Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 dec 2017 17:48 

Hoe relax is het leven van de biokip?


In De Standaard beschrijft biokippenhouder Stefan D’Hulster uit Watou hoe het leven van zijn biokippen eruitziet. Ze beschikken over een ruime uitloopweide die ze door de jonge aanplantingen niet helemaal benutten, maar waardoor ze volgens onderzoek van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) wel minder last hebben van kreupelheid en hakdermatitis, pijnlijke zweren aan de poten.
De Standaard

Belangrijke vooruitgang valt nog te boeken bij het vangen van de kippen en het transport naar het slachthuis. “Biokippen zijn een compromis tussen welzijn en economie”, zo klinkt het. 

In een soort terugblik op een jaar vol commotie rond dierenwelzijn, met daarbij ook de publicatie van undercoverbeelden uit een pluimveebedrijf door Animal Rights, onderzoekt De Standaard-journaliste Dorien Knockaert voor verschillende diersoorten hoe diervriendelijk hun leefomstandigheden zijn. In een eerste episode ging Knockaert op bezoek bij het biovleeskippenbedrijf van Stefan D’Hulster in het West-Vlaamse Watou, waar 4.800 kippen met vrije uitloop gehouden worden.

De biovleeskip komt pas na een vijftal weken, wanneer ze geen verwarming meer nodig hebben, naar buiten. “Al zitten ze te kort op hun wei om die helemaal te verkennen”, aldus D'Hulster. “Ze worden tenslotte maar 10 weken oud.” Dat is vier weken ouder dan niet-biokippen, die na zes weken naar het slachthuis gaan. “De meeste bioboeren kiezen voor kippenrassen die trager borst- en billenvlees ontwikkelen. Intussen krijgt de rest van hun lichaam tijd om mee te groeien.”

Zo'n trager groeiend ras krijgt minder gezondheidsproblemen, en ook hun uitloopruimte draagt bij tot hun welzijn, zo klinkt het. Biokippen krijgen veel minder te kampen met kreupelheid en hakdermatitis. “Van de kippen die we binnen hielden, kreeg 40 procent last van hakdermatitis, terwijl dat bij onze traaggroeiende uitloopkippen maar 8 tot 14 procent was”, aldus ILVO-onderzoeker Lisanne Stadig, die er een doctoraatover schreef. “En terwijl van de binnenkippen 43 procent last kreeg van kreupelheid, was dat bij uitloopkippen maar 25 procent.”



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer