|
27 mrt 2018 |
02:08 |
|
FAVV analyseprogramma: Voedselallergenen
Tussen 2012 en 2015 zijn de meeste geanalyseerde stalen conform voor de aanwezigheid van allergenen. Omdat voor het merendeel van de stalen een resultaat beneden de kwantificerings- of detectielimiet gegeven wordt, kunnen geen trends afgeleid worden. Het is evenwel niet altijd duidelijk of de gerapporteerde waarde betrekking heeft op de detectie- of op de kwantificeringslimiet (i.e. respectievelijk de “LOD” en de “LOQ”), en of de in de databank vermelde éénheden betrekking hebben op het allergene ingrediënt (bv. melk), het totale eiwitgehalte van het allergene ingrediënt, een specifiek proteïne (bv. lactoglobuline) of DNA.
|
|
Met het oog op een mogelijke, verdere verwerking of interpretatie van de analyseresultaten, wordt aanbevolen om met de laboratoria afspraken te maken rond een uniforme en ondubbelzinnige rapportering van de resultaten waarbij desgevallend gezocht wordt naar standaard conversiefactoren (bv. omzetten van het bekomen analyseresultaat naar een hoeveelheid totaal proteïne van het allergene ingrediënt). Om de resultaten te kunnen aftoetsen aan de door het beleid gehanteerde allergene referentiedosissen, dienen de resultaten beschikbaar te zijn in termen van eiwitconcentratie van het desbetreffende allergeen (SciCom advies 24-2017).
|
|
|
|