Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 mrt 2018 06:33 

Bijvangsten reduceren en overleving verbeteren


Bestaande en nieuwe visserijtechnische innovaties verfijnen en combineren met het oog op minder bijvangst en een betere overleving, dat is het doel van het project COMBITUIG. Onderzoek en intense samenwerking met de sector moeten de invoering van de aanlandplicht vergemakkelijken.

combituigDe invoering van de aanlandplicht vormt een grote uitdaging voor de Belgische visserij sector aangezien deze voornamelijk een gemengde boomkorvisserij beoefent. Om de sector bij te staan ontwikkelen en verfijnen ILVO en de Rederscentrale technische innovaties. Die moeten de vangst van knelpuntsoorten en ander bijvangst in de boomkorvisserij reduceren en de overleving verbeteren.

Het recent goedgekeurde project omvat 3 trajecten. Traject A zal innovaties testen die moeten voorkomen dat knelpuntsoorten en ander bijvangst het net binnenkomen. Mogelijke opties hier zijn het gebruik van licht of mechanische stimuli, bijvoorbeeld in de boomopening om rondvis te verjagen. Traject B focust op het verbeteren van de selectiviteit van het net door gebruik te maken van (een combinatie van) panelen en/of andere soorten netmateriaal en maasgroottes om zo de gevangen knelpuntsoorten en andere bijvangst te laten ontsnappen. In Traject C wordt nagegaan welke aanpassingen mogelijks de overleving verbeteren, zoals bijvoorbeeld de reductie van het vangstvolume, en zal het verschil in overleving getest worden. Ook het effect van de trekduur, sorteertijd, de organisatie aan boord en de omgevingsparameters op de overleving zal hierbij bekeken worden.

Het project beoogt een intensieve communicatie met een sterke participatie van de sector. Via de intensivering van de Kenniskring “Innoverend Vissen” en overleg- en planningsmomenten met geïnteresseerde vissers, reders en Rederscentrale zal het project gestuurd worden en zullen alle bevindingen en resultaten gecommuniceerd worden met en naar de rest van de sector. Tijdens deze overlegmomenten zullen de meest acute noden met het oog op de aanlandplicht en mogelijke innovaties om er aan tegemoet te komen besproken worden met de sector. De meest experimentele ideeën zullen getest worden aan boord van onderzoekingsvaartuigen. Als deze potentieel tonen of de vissers hebben zelfs concrete plannen voor innovaties, dan zullen deze getest en doorontwikkeld worden aan boord van commerciële vaartuigen. Evaluatie zal dan gebeuren d.m.v. “self sampling” door de bemanning, gevolgd door een uitgebreide vangstanalyse door opstappers van ILVO. Voor het evalueren van aanpassingen die mogelijks de overleving verbeteren zullen specifieke zeereizen voorzien worden om de verbetering in overleving te testen en extra parameters te registreren eens de innovatie volledig op punt gesteld is.

Project: Combituig
Looptijd: 2017 - doorlopend
Samenwerking: Rederscentrale
Financiering: FIVA en Europa (EFMZV)
Contact: Maarten.Soetaert@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer