Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 feb 2018 13:57 

Onderzoek in de dierlijke sector: Europees topcongres komt naar Vlaanderen


Precies 70 jaar na de stichting van de European Federation for Animal Science (EAAP) in Parijs, komt de organisatie van 26 tot 30 augustus 2019 met zijn jaarlijks internationaal congres naar Gent. Het is van 1977 geleden dat die eer ons land te beurt viel. ILVO neemt de rol op zich van plaatselijk organisator en gastheer voor dit meerdaagse jaarlijks congres. Een uitdaging!

EAAP heeft tot doel om het onderzoek – publiek en privaat- aangaande landbouwdieren te verspreiden, te stimuleren en  te stroomlijnen. Sam De Campeneere (ILVO) : Omdat  België als één van de 35 landen lid is van EAAP lid kunnen alle Belgische geïnteresseerden zich gratis registreren bij EAAP (dit kan op : http://www.eaap.org/eaap-form/) en ontvangen ze dan ook de nieuwsbrief. “  

Het jaarlijks EAAP congres, het grootste Europese wetenschappelijke congres voor de dierlijke productie, wordt beschouwd als een ‘niet te missen’-afspraak, met een 1000-tal presentaties (mondelinge voordrachten + posters) en met in totaal 1100-1300 aanwezigen. In de programmatie zit het hele wetenschappelijke scala: genetica, voeding, welzijn, diermanagement en gezondheid, fysiologie, rundvee-, schapen- en geiten-, varkens-, pluimvee- en paardenproductie en dierlijke landbouwsystemen.

Er worden altijd ook specifieke sessies ingericht om de interactie tussen de bedrijfswereld en de onderzoekswereld te bevorderen. Daardoor nemen naast academici ook heel wat bedrijfsmensen en vertegenwoordigers van de overheid deel aan het congres. 

Sam De Campeneere (ILVO): “De dierlijke sector heeft in een dichtbevolkte regio als de onze te kampen met vele uitdagingen. In Vlaanderen en in België zijn er ook heel wat partijen bezig met onderzoek in de dierlijke sector. Hoe meer partijen rond eenzelfde thema werken, des te  belangrijker wordt uitwisseling van kennis en samenwerking.  Hetzelfde geldt  op het internationaal niveau. Wij hebben in het verleden al vaker meer kracht kunnen geven aan ons Vlaams onderzoek door internationaal te netwerken. Vandaar het belang van een organisatie als EAAP die als landenfederatie dergelijke samenwerking nastreeft voor de dierlijke productie en het jaarlijkse congres waar het uitgebreide netwerk samenkomt.” 

Naast het wetenschappelijke aspect is een dergelijk congres voor het organiserend land een unieke gelegenheid om de specificiteit en de sterktes van zijn dierlijke sector aan de wereld te tonen. Dit gebeurt dan tijdens de sociale evenementen of tijdens de technische tours op de laatste dag van het congres. Voor bedrijven die internationaal actief zijn of internationaal willen groeien  is het een geschikte  kans om hun netwerk te onderhouden en verder uit te bouwen.

Concreet  verwacht het EAAP tussen de 1000 en 1300 specialisten veehouderij (-onderzoek) in Gent, van 26 tot 30  augustus 2019,  in het ICC (International Congres Center).

Voor bedrijven die een vorm van sponsoring of samenwerking zouden overwegen  kan EAAP2019-Gent  een unieke gelegenheid om de Belgische landbouwsector in beeld te brengen voor een internationaal netwerk van onderzoekers en vertegenwoordigers van industrie en overheid.
 



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer