Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 feb 2018 12:47 

Fruit Logistica: Tomatenkwekerij Stoffels maakt indruk met de ‘Automato’


Tomatenkwekerij Stoffels uit Rijkevorsel gooide op de Fruit Logistica in Berlijn eind vorig jaar hoge ogen met de lancering van de ‘Automato’.

Het bedrijf, dat te boek staat als één van de modernste tomatenbedrijven van België, kreeg voor de nieuwste vinding zelfs de juryprijs van de Innovatie Award 2016. Maar wat lag er ten grondslag aan dit unieke idee?

Volgens mede-eigenaar Petra Stoffels-Veldman is de Automato het resultaat van 'gezond boerenverstand' en een goed gevoel voor trends in het retail-landschap. “Jaren geleden zagen wij al dat consumenten meer zelfbediening willen in de supermarkt. Sindsdien is er veel veranderd in het schap. Je kunt nu zelf snoepjes kiezen en ook vruchtensappen kun je tegenwoordig vaak vers persen in de winkel. Andere opvallende trends zijn de groeiende belangstelling voor gezonde voeding en de opkomst van zelfbedieningsautomaten. Dat alles bracht ons op het idee van de Automato.”

De Automato is speciaal ontwikkeld voor kerstomaatjes en is bovenal handig in het gebruik. Stoffels: "De Automato is gebaseerd op het Pick & Mix principe. Je kunt hiermee zelf bepalen hoeveel en in welke kleur je de kerstomaten koopt. Eén draai aan het wiel zorgt ervoor dat er zes tomaten in een beker vallen. De automaat bestaat uit diverse units die elk een eigen kleur kerstomaten bevatten." En dat op een bijzonder hygiënische wijze. “De tomaten in de Automato zijn verpakt in een speciale Toma'box, dus niemand zit er met zijn vingers aan. Bij Stoffels hanteren we zeer strenge eisen ten aanzien van voedselveiligheid en met de Automato zetten we op dat gebied nu ook de norm op de winkelvloer." Ook het navullen van de machine gebeurt op een zeer eenvoudige en hygiënische manier. “Simpelweg door de Toma'box dispenser te wisselen”, glimlacht Stoffels. “Deze kan overigens ook in z'n geheel door de consument mee naar huis worden genomen en als homedispenser in de keuken of op tafel worden geplaatst. Tomaatjes als lekkere, gezonde tussendoortjes winnen immers snel aan populariteit. Zelfs bij kinderen.”

Om de Automato ook praktisch succesvol te maken, hing veel af van de verpakking van de tomaten. Stoffels: "Wij hebben daarvoor verschillende partijen uitgenodigd, we kozen uiteindelijk voor DS Smith. Het meedenkend vermogen van de verpakkingsexperts gaf de doorslag. In samenwerking met hun PackRight Centre is ons team productontwikkelaars tot die handige dispenser gekomen." Ook Jan Vandewalle, Manager van het PackRight Centre, is enthousiast. “Dit is een voorbeeld van een project waarbij een volledig inzicht in de distributieketen en de expertise van onze verpakkingsontwerpers optimaal tot z'n recht komt.”

De dubbele functie van de Toma’Box vormde nog wel even een uitdaging voor de ontwikkelaars erkent Vandewalle. “Hij moest goed passen in de Automato, maar heeft tegelijk een totaal andere functie als hij meegenomen en gebruikt wordt door de consument. Technische functies moeten gecombineerd worden met gebruiksgemak voor de consument én een mooie productpresentatie.” Om die reden werkte DS Smith aan prototypes, net zo lang tot alles naar volle tevredenheid was. “Uiteindelijk hebben we digitaal bedrukte prototypes ingezet om Stoffels te helpen de Automato succesvol te lanceren op de Fruit Logistica. We zijn blij dat we de samenwerking met Stoffels met dit project weer een nieuwe impuls hebben kunnen geven”, besluit Vandewalle.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer