Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mrt 2018 05:52 

Belgen onderschatten het belang van brood


Al eeuwenlang heeft brood een prominente plek in onze Westerse eetcultuur. Dat brood al zo lang een belangrijke plaats heeft komt doordat het gezond, veelzijdig, makkelijk, voedzaam en lekker is.

Ook in België wordt er jaarlijks een flinke hoeveelheid brood geconsumeerd. Desondanks haalt slechts 17% van de bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van brood en graanproducten. Vandaar de start van het meerjarenprogramma ‘Brood. Een goed verhaal.’ dat een eerlijk verhaal over brood aan consumenten vertelt.

Kathou Wagemans van het Instituut Brood & Gezondheid vzw: “De bakkerijbranche lanceert daarom op 26 maart de nationale campagne ‘Brood. Een goed verhaal.’. De campagne zal drie jaar duren. Eigenlijk is het een ode aan brood. Niet gek als je de broodconsumptie in ons land bekijkt. Dagelijks werken we gemiddeld ruim vier boterhammen per persoon weg. Brood verdient die extra aandacht!”

52,9 kilo brood
Het broodverbruik per persoon per jaar ligt in België op dit moment op 52,9 kilogram. Dit omvat al het brood dat zowel thuis als buitenshuis gegeten wordt. Omgerekend is dat zo’n 145 gram brood per dag. Gemiddeld eet de Belg per dag ongeveer 4,4 sneetjes brood. Dat brood al zo lang onderdeel uitmaakt van onze eetcultuur komt mede omdat Belgen verzot zijn op de geur en smaak van brood. Tegelijk is brood ook een veelzijdig en makkelijk product en bevat brood belangrijke voedingsstoffen en bouwstoffen die we in het dagelijkse leven nodig hebben.
Diëtiste Lut van Lierde erkent het belang van brood voor een gezonde levensstijl: “Brood is een goede leverancier van heel wat voedingsstoffen en wordt dikwijls ten onrechte als dikmaker afgeschilderd. Graanproducten, waaronder brood, leveren niet alleen complexe koolhydraten, die onze belangrijkste energiebron zou moeten zijn, maar onder andere ook vezels die onze darmen voeden en helpen bij het ontlasten. Als we granen en graanproducten uit onze voeding weren wordt het moeilijker om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen."  

Brood is duurzaam
Het brood in België wordt bovendien hoofdzakelijk geproduceerd met granen uit onze buurlanden. Meer dan 90% van het brood wordt lokaal in België geproduceerd en dat maakt brood tot een van de duurzaamste voedingsmiddelen. 
Geen continent biedt zo’n grote keuze aan broodsoorten als Europa. Vele Europese broodsoorten zoals croissants, baguettes en ciabatta’s zijn stevig geïntegreerd in onze eetcultuur. De campagne, medegefinancierd met steun van de Europese Unie, vertelt een eerlijk verhaal over brood.

Ode aan brood
De campagne wordt afgetrapt met een ode aan brood. De ode belicht alle prachtige elementen die brood rijk is. Daarnaast worden er in België proefsessies georganiseerd waar consumenten de smaak en het verhaal van brood kunnen beleven. De odes en de locaties van de proefsessies zullen te vinden zijn op www.broodeengoedverhaal.be

Betrouwbare informatie
Alle informatie over brood en gezondheid binnen de campagne is afkomstig uit wetenschappelijke bronnen en voldoet aan de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad. Op deze manier voldoet de bakkerijsector aan de groeiende vraag van de consument naar betrouwbare informatie rondom voeding en gezondheid.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer