Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 okt 2017 14:02 

Onze peren kennen in Estland en Litouwen toenemend succes (update)


Van 11 tot 14 september was Moskou het toneel voor de jaarlijkse World Food Moscow. VLAM tekende weer present met een mooie stand samen met 6 exportbedrijven en veiling BelOrta. Ondanks de gesloten Russische grenzen blijft deze beurs belangrijk voor onze deelnemers. Er zijn immers veel bezoekers uit de ruime regio aanwezig.

Op World Food Moskou presenteerden dit jaar 1.516 bedrijven uit 62 landen hun diensten en producten aan de 29.331 bezoekers. In de AGF-hallen waren landen uit alle windstreken aanwezig, waarbij landen als Peru, Argentinië, Azerbeidzjan en China sterk vertegenwoordigd waren.

Op de VLAM-stand waren zes exportbedrijven aanwezig: Calsa/Weiss, Bel'Export, Vergro, Wouters Fruithandel, DSF en D&G Fruit Business. Daarnaast greep ook BelOrta de kans om er de internationale klantenrelaties te onderhouden.
De deelname van VLAM kadert in het Europese programma met slogan 'Premium quality, perfect taste'. Via opvallende productfoto's, campagnebeelden en video's benadrukte VLAM de topkwaliteit van onze Belgische producten aan de bezoekers.

Over de buurlanden
Terwijl de Belgische export naar Rusland net na het instellen van de boycot in 2014 niet direct stilviel, zien we vanaf 2015 toch een stevige terugval van de volumes. Onze export naar de Russische buurlanden heeft hierdoor een andere dynamiek gekregen. Voor een aantal bestemmingen merken we een sterk gestegen export, voor andere landen zien we, parallel aan de daling naar Rusland, een terugval. Enkele voorbeelden:

Polen is altijd onze belangrijkste markt geweest in deze regio, zowel voor vers fruit (86% is re-export van zuidvruchten) als verse groenten, en ook sinds de boycot behoudt Polen deze positie. Exportvolumes stijgen zelfs nog, waarbij vooral onze perenexport (12% aandeel) toeneemt en ook de export van prei mooie volumes optekent.

Litouwen en Estland zijn de markten die de sterkste volumestijgingen optekenen sinds de Russische boycot. Onze peren zijn het belangrijkste exportproduct binnen de categorie van het vers fruit en kennen in beide landen een sterke opmars.
Ook de verse groenten doen het naar beide landen zeer goed en dit voor een hele resem producten, met als uitschieter de tomaten.

Onze export naar Letland kende in 2015 een uitzonderlijk jaar met enorm gestegen exportvolumes voor verse groenten en fruit. Deze volumes kenden een terugval in 2016 maar toch gaat hier nog steeds meer product naartoe dan vóór de boycot. Ook hier zijn peren en tomaten de belangrijkste producten in het assortiment.
Kazachstan vormt voor België vooral een goede afzetmarkt voor fruit en meer bepaald voor peren, die hun export elk jaar gestaag zagen stijgen. Wel tekenen we een lichte terugval op voor 2016 en de eerste 7 maanden van 2017.

Naar de andere buurlanden van Rusland is er (momenteel) een minder mooie exportevolutie voor België te melden. De export van fruit en groenten naar Wit-Rusland, Georgië en Azerbeidzjan is sinds de boycot behoorlijk sterk teruggevallen. Ook het Finse verhaal is er een van aanhoudende volumedalingen, vooral in de categorie van het verse fruit. Voor Oekraïne valt er sinds 2015 zelfs helemaal geen export meer te bespeuren - de export was sowieso wel al zeer beperkt. De export naar Mongolië tot slot is ook sinds 2015 stilgevallen maar hier zien we dat de export van appelen en peren wel opnieuw licht aantrekt in 2017.



  Nieuwsflash
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer