Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 20 okt 2017 14:28 

Doelgroepenvoeding in de horeca?


Kennisoverdracht naar horecakeukens over het herformuleren van producten en het aanpassen van producten aan doelgroepen.

Minder suiker, zonder zout of vet, glutenvrij, makkelijk door te slikken, zonder allergenen: het herformuleren van producten en het aanpassen aan doelgroepen is een belangrijke evolutie in de voedingssector. Maar hoe vertaal je dat naar de horeca, met respect voor het culinaire erfgoed? Partners van het INNOCHEF project organiseren kookworkshops over productinnovaties, met het oog op een verdere professionalisering in de keuken.

Restauranthouders staan de dag van vandaag voor een grote uitdaging: een antwoord bieden aan de eisen van klanten naar lichtere, suikervrije, vegetarische en andere gerechten. Dat zijn geen frivole eisen, want er zijn nu eenmaal mensen met een allergie, met slikproblemen, met overgewicht of met een hoge bloeddruk. Voor al deze wensen heeft de restauranthouder nood aan nieuwe knowhow om te kunnen reageren op de maatschappelijke evoluties rond gezondheid.

Topchefs uit de gastronomie maken bijvoorbeeld wel al gebruik van de kennis van stabilisatoren, emulgatoren, en verdikkingsmiddelen voor het maken van gels en schuimpjes maar ze gebruiken deze ingrediënten nog niet voor het bereiden van caloriearme gerechten. Die kennis is wel aanwezig in de voedingsindustrie, onder andere via onderzoeksprojecten van ILVO in samenwerking met Flanders’ FOOD. Die kennis wordt nu doorgegeven aan de horeca. In het kader van het project zullen 4 series van kookworkshops georganiseerd worden rond de eerder beschreven thema’s, in de 5 provincies van Vlaanderen. De gedemonstreerde kennis zal tevens neergeschreven en verspreid worden in een ‘inspiratiegids’.

Opvolging voor implementatie op de menukaart zal gebeuren via feedbackformulieren, telefonische contacten en bedrijfsbezoeken. Horeca Vlaanderen creëert via dit project een netwerk voor wetenschappelijk/technologisch advies om de verdere innovatie, implementatie en professionalisering in de keuken te blijven garanderen.

 



  Nieuwsflash
 
CBOT: stijging, lichte daling bij tarweLees meer
 
 
Bijzondere regularisatievergunning Lees meer
 
 
Ecologische alternatieven voor vislood in de de sportvisserij Lees meer
 
 
Beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2018-2023)Lees meer
 
 
Decreet betreffende de fiscale gunstmaatregelen die verbonden zijn aan natuurbeheerplannen Lees meer
 
 
KB inzake runderen geslacht in het kader van de gezondheidspolitie van de huisdierenLees meer
 
 
Het omkeren van de toegankelijkheidsregeling voor openbare bossen Lees meer
 
 
Reductie van 50% antibioticagebruik in 6 jaar tijd!Lees meer
 
 
Bestrijding van invasieve ganzensoorten in Vlaanderen Lees meer
 
 
De ontwikkelingskansenkaart van de VITOLees meer
 
 
Vraag omtrent de asbestproblematiek in Vlaanderen Lees meer
 
 
Start openbaar onderzoek Vallei van de Zwarte BeekLees meer
 
 
Jackson, nieuw ras aardappelen op Belgische rassenlijstLees meer
 
 
Vereiste minimale benutting van premierechten voor zoogkoeien in 2018Lees meer
 
 
Grote interesse in precisielandbouwLees meer
 
 
Elektronische verzamelaanvraag 2018 beschikbaar op e-loketLees meer
 
 
Wat denkt de varkenshouder?Lees meer
 
 
Resultaten ma´sproeven van 2017, uitgevoerd door PIBO-CampusLees meer
 
 
Optimaal voedergewassen telen anno 2018Lees meer
 
 
Regels voor vergroening binnen de rechtstreekse betalingen Lees meer
 
 
Indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand januari 2018Lees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer