Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 feb 2018 15:28 

UNIZO: "Europa heeft de kans gemist om garantierichtlijn te harmoniseren"


"Een gemiste kans om de garantieperiode voor consumentengoederen overal in Europa te harmoniseren." Zo klinkt de teleurgestelde reactie van UNIZO-gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche op de vanmorgen door het Europees Parlement gestemde voorstel van nieuwe Garantierichtlijn.

"Europa zégt wel dat met de nieuwe richtlijn een nieuwe stap naar harmonisering is gezet, maar door heel wat uitzonderingen mogelijk te houden voor individuele lidstaten, zal er van die gelijkschakeling in de praktijk weinig in huis komen." UNIZO vindt het goed dat Europa de wettelijke garantieperiode van twee jaar niet heeft verlengd, maar betreurt dat de bewijslast bij betwistingen voortaan pas na een jaar naar de consument verschuift, terwijl dat tot nu toe na een half jaar was."

Ondernemers die consumentengoederen verkopen, moeten daarop al geruime tijd twee jaar wettelijke garantie geven. Op zich niet altijd eenvoudig. Meestal hebben ze de verkochte goederen n iet zelf geproduceerd en liggen ze dus zelf niet aan de basis van het defect. En hoewel ze de herstelling van een defect product binnen de wettelijke garantieperiode in principe naar de fabrikant kunnen doorschuiven, lukt dat in de praktijk lang niet altijd. Omdat de fabrikant die verantwoordelijkheid, vanuit zijn machtspositie, terug afschuift naar de handelaar. Die zo tussen hamer en aambeeld belandt en meestal niet alle gemaakte kosten terugbetaald krijgt. In haar voorstel voorziet Europa helaas geen verbetering van dit verhaalrecht voor de kleinere bedrijven tegenover de economisch vaak machtige fabrikanten.

UNIZO heeft zich altijd fel verzet tegen een verlenging van de wettelijke garantieperiode. En die verlenging is nu ook niet opgenomen in de nieuwe Europese garantierichtlijn. "Een goede zaak", erkent Danny Van Assche van UNIZO, "Alleen verlengt het voorstel nu de periode waarin niet de consument maar de betrokken handelaar moet bewijzen d at hij niet verantwoordelijk is voor het defect, van zes maanden naar een jaar. Waardoor de consument weer minder eigen verantwoordelijkheid moet nemen, in het nadeel van de handelaar."

Tenslotte betreurt UNIZO de individuele vrijheid die afzonderlijke lidstaten behouden om af te wijken van de Europese garantierichtlijn. "Hierdoor mist Europa de kans om een effectieve harmonisering door te voeren, die duidelijkheid en rechtszekerheid had kunnen geven aan alle ondernemers en consumenten binnen de Unie. "Verder bevat de richtlijn geen enkele verplichting voor de fabrikanten om meer duurzame goederen te produceren, om vlot en voldoende wisselstukken te voorzien... kortom om hun deel van de garantieverantwoordelijkheid op te nemen", onderstreept Danny Van Assche van UNIZO. "En de mogelijkheid om een apart garantieregime toe te passen op tweedehandsgoederen, zoals dat momenteel in België bestaat, werd in de nieuwe richtlijn afgeschaft. Kortom: deze nieuwe ri chtlijn is niet alleen een gemiste kans, maar betekent ook helemaal geen verbetering voor de Europese handelaars in consumentengoederen."



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer