Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mrt 2018 02:08 

FAVV analyseprogramma: Voedselallergenen


Tussen 2012 en 2015 zijn de meeste geanalyseerde stalen conform voor de aanwezigheid van allergenen. Omdat voor het merendeel van de stalen een resultaat beneden de kwantificerings- of detectielimiet gegeven wordt, kunnen geen trends afgeleid worden. Het is evenwel niet altijd duidelijk of de gerapporteerde waarde betrekking heeft op de detectie- of op de kwantificeringslimiet (i.e. respectievelijk de “LOD” en de “LOQ”), en of de in de databank vermelde éénheden betrekking hebben op het allergene ingrediënt (bv. melk), het totale eiwitgehalte van het allergene ingrediënt, een specifiek proteïne (bv. lactoglobuline) of DNA.

Bestanden beschikbaar voor download:
Advies (493.6 Kb)

Met het oog op een mogelijke, verdere verwerking of interpretatie van de analyseresultaten, wordt aanbevolen om met de laboratoria afspraken te maken rond een uniforme en ondubbelzinnige rapportering van de resultaten waarbij desgevallend gezocht wordt naar standaard conversiefactoren (bv. omzetten van het bekomen analyseresultaat naar een hoeveelheid totaal proteïne van het allergene ingrediënt). Om de resultaten te kunnen aftoetsen aan de door het beleid gehanteerde allergene referentiedosissen, dienen de resultaten beschikbaar te zijn in termen van eiwitconcentratie van het desbetreffende allergeen (SciCom advies 24-2017).



  Nieuwsflash
 
PotatoEurope 2025 Lelystad (NL) 3&4 september 2025Lees meer
 
 
Aangepaste regels voor het uitrijden van effluent met lage stikstofinhoud vanaf dit najaar Lees meer
 
 
Bladziekten bietenLees meer
 
 
Aardappeloogst 2025: prioriteit voor kwaliteit en contracten Lees meer