Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 08 okt 2017 16:49 

7 laureaten bouwen mee aan het landschapspark Drongengoed


Het landschapspark Drongengoed organiseerde een ideeënwedstrijd om de inwoners, ondernemers en verenigingen uit de streek actief te laten meewerken aan de uitbouw van het landschapspark.

De jury selecteerde 7 laureaten.

Vlaams minister Joke Schauvliege en gouverneur Jan Briers maakten de 7 beste ideeën bekend op 8 oktober 2017. De laureaten krijgen een budget van 1000 euro voor de realisatie van hun project. De medewerkers van het landschapspark bieden daarnaast ondersteuning gedurende één jaar: van idee tot realisatie.

Dit initiatief kadert in het strategisch project landschapspark Drongengoed: de Vlaamse overheid, zeven gemeenten, twee provincies en tal van verenigingen werken samen om de troeven van het landschapspark verder te ontwikkelen en uit te spelen in een groter gebied. De beleving van natuur en platteland staat daarbij centraal.

7 laureaten, 7 inspirerende projecten

  1. Virtueel bezoek. Stijn Spanhove wil het Drongengoed op een interactieve, creatieve manier online toegankelijk maken. Via 360°-foto's maak je een wandeling én kan je meer te weten komen via informatieve hotspots. Een proof of concept (met slechts één 360°-foto) overtuigde de jury: “een sterk toeristisch product met veel potentieel omdat het vertrekt van beelden én omdat bezoekers virtueel een voorproefje krijgen van het gebied”.
  1. Uitbouw van de boomgaard. De vrienden van het Drongengoed vzw willen de boomgaard achter de Drongengoedhoeve in zijn oude gebruik herstellen: de bomen krijgen een gepaste snoei, maar vooral de oogst en het gebruik van het fruit staan centraal. “Met een vernieuwende werking rond fruitpluk en het gebruik van fruit (recepten, verwerking, donateurs, peter/meter) kan de Drongengoedhoeve een voorbeeld worden voor het volledige landschapspark”, aldus de jury. Hiervoor zullen ze samenwerken met het ervaren Regionaal Landschap Meetjesland.
  1. De Moerkens bekend en bemind. Natuurpunt Waarschoot wil ‘de Moerkens’ - een natuurgebied van 3 ha tussen het provinciaal domein Het Leen en de Bellebargiebossen - beter toegankelijk maken: een knuppelpad zal de bezoeker van het wandelnetwerk tot aan de rand van het reservaat brengen én een groenscherm wordt aangeplant om de fauna niet te verstoren. Jury: “Een waardevol initiatief. Knuppelpaden worden sowieso door de bezoeker goed gesmaakt. Bovendien kan de bezoeker deze verborgen plek ontdekken”.
  1. Folder voor wandeling in de Bellebargiebossen. Via een uitgestippelde wandeling wil natuurpunt Waarschoot wandelaars laten kennismaken met de ongekende schoonheid van de omgeving van de Bellebargiebossen. Een folder met duidelijke wegbeschrijving én uitleg over het landschap biedt bezoekers een mooie en leerrijke tocht van ongeveer 8km. “Dit initiatief promoot een zone aan de rand van het landschapspark, maar kan uitgebreid worden tot andere gebieden van het landschapspark,” licht de jury toe.
  1. Ga je mee fietsen? Woonzorgcentrum Onderdale (Ursel) wil een speciale rolstoelfiets aankopen om hun bewoners ook te laten genieten van het landschapspark. Zij die vroeger leefden op het ritme van de seizoenen, krijgen opnieuw toegang tot hun vroegere (landbouw) omgeving. Met een minimum aan ongemakken en een maximum aan indrukken en genot! De jury was vol lof over dit idee en ziet dit als een opstap om de zorgsector nauwer bij het landschapspark te betrekken: “Met dit idee krijgt de ‘integrale toegankelijkheid’ een heel specifieke invulling. En misschien kan deze fiets op termijn ook uitgeleend worden aan derden!
  1. Historiek en natuur van kanaal Gent-Brugge. Natuurpunt Aalter beheert verschillende zones langs het kanaal Gent-Brugge en wil de recreanten maximaal laten genieten van hun knap werk én van het natuur- en landschapsschoon. In samenwerking met o.a. de heemkundige kring willen ze infopanelen ontwerpen die wandelaars en fietsers het boeiende verhaal van het kanaal Gent-Brugge brengen. Daarnaast voorzien ze een fietsroute langs het kanaal én naar het Drongengoed. “Met dit initiatief wordt een gebied dat in een andere uithoek van het landschapspark ligt, mooi onder de aandacht gebracht. En de samenwerking tussen verenigingen is een absoluut pluspunt”, aldus de jury!
  1. Romeinse potten en pannen uit het Drongengoed. De vrienden van het Drongengoed hadden in juli 2017 al een (proef)project en willen dit in 2018 herhalen: met klei uit de streek en wilgentakken bouwen ze een pottenbakkersoven uit de Romeinse periode na. Vervolgens bakken ze hun potten, versierd zoals in de Romeinse tijd. Met het budget van de ideeënwedstrijd willen ze dit evenement promoten en rondleidingen voorzien op de Drongengoedhoeve. De jury was enthousiast: “Ambacht, erfgoed, kunst en beleving worden subliem gecombineerd. Bovendien biedt het budget van de ideeënwedstijd de kans om foto’s en filmpjes te maken van dit evenement. Zo wordt dit kortstondig evenement (enkele dagen) ook een blijvende beleving”.


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer