Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 dec 2017 17:23 

Goedkeuring glyfosaat


Op 27 november 2017 besliste de Europese Unie om de goedkeuring van de actieve stof glyfosaat te verlengen voor 5 jaar. De stemming kwam net op tijd aangezien de licentie voor glyfosaat op 15 december 2017 zou vervallen.

De volgende stap is dat lidstaten producten op basis van glyfosaat zullen herevalueren, zoals gestipuleerd in de Europese verordening over het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen. 

Deze beslissing kwam er nadat de lidstaten tot driemaal toe niet tot een vergelijk kwamen over de hergoedkeuring. Hoewel velen dit zullen bestempelen als een overwinning voor de gewasbeschermingsindustrie, is Phytofar toch teleurgesteld dat ondanks het overweldigende wetenschappelijk bewijs, de goedkeuring slechts verlengd wordt voor 5 jaar. Het wetenschappelijk procedé wordt ondermijnd door emotie en electorale overwegingen en dit is een verontrustende evolutie. 

Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar verduidelijkt: “Ontwikkelen van nieuwe producten om gewassen gezond te houden, vragen veel tijd en aanzienlijke investeringen. De Europese Unie en België hebben een zeer streng en uitgewerkt beleid om werkzame stoffen en producten op een onafhankelijke en wetenschappelijke basis te evalueren. Deze benadering is een basisvoorwaarde om een minimum aan rechtszekerheid te scheppen en vooruitgang te stimuleren. We roepen de diverse politieke overheden dan ook op om terug te keren naar een productbeleid dat hierop gebaseerd is. Dat is niet alleen in het belang van onze sector maar van de ganse agro-voedingsketen, inclusief de consument.” 

Vooraleer een actieve stof als glyfosaat in Europa wordt goedgekeurd, is ze al uitgebreid onderzocht en getest. Deze gegevens,samen met relevant wetenschappelijk onderzoek, worden door de lidstaten van de Europese Unie en de onafhankelijke Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA geëvalueerd. Deze laatste instelling geeft op basis van risicoanalyses advies aan de Europese Commissie over alles wat met voedselveiligheid te maken heeft. 

Ze besloot in 2015, na een zeer transparant proces en een procedure van ongeveer 4 jaar, waarin meer dan 3.300 wetenschappelijke studies in acht genomen werden, dat glyfosaat en glyfosaatproducten veilig zijn om te gebruiken als gewasbeschermingsmiddel. Recent toonde ook een studie onder leiding van het Amerikaanse Kankerinstituut (National Cancer Institute) aan dat er geen link is tussen het goed gebruik van glyfosaat en kanker. Wetenschappers volgden 25 jaar lang 45.000 Amerikaanse landbouwers die glyfosaat gebruiken. De resultaten zijn publiek beschikbaar. 

Phytofar en haar leden blijven investeren in duurzame en efficiënte oplossingen die de productie van gezond en betaalbaar voedsel mogelijk maken met aandacht voor een verantwoord en correct gebruik van haar producten. Phytofar, de Belgische Vereniging van de industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, vindt het belangrijk mee te werken aan de verspreiding van duidelijke informatie over de complexe materie die de onkruidbestrijder glyfosaat echt wel is.



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer