Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 okt 2017 14:28 

Doelgroepenvoeding in de horeca?


Kennisoverdracht naar horecakeukens over het herformuleren van producten en het aanpassen van producten aan doelgroepen.

Minder suiker, zonder zout of vet, glutenvrij, makkelijk door te slikken, zonder allergenen: het herformuleren van producten en het aanpassen aan doelgroepen is een belangrijke evolutie in de voedingssector. Maar hoe vertaal je dat naar de horeca, met respect voor het culinaire erfgoed? Partners van het INNOCHEF project organiseren kookworkshops over productinnovaties, met het oog op een verdere professionalisering in de keuken.

Restauranthouders staan de dag van vandaag voor een grote uitdaging: een antwoord bieden aan de eisen van klanten naar lichtere, suikervrije, vegetarische en andere gerechten. Dat zijn geen frivole eisen, want er zijn nu eenmaal mensen met een allergie, met slikproblemen, met overgewicht of met een hoge bloeddruk. Voor al deze wensen heeft de restauranthouder nood aan nieuwe knowhow om te kunnen reageren op de maatschappelijke evoluties rond gezondheid.

Topchefs uit de gastronomie maken bijvoorbeeld wel al gebruik van de kennis van stabilisatoren, emulgatoren, en verdikkingsmiddelen voor het maken van gels en schuimpjes maar ze gebruiken deze ingrediënten nog niet voor het bereiden van caloriearme gerechten. Die kennis is wel aanwezig in de voedingsindustrie, onder andere via onderzoeksprojecten van ILVO in samenwerking met Flanders’ FOOD. Die kennis wordt nu doorgegeven aan de horeca. In het kader van het project zullen 4 series van kookworkshops georganiseerd worden rond de eerder beschreven thema’s, in de 5 provincies van Vlaanderen. De gedemonstreerde kennis zal tevens neergeschreven en verspreid worden in een ‘inspiratiegids’.

Opvolging voor implementatie op de menukaart zal gebeuren via feedbackformulieren, telefonische contacten en bedrijfsbezoeken. Horeca Vlaanderen creëert via dit project een netwerk voor wetenschappelijk/technologisch advies om de verdere innovatie, implementatie en professionalisering in de keuken te blijven garanderen.

 



  Nieuwsflash
 
Varkenspest: Francesco Vanderjeugd dringt aan op spoedig overleg met alle niveaus Lees meer
 
 
Vraag om uitleg over deeltijdse landbouw Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over de erkenning van de droogte van 2 juni tot 6 augustus als landbouwrampLees meer
 
 
Krimpende areaal landbouwgrond en de stijgende prijsLees meer
 
 
Minder methaan, meer melk en meer rendabiliteit door langere leefbaarheid melkvee Lees meer
 
 
Methaanuitstoot van de Vlaamse melkveebedrijven kan met één derde verminderenLees meer
 
 
Betere selectie van blindengeleide dek-reuen op komstLees meer
 
 
Droogtemaatregelen: EC voorziet in bijkomende versoepelingen voor groenbedekkers Lees meer
 
 
Antwerpen organiseert "Best Sommelier of the World" wedstrijd 2019Lees meer
 
 
Mestcontrole: hoe werkt een bedrijfsdoorlichting? ​ ​Lees meer
 
 
Win-win: ruilverkaveling Rijkevorsel-Wortel versterkt landbouw en natuur ​ Lees meer
 
 
Noordwest Europese aardappeloogst geschat op minder dan 24,0 miljoen ton Lees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer