Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 27 mrt 2018 17:09 

Sturen van de bitterheid in cichorei en witloof met CRISPR/Cas9 technologie


ILVO gaat aan de slag met de innovatieve CRISPR/Cas9 technologie bij de gewassen witloof en cichorei. Door te veredelen naar meer of minder bitterheid kunnen op termijn nieuwe markten in de voedingsindustrie worden aangeboord.


witloofDe productie van cichorei en witloof in België is de laatste jaren aan het dalen. Toch is er potentieel voor het aanboren van nieuwe markten. Een minder bittere cichorei wortel zou bijvoorbeeld verwerkt kunnen worden tot meel voor de bakkerij-industrie (glutenvrije koeken en gezonde snacks). Met een gevarieerder aanbod van witloof, gaande van niet-bitter tot zeer bitter, kan ook de vraag naar witloof mogelijks opnieuw stijgen.

Veredeling naar meer of minder bitterheid bij cichorei en witloof door klassieke veredeling is zeer tijdrovend, en de uiteindelijk bekomen variatie is niet zo groot. Met de techniek CRISPR/Cas9, een recente innovatieve veredelingstechniek, kunnen op specifieke, zelf gekozen, plaatsen in het genoom mutaties aangebracht worden. Deze techniek is nog niet eerder gebruikt voor cichorei en witloof. Binnen dit project wordt de techniek dus geoptimaliseerd voor gebruik in deze gewassen. Nadien kan door gebruik van CRISPR/Cas9 een specifieke aanpassing gebeuren in de genen betrokken bij de biosynthese van de sesquiterpeenlactonen, de verantwoordelijke componenten van bitterheid. Hierdoor zal de pathway, welke genen en componenten meest bepalend zijn voor bitterheid, in detail bestudeerd worden, en zullen op een snellere manier cichorei en witloof planten bekomen worden met een veranderd gehalte aan sesquiterpeenlactonen, dus mogelijks met een veranderde bitterheid. Een op punt gestelde CRISPR/Cas9 technologie voor cichorei en witloof biedt veel potentieel voor snellere veredeling naar andere kenmerken en in andere gewassen.

Project: Ontrafelen van de sesquiterpeenlacton biosynthese pathway in industriële cichorei en witloof gebruik makend van de CRISPR/Cas9 technologie
Looptijd: 2018 - 2022
Samenwerking: VIB
Financiering: FWO-SB beurs
Contact: Katrijn.VanLaere@ilvo.vlaanderen.be, Charlotte.debruyn@ilvo.vlaanderen.be, Tom.eeckhaut@ilvo.vlaanderen.be, Ellen.dekeyser@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Dalende waterpeilen en lage grondwaterstanden door droge meiLees meer
 
 
Toekomst van de beuk in Vlaanderen Lees meer
 
 
Mogelijke implicaties van het Nederlandse 'geurvonnis' op het Vlaams StikstofbeleidLees meer
 
 
NatuurherstelwetLees meer
 
 
PFAS-beleid in de Vlaamse visienota voor de EU Lees meer
 
 
Toenemende druk op de groenteteeltsectorLees meer
 
 
Vereenvoudigingspakket voor het GLBLees meer
 
 
Beleidsinitiatieven voor de sierteelt Lees meer
 
 
Ter beschikking stellen van gezuiverd afvalwater aan land- en tuinbouwLees meer
 
 
Droogte bedreigt tot 15 procent van productie in eurozoneLees meer
 
 
Over het toekomstige Europese landbouwbudget en de toekomstperspectieven voor Vlaamse boerenLees meer
 
 
Klimaatbestendige landbouw Lees meer
 
 
een evenwichtige positie voor de landbouwer in de keten Lees meer
 
 
Verplichte tussentijdse stikstofreductie bij rundveehouders Lees meer
 
 
Graslanden cruciaal in bodemkoolstofverhaal Lees meer
 
 
PAC-on-web in Wallonië opnieuw opengesteld Lees meer
 
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer