Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mrt 2018 17:09 

Sturen van de bitterheid in cichorei en witloof met CRISPR/Cas9 technologie


ILVO gaat aan de slag met de innovatieve CRISPR/Cas9 technologie bij de gewassen witloof en cichorei. Door te veredelen naar meer of minder bitterheid kunnen op termijn nieuwe markten in de voedingsindustrie worden aangeboord.


witloofDe productie van cichorei en witloof in België is de laatste jaren aan het dalen. Toch is er potentieel voor het aanboren van nieuwe markten. Een minder bittere cichorei wortel zou bijvoorbeeld verwerkt kunnen worden tot meel voor de bakkerij-industrie (glutenvrije koeken en gezonde snacks). Met een gevarieerder aanbod van witloof, gaande van niet-bitter tot zeer bitter, kan ook de vraag naar witloof mogelijks opnieuw stijgen.

Veredeling naar meer of minder bitterheid bij cichorei en witloof door klassieke veredeling is zeer tijdrovend, en de uiteindelijk bekomen variatie is niet zo groot. Met de techniek CRISPR/Cas9, een recente innovatieve veredelingstechniek, kunnen op specifieke, zelf gekozen, plaatsen in het genoom mutaties aangebracht worden. Deze techniek is nog niet eerder gebruikt voor cichorei en witloof. Binnen dit project wordt de techniek dus geoptimaliseerd voor gebruik in deze gewassen. Nadien kan door gebruik van CRISPR/Cas9 een specifieke aanpassing gebeuren in de genen betrokken bij de biosynthese van de sesquiterpeenlactonen, de verantwoordelijke componenten van bitterheid. Hierdoor zal de pathway, welke genen en componenten meest bepalend zijn voor bitterheid, in detail bestudeerd worden, en zullen op een snellere manier cichorei en witloof planten bekomen worden met een veranderd gehalte aan sesquiterpeenlactonen, dus mogelijks met een veranderde bitterheid. Een op punt gestelde CRISPR/Cas9 technologie voor cichorei en witloof biedt veel potentieel voor snellere veredeling naar andere kenmerken en in andere gewassen.

Project: Ontrafelen van de sesquiterpeenlacton biosynthese pathway in industriële cichorei en witloof gebruik makend van de CRISPR/Cas9 technologie
Looptijd: 2018 - 2022
Samenwerking: VIB
Financiering: FWO-SB beurs
Contact: Katrijn.VanLaere@ilvo.vlaanderen.be, Charlotte.debruyn@ilvo.vlaanderen.be, Tom.eeckhaut@ilvo.vlaanderen.be, Ellen.dekeyser@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer