Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 mrt 2018 14:04 

Voedselverspilling tegengaan


Onder meer Delhaize De Leeuw en Ikea Food Belgium werden op de tweede editie van de Food Waste Awards in de bloemetjes gezet voor hun ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Voedselverlies lijkt steeds meer een aandachtspunt te zijn binnen Belgische organisaties.

Wereldwijd wordt er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild, maar langzaamaan groeit het bewustzijn dat het ook anders kan. De Food Waste Awards belonden de beste ideeën om voedselverlies tegen te gaan in verschillende categorieën.

‘Met meer dan het dubbel aantal inzendingen lijkt voedselverlies steeds meer een aandachtspunt te zijn binnen Belgische organisaties’, vertelt Elke Markey van FoodWIN, organisator van de Food Waste Awards. ‘We hopen met dit succes nog meer organisaties te inspireren om voedselverlies onder de loep te nemen en creatieve oplossingen te bedenken.’

Delhaize De Leeuw gaat met de prijs lopen binnen de categorie voedingsbedrijf voor zijn engagement om onverkochte producten aan lokale verenigingen te schenken. Op die manier werd 2.635 ton voedsel van de afvalberg gered.

Ikea Food Belgium mag zich de strafste cateraar noemen, want op een jaar tijd verminderde het in België zijn voedselverlies met 41 procent, wat gelijk staat aan 99 ton voeding en 427 ton CO2.

Met zijn distributieplatform voor voedseloverschotten kaapt Foodsavers Gent de Food Waste Award voor lokale besturen weg. De voedseloverschotten worden via het platform herverdeeld aan financieel kwetsbare mensen via talrijke Gentse sociale organisaties.

Voor de categorie gezondheidszorg is het Oostendse woonzorgcentrum Sint-Elisabeth de uitverkoren winnaar. Via metingen en keuzemenu’s voor hun bewoners brengen zij het dagelijkse voedselverlies terug met gemiddeld tien procent.

De beste Belgische changemaker is Opschepper, een initiatief van studenten van de Universiteit Antwerpen. Met maaltijdboxen samengesteld met voedseloverschotten brengen ze studenten en 65-plussers, doorgaans eenzame eters, samen voor een gezellige en ecologisch verantwoorde maaltijd.

Het Britse initiatief Bubble & Squeak werd tot slot uitgeroepen tot beste Europese changemaker. Lagere schoolkinderen van de Londense Old Oak Primary School beheren er een eigen stand aan de schoolpoort waar ze wekelijks ongeveer veertig kilo voedsel surplus herverdelen aan de ouders.



  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer