Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 18 jul 2017 20:47 

Jaarverslag 2016 FEVIA


Tijdens de FEVIA Jaarvergadering gaven we het startschot van het jubileumjaar naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de federatie van de voedingsindustrie. 80 jaar die in het teken stonden van samenwerking binnen en voor een sterke, competitieve voedingsindustrie die duurzaam wil blijven groeien.

Dat dit meer dan holle woorden zijn, bewees FEVIA onder meer door in juni samen met Comeos het Convenant Evenwichtige Voeding af te sluiten met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Samen maken we de gezonde keuze de eenvoudige keuze voor de consument. Dat engagement wordt vandaag overigens in Europa als de blauwdruk aanzien voor een effectieve aanpak van obesitas. We mogen fier zijn op de voortrekkersrol die we als Belgische voedingsindustrie nemen.

Helaas zullen we 2016 ook herinneren om minder positieve redenen. Allereerst de aanslagen van 22 maart die Brussel en bij uitbreiding ons land in het hart troffen. De aanslag in het metrostation van Maelbeek op amper 600 meter van de FEVIA kantoren blijft in ons geheugen gegrift. 

De deuk die het imago van ons land in de nasleep van de aanslagen kreeg, trof ook onze sector. Als federatie van de voedingsindustrie reageren we dan ook door meer dan ooit de fierheid op de Belgische voedingsindustrie uit te stralen met ons promotiemerk ‘Food.be – Small country. Great food.’ Dat is des te meer nodig omdat we met het mondiale protectionisme in 2016 ook een zorgwekkende evolutie de kop op zagen steken. De Brexit, het Franse experiment rond verplichte oorsprongsetikettering, de tegenstand tegen handelsverdragen als CETA, de handelspolitiek van Donald Trump: het zijn signalen dat grenzen zich dreigen te sluiten en markten zich terugplooien op zichzelf. Voor de Belgische voedingsindustrie, die jaar na jaar meer exporteert en daardoor een mooi groeiverhaal realiseert, is dit ontegensprekelijk een bedreiging.

FEVIA dringt er bij onze autoriteiten dan ook op aan om de competitiviteit van onze bedrijven te versterken. We worden vandaag immers reeds geconfronteerd met een opeenstapeling van taksen en heffingen die steeds meer Belgische consumenten doet grensshoppen. Dat die oproep niet in dovemansoren is gevallen, bewijst de beslissing van de federale regering om de zogenaamde gezondheidstaksen te bevriezen. Ook de aangepaste heffingsregeling rond onvergunde lozingen geeft betrokken voedingsbedrijven meer ademruimte.

Onze sector met haar vele subsectoren heeft ontegensprekelijk een enorm potentieel. De prominente plaats die voeding inneemt tijdens staatsbezoeken of de officiële erkenning van de Belgische biercultuur tot Immaterieel Cultureel Erfgoed door Unesco zijn daarvan maar enkele illustraties. Ook de Belgische frietkotcultuur kreeg in eigen land alvast die status en is op weg om ook een erkenning door Unesco te krijgen. Maar ook de talrijke jongerenteams die in het kader van de FEVIA Innovatiewedstrijden hun visie op de voeding van de toekomst presenteren, bewijzen dat de grootste industriële werkgever hoopvol naar de toekomst mag kijken, ondanks de uitdagingen zoals het oprukkend protectionisme.

Zoals u kunt ontdekken in de “In The Picture” video’s op de vernieuwde website van FEVIA werken onze bedrijven en hun medewerkers met passie aan innovatieve, kwalitatieve voeding en dranken waarop we fier mogen zijn. Samen met Food.be blijft FEVIA zich dagelijks inzetten om dat verhaal van duurzame groei verder te ondersteunen.

Jean Eylenbosch, voorzitter.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer