten (+0,26% vet en +0,17% eiwit) en een hoge uiergezondheid (113) in combinatie met een hoge klauwgezondheid (109).

De heterozygoot hoornloze Finderzoon Delta Sunfit P (Finder x Atlantic) is een ander voorbeeld van een stier die een mooie melkplas (+894 kg melk) combineert met hoge gehalten (+0,36% vet en +0,05% eiwit). Ook zijn dochters zullen deze productie met gemak aankunnen getuige zijn goede cijfers voor uiergezondheid (109), dochtervruchtbaarheid (104) en klauwgezondheid (108). Delta Sunfit P is wereldwijd de hoogste hoornloze NVI-stier en met 109 geboortegemak is hij bij uitstek geschikt voor pinken.

Een andere stier die veel veehouders zal aanspreken is Delta Lustrum (Topgear x Let it Snow, 316 NVI). Lustrum heeft een unieke aAa-code (135264) en een prima productievererving (+1208 kg melk) met een hoog eiwitgehalte (+0,14%). Ook is hij een echte benenstier (113 benen; 110 klauwgezondheid).

Bij de dochtergeteste stieren valt vooral de Stellandozoon L W Crescendo (298 NVI)) op. De Crescendodochters zetten hun voer extreem efficiënt om in melk (Better Life Efficiëntie +21%). Crescendo is één van de hoogste dochtergeteste stieren voor productie (+443 Inet) met een mooie levensduur (+585 dagen). Een andere opvallende dochtergeteste stier is G-Forcezoon D’n Driehoek Nilson (264 NVI). Nilson is een echte gehaltevererver (+0,35% vet en +0,25% eiwit) met een goede uiergezondheid (106) en klauwgezondheid (106). Daarnaast is hij ook nog eens pinkenstier (geboortegemak 106).

Bij roodbont is Delta Jacuzzi-Red (Livington RF x Incentive RF, 456 NVI) de nieuwe lijstaanvoerder. Jaccuzzi is verreweg de hoogste stier bij roodbont voor NVI en met zijn niveau is hij ook zeer hoog op zwartbont basis. Vandaar dat hij momenteel zowel bij zwartbont, als ook bij roodbont als stiervader wordt benut. Jacuzzi is grensverleggend voor kg vet en eiwit (205 kg) en zijn dochters zullen extreem efficiënt zijn (Better Life Efficiëntie +25%) en zullen beschikken over goede uiers (111) en benen (111).

Delta Goal (Armada RF x Maestro RF, 349 NVI) weet zich prima te handhaven in de top van de ranglijst. De Goaldochters zullen veel melk produceren (+1235 kg) met een hoog eiwitgehalte (+0,20%). De Goaldochters zullen daarbij ook nog eens bijzonder vruchtbaar zijn (dochtervruchtbaarheid 108). Een andere interessante stier bij roodbont is Delta Moutard (Bram RF x Cupido, 341 NVI). Moutard combineert hoge gehalten (+0,44% vet en +0,30% eiwit) met super uiers (112), benen (108) en een mooie levensduur (+855 dagen).

Hoornloos en dochtergetest
Bij roodbont zijn er tevens een aantal (nieuwe) dochtergeteste hoornloze stieren. Delta Potter P (234 NVI) is een interessante nieuwkomer met een mooie melkplas (+1123 kg melk), een hoog eiwitgehalte (+0,10%) en een mooie levensduur (+605 dagen). Een andere stier die voor het eerst een exterieurfokwaarde op basis van dochters heeft gekregen is Delta Fun P (238 NVI). Deze Aikmanzoon uit de excellente Caudumer Lol 306 blijkt net als zijn moeder een fraai exterieur te vererven (114 uier, 110 benen en 113 totaal exterieur).

Lijstaanvoerder bij MRIJ
Vinkenhof 69 Dirk (Buster x Daniël) is de lijstaanvoerder bij MRIJ. Voor het eerst wordt nu ook de vleesindex meegenomen in de NVI voor dubbeldoel. Dirk (+104) is voor dit kenmerk één van de hoogste stieren binnen MRIJ. Zijn dochters beschikken daarnaast ook over hoge gehalten (+0,19% vet en +0,08% eiwit) en een goede levensduur (516 dagen).



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer