Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 aug 2017 18:18 

Fipronil: resultaten bijkomende acties


Na de initiële blokkering van de verdachte bedrijven is het FAVV bijkomende acties gestart in het onderzoek naar fipronil in de pluimveesector. Enerzijds werd een versterkte controle en monitoring opgestart van fipronil in vlees van legkippen en eiproducten en anderzijds werden bijkomende analyses uitgevoerd in al de legbedrijven die op basis van het onderzoek niet verdacht werden.

Alle bekomen resultaten bevestigen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is.

Naast controles en bemonsteringen van eieren in de bedrijven die op basis van het onderzoek van het parket als verdacht werden aangeduid, heeft het FAVV ook een monitoring uitgevoerd van eieren bij onverdachte bedrijven, eiproducten in brekerijen en vlees van legkippen in de 2 enige Belgische slachthuizen voor legkippen. 

Er werden 178 bedrijven, die op basis van het onderzoek van het parket niet verdacht werden, bezocht en alle stallen (in totaal 266) van deze bedrijven waar eieren gelegd werden, werden bemonsterd. Alle resultaten van de bedrijven en hun stallen in deze monitoring zijn nu beschikbaar. Bij 7 bedrijven werden lage concentraties aan fipronil vastgesteld. De gevonden concentraties bevinden zich onder de Europese referentiewaarde (gebaseerd op de ARfD). De betrokken bedrijven werden meteen geblokkeerd en de eieren afkomstig van deze bedrijven zijn uit de handel genomen en vernietigd. De resultaten werden eveneens doorgegeven aan de onderzoeksrechter. 

Met deze monitoring bij de onverdachte legbedrijven is nu dus de volledige sector van de legkippen gecontroleerd. Op één resultaat na zijn alle resultaten onder de Europese referentiewaarde. 

Ter herinnering: de eieren van de betrokken eicode (3BE3114) worden sinds 8 augustus teruggeroepen van bij de consument. 

Binnen de monitoring werden er ook 13 analyses uitgevoerd op eiproducten van de periode juni-juli in brekerijen. Elf resultaten zijn conform. In 2 monsters werd een zeer lage concentratie aan fipronil aangetroffen. Deze concentratie bevindt zich onder de Europese referentiewaarde en houdt dus geen gevaar in voor de volksgezondheid. De betrokken eiproducten werden meteen uit de handel genomen en vernietigd. 

Ook het vlees van legkippen werd geanalyseerd in de slachthuizen in het kader van de monitoring. De 30 uitgevoerde analyses zijn allemaal conform. Er werd geen fipronil gevonden in het vlees. 

Het Voedselagentschap voert ook controles uit in de distributiesector om zich ervan te verzekeren dat alle instructies over de uit de handelname van de eieren gerespecteerd worden. De richtlijnen worden over het algemeen goed opgevolgd door de distributiesector. Indien inbreuken worden vastgesteld, wordt een proces verbaal opgemaakt en werden de eieren vernietigd. 

We herinneren er ook aan dat, naast de monitoring in de pluimveesector, het Voedselagentschap de laatste 3 jaar jaarlijks een 3.000-tal analyses uitgevoerd heeft op fipronil in plantaardige producten zoals groenten, fruit, honing, kruiden, thee…. Meer dan 99,9% van deze analyses waren conform. 

De stand van zaken in verband met de geblokkeerde legbedrijven en de werkwijze kan men terugvinden op de website van het FAVV (http://www.favv-afsca.fgov.be/professionelen/levensmiddelen/incidenten/fipronil/). 

Consumenten kunnen nog steeds met hun vragen terecht op het gratis nummer 0800/13.550.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer