Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 okt 2017 19:41 

ILVOlab antibioticadetectie wordt expertlab voor de Fransen ivm validaties van testkits


Het ILVO laboratorium voor screening van antibioticaresiduen gaat voortaan ook validatiestudies van antibioticakits uitvoeren met erkenning door het

prestigieuze AFNOR (Association Française de Normalisation).  Wim Reybroeck, hoofd van het betreffend lab: ‘Dit is een internationale erkenning van de kwaliteit van ons screeningslab.’ 
Er komt wellicht meer gespecialiseerd werk naar ILVO. Firma’s van commerciële testkits kunnen nu bij ILVO terecht komen om, volgens de strenge AFNOR-procedure, de validiteit van hun kit te bepalen, om vervolgens een zogenaamd NF-validation label te krijgen. Een eerste opdracht is al binnen. 

Het Franse AFNOR heeft ILVO na een strenge procedure erkend als expertlaboratorium voor het uitvoeren van validatiestudies.  ILVO onderzoeker Wim Reybroeck wordt lid van het AFNOR technisch comité betreffende de antibioticatesten.  

Een validatiestudie houdt in dat de detectiecapaciteit, de specificiteit/selectiviteit, de toepasbaarheid (op een bepaalde matrix)  en de robuustheid van een kwalitatieve screeningstest worden nagegaan. Validatie is belangrijk om aan te tonen dat een test goed functioneert in een betreffende matrix. Zowel de overheid  als de voedingssector beroepen zich op dergelijke validatiestudies als zij een test moeten kiezen.
Het ILVO laboratorium op de Brusselssteenweg 370  in Melle is al jarenlang vermaard om zijn  residubepalingen van diergeneesmiddelen en dit niet alleen met screeningstesten maar ook met chromatografische methoden (LC-MS/MS). Die laatste kunnen de residuen identificeren én  kwantificeren. Het lab voert ook al jarenlang validatiestudies uit van microbiologische, immuno- of receptortesten voor de monitoring van antibioticaresiduen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals melk, vlees, vis, eieren en honing, maar ook bijvoorbeeld in water.

Nu kan men er dus ook  een ‘NF Validation’ label bekomen, als de testkits worden onderworpen aan strikt beschreven AFNOR-procedures. Het label garandeert dat er streng toezicht is op de uitvoering en de rapportering van de validatie door een groep externe experten.

Zopas is er via het AFNOR technisch comité al een eerste aanvraag voor een validatiestudie onder AFNOR ingediend.  Het betreft de validatie van EXTENSO (Unisensor, Luik, BE). Dat is een multiplex sneltest voor de screening van meer dan 100 antibioticaresiduen, aflatoxine M1 en melamine in melk in 13 minuten. ILVO is meteen begonnen aan de opdracht.  Nieuwsflash
 
Tarweprijs blijft dalenLees meer
 
 
Fiscale regularisatie: nog slechts enkele dagen aan het tarief van 2017Lees meer
 
 
PDPO III - Projectsteun voor innovatiesLees meer
 
 
PDPO III - Overnamesteun voor jonge landbouwersLees meer
 
 
Land- en tuinbouw krijgen volgend jaar sociale controleLees meer
 
 
“Overstromingsgebied moest hier al gerealiseerd zijn”Lees meer
 
 
Mogen baby's kolen eten?Lees meer
 
 
Regen en ontoegankelijke veldenLees meer
 
 
Steun voor de investering in de verwerking en de afzet van landbouwproductenLees meer
 
 
Termijnnoteringen granen stijgendLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Uitleg over de hervormde zoogkoeienpremieLees meer
 
 
Over de krijtlijnen van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid Lees meer
 
 
Fiche van de aanbevolen variëteiten door het KBIVB in 2018Lees meer
 
 
EPB-regelgeving (energieprestatie en binnenklimaat) in land- en tuinbouw Lees meer
 
 
Inhaalbeweging voor de landbouwers in 2017 Lees meer