“Op zijn komst naar België zal het wel nog even wachten zijn”
Zijn naam is Sunion, en hij werd ontwikkeld door chemiereus en zaadmultinational Bayer. En élke kok – van huismoeder tot student, van hobbykok tot sterrenchef – is blij met zijn komst. Omdat hij de eerste ajuin is die niet het vervelende effect oplevert dat ogen beginnen te tranen wanneer je hem snijdt.
Elke uicel bestaat uit alliinase, een enzym dat zwavel bevat. Als zo’n cel bij het snijden stukgaat, komt een gas vrij, dat wanneer het in contact komt met oogvocht ogen doet tranen. Bayer is er na dertig jaar onderzoek nu echter in geslaagd met de Sunion een type ajuin te ontwikkelen waarbij dat niet gebeurt. “Niét door genetische modificatie toe te passen”, klinkt het. “De ajuin is het resultaat van veredeling.”
De Sunion komt volgende maand op kleine schaal op de markt in de VS. Om te beginnen zal hij in zeven staten worden verkocht, waaronder Nevada en Washington, door zes supermarktketens. Of en wanneer hij in Europa verkrijgbaar zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk. In het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem werd er tot nu “nog niet over gesproken”. “Alle producten die kans maken om op de Belgische markt te komen, worden door ons onderzocht”, zegt bedrijfsleider Luc De Reycke. “Maar we hebben zelfs nog geen vergelijkende praktijktesten aangeboden gekregen. In Spanje zijn Sunions wel al in onderzoek opgenomen, en héél kleinschalig op de markt gebracht. Maar op hun komst naar België zal het dus nog wel even wachten zijn.”
Zo houd je de ogen in tussentijd droog
Leg ajuinen even in de koelkast of in de diepvries voor je ze begint te snijden. Afkoeling vermindert de hoeveelheid alliinase die tijdens het snijden vrijkomt.
Begin steeds aan de top van de ajuin te snijden. De hoogste concentratie alliinase bevindt zich onderaan de groente.
Zwavel wordt aangetrokken door vocht: maak je snijplank dus een beetje nat, spoel je mes tijdens het snijden van tijd tot tijd af met koud water, of steek je tong uit.
Gebruik een heel scherp mes. Met een bot mes beschadig je meer cellen, waardoor meer alliinase zal vrijkomen.
Ook een theelichtje of kaars branden tijdens het snijden helpt: de zwavel wordt dan opgebrand voor hij je ogen kan bereiken.