Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 okt 2017 14:28 

Doelgroepenvoeding in de horeca?


Kennisoverdracht naar horecakeukens over het herformuleren van producten en het aanpassen van producten aan doelgroepen.

Minder suiker, zonder zout of vet, glutenvrij, makkelijk door te slikken, zonder allergenen: het herformuleren van producten en het aanpassen aan doelgroepen is een belangrijke evolutie in de voedingssector. Maar hoe vertaal je dat naar de horeca, met respect voor het culinaire erfgoed? Partners van het INNOCHEF project organiseren kookworkshops over productinnovaties, met het oog op een verdere professionalisering in de keuken.

Restauranthouders staan de dag van vandaag voor een grote uitdaging: een antwoord bieden aan de eisen van klanten naar lichtere, suikervrije, vegetarische en andere gerechten. Dat zijn geen frivole eisen, want er zijn nu eenmaal mensen met een allergie, met slikproblemen, met overgewicht of met een hoge bloeddruk. Voor al deze wensen heeft de restauranthouder nood aan nieuwe knowhow om te kunnen reageren op de maatschappelijke evoluties rond gezondheid.

Topchefs uit de gastronomie maken bijvoorbeeld wel al gebruik van de kennis van stabilisatoren, emulgatoren, en verdikkingsmiddelen voor het maken van gels en schuimpjes maar ze gebruiken deze ingrediënten nog niet voor het bereiden van caloriearme gerechten. Die kennis is wel aanwezig in de voedingsindustrie, onder andere via onderzoeksprojecten van ILVO in samenwerking met Flanders’ FOOD. Die kennis wordt nu doorgegeven aan de horeca. In het kader van het project zullen 4 series van kookworkshops georganiseerd worden rond de eerder beschreven thema’s, in de 5 provincies van Vlaanderen. De gedemonstreerde kennis zal tevens neergeschreven en verspreid worden in een ‘inspiratiegids’.

Opvolging voor implementatie op de menukaart zal gebeuren via feedbackformulieren, telefonische contacten en bedrijfsbezoeken. Horeca Vlaanderen creëert via dit project een netwerk voor wetenschappelijk/technologisch advies om de verdere innovatie, implementatie en professionalisering in de keuken te blijven garanderen.

 



  Nieuwsflash
 
Totale aardappeloogst 18% lager dan in 2017Lees meer
 
 
Eendenkroos richting veevoerLees meer
 
 
De MICHELIN gids Nederland 2019 krijgt er twee nieuwe tweesterrenrestaurants bijLees meer
 
 
Winnaar Idee van t Jaar 2018 Lees meer
 
 
Blauwtong serotype 8 werd aangetroffen in Duitsland uitbreiding van het risicogebiedLees meer
 
 
Van slager tot schilder: 79 maal buitengewoon duaal Lees meer
 
 
Ons eten moet 3X duurder worden"Lees meer
 
 
Europees Parlement bevraagt Commissie over Afrikaanse Varkenspest Lees meer
 
 
Een moeilijk jaar 2018 voor de landbouwsector Lees meer
 
 
KB betreffende de bestrijding van het aardappelcystenaaltjeLees meer
 
 
Landbouw- en Visserijrapport 2018 brengt uitdagingen voor de Vlaamse landbouw en visserij in kaartLees meer
 
 
Isolatieafstanden voor de productie van zaaizaad van Sorghum sppLees meer
 
 
Notarisakten beschikbaar in MyMinfinLees meer
 
 
Studiedagen Agriflanders 2019Lees meer
 
 
Indienperiode voor VLIF-steunaanvragen sluit af op 17 december 2018 Lees meer
 
 
VLAM stelt zijn promotieplannen voor het jaar 2019 voorLees meer
 
 
Nieuwe fosfaatklasse aanvragen wordt kinderspel met SNapp Lees meer
 
 
Aardappeloogst laagste in laatste 6 jaarLees meer
 
 
Berekening jaarlijkse bijdrage op gewasbeschermingsmiddelen in 2019Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over de slechte resultaten van het mestbeleid Lees meer