Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 okt 2017 10:48 

Gronings iGEM-team zoekt oplossing voor verspilling bij fermentatie in de zuivelsector


Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere verteerbaarheid, een langere houdbaarheid of meer vitaminen.

Deze bacteriën zijn echter erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Een internationaal team van 12 studenten van de Rijksuniversiteit Groningen probeert die verspilling tegen te gaan door een detectiemechanisme voor deze infecties te ontwikkelen.

De studenten van de Rijksuniversiteit vormen de Groningse afvaardiging voor iGEM 2017. Deze international Genetically Engineered Machine competition is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten een micro-organisme moeten ontwikkelen voor een nieuwe, maatschappelijk relevante toepassing. De studenten presenteren hun project tijdens een groot evenement in november, de Giant Jamboree te Boston.

bron: Rijksuniversiteit Groningen



  Nieuwsflash
 
PotatoEurope 2025 Lelystad (NL) 3&4 september 2025Lees meer
 
 
Aangepaste regels voor het uitrijden van effluent met lage stikstofinhoud vanaf dit najaar Lees meer
 
 
Bladziekten bietenLees meer
 
 
Aardappeloogst 2025: prioriteit voor kwaliteit en contracten Lees meer