Nu liggen er afspraken tussen boeren uit Normandië die op een ambachtelijke manier de kaas produceren en multinationals over de regels waar het product aan moet voldoen.
Officieel hoort Camembert uit Normandië te komen. De kaas wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd door kleine boeren. Zij dragen het officiële ‘AOP Camembert’-stempel. De kaas is plat en cilindervormig, 3 centimeter dik, weegt minimaal 250 gram en een diameter van tussen de 10,5 en 11 centimeter. Het betreft een rauwmelkse kaas die niet is gepasteuriseerd. De melk moet komen van veehouderijbedrijven met minimaal 50% aan authentieke Normandische koeien, die minimaal zes maanden per jaar weidegang krijgen
In de winkels ligt ook Camembert die is geproduceerd in Zwitserland, Rusland of de Verenigde Staten afkomstig van multinationals. Op de verpakking staat 'Camembert fabriqué en Normandie’ terwijl de melk voor de kaas overal vandaan kan komen. Ook wordt de melk gepasteuriseerd.
De Normandische boeren beklaagden zich over oneerlijke concurrentie. Daarover is nu drie maanden overlegd, en met succes. De multinationals zullen minimaal 30% aan Normandische koeien inzetten voor de productie van hun Camembert. De boeren stemden ermee in dat ook een gepasteuriseerde kaas het AOP-stempel kan krijgen.