Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 mrt 2018 13:52 

Belgisch Ketenoverleg: vertrouwen herstellen en controles versterken


De werkgroep rundvlees van het Belgisch ketenoverleg agro-voeding heeft een stand van zaken opgemaakt over de crisissituatie die ontstaan is naar aanleiding van de vastgestelde fraude in het bedrijf Veviba. De verschillende ketenactoren en de overheid moeten alles in het werk stellen om het vertrouwen van consument en producent zo snel mogelijk te herstellen.

Bestaande controle- en informatiemechanismes moeten doorgelicht worden om tot gecoördineerde, slimmere en sterkere controles te komen die de mazen in het net dichten.
Allereerst moet deze zaak door alle bevoegde diensten en het gerechtelijk apparaat tot op het bot uitgespit worden. Er moet zo snel mogelijk volledige klaarheid geschapen worden in deze zaak. Enkel zo kan het beschadigde vertrouwen hersteld worden en kunnen dergelijke toestanden in de toekomst vermeden worden.

Een doorlichting van de bestaande controlemechanismen dringt zich op, zowel op niveau van de verschillende controlerende overheidsinstanties als op het niveau van private controlemechanismen en de auto-controle. Doelstelling is de nodige aanpassingen door te voeren om de controles te versterken en zo de mazen in het net te dichten. Een cruciaal element hierbij is een betere coördinatie, snellere informatie-uitwisseling en het kortsluiten van gegevens tussen de verschillende controlerende overheidsinstanties. De sector engageert zich ertoe de auto-controlemechanismen en private lastenboeken in die zin te versterken en de gepaste bijkomende controlepunten in te bouwen.

Vertrouwen vraagt ook transparantie.
Richting de consument over de herkomst van zijn vlees en de uitkomst van controles en aanbevelingen. Versterkte controlemechanismen borgen meer dan voedselveiligheid maar kunnen ook garantie op herkomst, productiewijze, dierenwelzijn en duurzaamheidsaspecten bieden. Dit biedt kansen aan retail, horeca en export. De sector dringt aan op een gecoördineerde aanpak van transparante communicatie en promotie ondersteund met de nodige structurele middelen.

Richting de producent over de verdere correcte behandeling van zijn product. De sector engageert zich ertoe de afspraken rond transparantie in de rundvleesketen versneld uit te voeren en te versterken. Daartoe zullen de bestaande interprofessionele organisaties versterkt worden en laten we ze interregionaal opereren. De overheden kunnen dit proces ondersteunen met een snelle erkenning van de brancheorganisatie en het algemeen bindend maken van hun afspraken.

Versterkte controles en meer transparantie moeten bijdragen tot herstel van het vertrouwen op lange termijn. Daarnaast dragen ze bij tot een correcte waardering van een smakelijk, gezond en veilig stukje vlees doorheen de keten tot bij de consument. De sector roept in dit verband de FOD Economie op de studie over marges in de rundvleesketen te finaliseren. Het is een cruciale basis om het debat over een eerlijke prijs voor eerlijk voedsel te versnellen.

Op basis van bovenstaande krachtlijnen werken de verschillende schakels concrete acties uit. Op korte termijn brengt de werkgroep rundvlees de verschillende acties samen om te komen tot een uitgewerkt actieplan.



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer