Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 sep 2017 17:54 

Ongeziene 3D-print samenwerking tussen 30 Vlaamse partners krijgt vorm


30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen bundelen krachten in 3D-print project 'Family of the Future'.
Dat wordt een demonstratieproject met als doel te verduidelijken welke 3D-print technologieën er bestaan, en hoe die een reële toegevoegde waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren.

Maar liefst 30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen leggen momenteel samen de laatste hand aan de realisatie van ‘Family of the Future’, een demonstratieproject rond 3D-printing. Het resultaat van de samenwerking zal op 8 november worden voorgesteld tijdens de Prototyping 2017-beurs in Kortrijk. 

Onder de naam ‘Family of the Future’ werken deze organisaties samen aan de realisatie van 3 virtuele personen die samen bestaan uit meer dan 90 3D-geprinte componenten. Daarmee proberen ze te visualiseren hoe 3D-printing zal worden ingezet in de context van het gezin (maar ook de fabriek) van de toekomst. De ontwikkeling vindt plaats onder de vleugels van de Vlaamse clustervereniging voor 3D-printing, Flam3D. “3D-printing is ondanks alle hype nog relatief onbekend binnen onze ondernemingen, en daar missen we kansen”, verklaart Kris Binon, algemeen directeur van Flam3D. “Misschien omdat de benaming slecht gekozen is? Er zijn ondertussen namelijk al minstens 15 verschillende technieken van 3D-printing.” 

Net daarom pogen de deelnemende organisaties eveneens een overzicht te geven van de bestaande 3D-print technologieën, en hoe die een reële toegevoegde waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren. De samenwerking zal daarom een breed scala aan technieken tentoonstellen: van geprinte elektronica tot geprinte onderdelen in metaal en keramisch materiaal. “We willen bedrijven inspireren, maar wilden dat doen op een creatieve manier: door heel direct de technologieën laten zien in een herkenbare setting die de geïnteresseerden aanspreekt”, verklaart Pieter Machtelinckx, communicatieverantwoordelijke bij Flam3D. “We hopen vooral dat bezoekers zelf nieuwe ideeën krijgen, en en passant iets bijleren over de technologie.”

Daar waar 3D-printing maar al te vaak in de aandacht komt als de productietechnologie van de toekomst, zijn veel bedrijven amper op de hoogte zijn van het echte actuele potentieel van de technologie. “Aardig wat onderdelen die we laten zien worden eigenlijk al op dagelijkse basis geproduceerd. De slagzin ‘the future is now’ was echter al bezet”, knipoogt Binon.

Aan de basis van het project bevindt zich een uniek kenmerk van het Vlaamse 3D-print landschap: het sterke netwerk met nauwe banden tussen verschillende organisaties. Om als organisatie een competitief voordeel te kunnen uitbouwen, wordt kennis wordt steeds belangrijker. 

Die exponentiële toename aan data en informatie maakt dat één enkele organisatie onmogelijk alle kennis alleen kan verzamelen. “Organisaties die dat inzien, gaan samenwerkingsverbanden aan om samen veel meer te kunnen bereiken. Door middels co-creatie de sterke punten van verschillende organisaties samen te brengen wordt als het ware waarde toegevoegd aan het eindproduct. Bovendien – en we vergeten in Vlaanderen al eens om trots te zijn op eigen kunnen – zijn we nog steeds een innovatieregio als het op 3D-printing én op co-creatie aankomt. Daar moeten we wat mee uitpakken” besluit Kris Binon. Dat klopt alvast voor wat betreft de co-creatie: een samenwerking op grote schaal tussen dergelijk aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen is ongezien in eender welke sector.

Het project zal voor het eerst onthuld worden op 8 november op de Prototyping-beurs in Kortrijk, onder het goedkeurend oog van onder meer Materialise CEO Fried Vancraen. De internationale première volgt een week later op 14 november op  Formnext in Frankfurt, de grootste 3D-print beurs in Europa. Het concept zal, om de technologische kennis rond 3D-printing te helpen verspreiden, vervolgens een jaar lang toeren langs technologieevenementen, vakbeurzen en scholen.

Family of the Future is een verwezenlijking van 30 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in 3D-printing: 3iD, AMT-Titastar, Aqtor!, Arteveldehogeschool, CADskills, Centexbel, DeltaRocket, DSM Somos, ESMA, Formando, GC Europe, Howest, KU Leuven, LCV, Materialise, Raytech, Renishaw, Ricoh, RS Print, Seido Systems, Sirris, Tenco DDM, Thomas More, Twikit, UC Leuven-Limburg, UGent, UHasselt, Velleman, VUB en Vives.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer