Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 okt 2017 03:40 

Landbouwers verbinden in voedselnetwerken: een kwestie van structuur én cultuur


Voedselteams, veilingen, landbouwcoöperaties, het zijn allemaal voorbeelden van voedselnetwerken. Zij werden opgericht om door samenwerking van producenten, toeleveranciers, distributeurs, retailers en consumenten het hoofd te bieden aan de uitdagingen waar de agrovoedingssector vandaag mee geconfronteerd wordt.

Hoe functioneren zo’n voedselnetwerken en hoe kan je de samenhang binnen voedselnetwerken bevorderen? Dat zijn de vragen die Kirsten Vanderplanken zich stelde bij aanvang van haar doctoraat. Na diepgaande interviews en netwerkanalyses van drie voedselnetwerken in Vlaanderen, stelt ze nu een aantal aanbevelingen voor die netwerken beter kunnen doen functioneren.

In haar studie focuste Vanderplanken op voedselnetwerken waarbij 3 of meer organisaties samenwerken rond voedselproductie en/of –logistiek. Deze netwerken omvatten horizontale samenwerkingen en relaties tussen land- of tuinbouwers, maar ook verticale relaties over verschillende ketenschakels heen, bijvoorbeeld met verwerkende bedrijven en supermarkten. Daarnaast omvatten voedselnetwerken ook relaties met andere sectoren, zoals sociale tewerkstelling, logistiek of burgerbewegingen.

voedselnetwerken

Om een diepgaand begrip te krijgen van hoe voedselnetwerken functioneren, heeft Vanderplanken een kwalitatieve methode voor sociale netwerkanalyse ontwikkeld, die ‘integrale netwerkanalyse’ (INA) werd gedoopt. In tegenstelling tot de meer gangbare kwantitatieve netwerkanalyses die focussen op netwerkstructuur, laat INA toe om zowel de structuur als de cultuur, normen en waarden van (voedsel)netwerken te bestuderen.

Op basis van de inzichten uit het onderzoek formuleert Vanderplanken een aantal aanbevelingen voor oprichters en leden van voedselnetwerken in Vlaanderen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat voor een goed functioneren van voedselnetwerken zowel structuur als cultuur, normen en waarden belangrijk zijn. Structuur en cultuur zijn binnen een netwerk heel nauw met elkaar verbonden en interventies om de netwerkstructuur te veranderen zullen ook impact hebben op de netwerkcultuur en omgekeerd. Het is als netwerkleider of –beheerder belangrijk om bij een interventie in het voedselnetwerk goed na te gaan wat de impact is op zowel structuur als cultuur.

Er bestaat niet één juiste organisatiestructuur voor voedselnetwerken, het is vooral nodig om de structuur aan te passen aan de noden, context en doelstellingen van het netwerk en de leden. Een belangrijke succesfactor voor een goed functionerend voedselnetwerk is een duidelijke rolverdeling. Het duidelijk afbakenen van de verschillende rollen binnen het voedselnetwerk (zoals productie, transport, logistiek, communicatie, etc.) en het toekennen ervan aan verschillende leden van het netwerk is hierbij cruciaal. Verder moet ook nagedacht worden over vervanging en inwisselbaarheid bij de uitvoering van bepaalde rollen.

Bij de oprichting en het beheer van een voedselnetwerk is het niet alleen belangrijk om te werken aan een goeie organisatiestructuur, maar ook aan een gedeelde netwerkcultuur. Door in te zetten op een wervend verhaal waar de betrokken land- en tuinbouwers zich kunnen in vinden, wordt het netwerk versterkt. Zo voelen de verschillende leden zich meer betrokken bij het netwerken en zijn ze meer gemotiveerd om zich in te zetten voor de doelen van het netwerk.

De ontwikkelde INA-methode is een vernieuwende manier om aan (sociale) netwerkanalyse te doen. De methode kan individuele netwerken inzicht geven in hun netwerk en inspiratie bieden om op basis van de analyse hun netwerk te versterken, verder uit te bouwen en de toekomstige werking voor te bereiden.



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer