Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 dec 2017 09:28 

Agrohandelsoverschot opnieuw gestegen


Het Belgische handelsoverschot in agrarische producten blijft stijgen. In 2016 was het goed voor 6,2 miljard euro, een toename van 3 procent. De uitvoer klokte af op 42,9 miljard euro, ruim 2 procent meer dan in 2015. Tot de agrarische producten behoren niet alleen de primaire landbouw- en visserijproducten, maar ook verwerkte voedingsproducten, dranken, oliën, veevoeders, meststoffen en landbouwmachines.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (660.3 Kb)

Vooral de dierlijke en agro-industriële producten dragen bij tot het Belgische handelsoverschot, met elk een positief saldo van 1,9 miljard euro. Vlees blijft een belangrijk exportproduct met hoge uitvoerwaarden voor varkensvlees (1,2 miljard euro), kippenvlees (716 miljoen euro), rundvlees (695 miljoen euro) en vleesbereidingen (685 miljoen euro). Ons land exporteert ook veel meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en landbouwmateriaal. Traditionele sterkhouders als aardappelbereidingen, diepvriesgroenten, chocolade en bier blijven het goed doen. Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische uitvoer wordt geraamd op  82,5%.

Europese handelsakkoorden zijn belangrijk, zowel voor de import als de export. In de landbouwhandel zijn de grootste struikelblokken voor markttoegang voor onze producten op de markten van derde landen meestal sanitair of fytosanitair van aard.

Uit een studie van de Europese Commissie blijkt dat handelsakkoorden voor verschillende sectoren meer exportmogelijkheden bieden. De EU en Japan hebben een princiepsakkoord over de belangrijkste elementen van het Economisch Partnerschapsakkoord bereikt, wat de Europese uitvoer van kaas, wijn, rund- en varkensvlees zou vergemakkelijken en Europese geografische aanduidingen zou beschermen. Recent opende ook het CETA-akkoord met Canada perspectieven. Met heel wat andere landen in de wereld lopen onderhandelingen over associatieakkoorden en partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomsten.

De brexit kan ernstige gevolgen hebben voor de handel in agrarische producten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Er kunnen handelsbelemmeringen optreden door de verhoging van invoertarieven en toenemende verschillen in wetgeving. Momenteel is het Verenigd Koninkrijk onze vierde grootste afzetmarkt van agrarische producten, na Nederland, Frankrijk en Duitsland. De Belgische uitvoer bedraagt 3,4 miljard euro. Het gaat voor 80 procent om verwerkte producten, maar ook om varkens- en kippenvlees, aardbeien, peren, zuivel, groenten en aardappelen. De Belgische visserij is in zeer sterke mate afhankelijk van de Britse wateren.



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer