Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jul 2017 20:47 

Jaarverslag 2016 FEVIA


Tijdens de FEVIA Jaarvergadering gaven we het startschot van het jubileumjaar naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de federatie van de voedingsindustrie. 80 jaar die in het teken stonden van samenwerking binnen en voor een sterke, competitieve voedingsindustrie die duurzaam wil blijven groeien.

Dat dit meer dan holle woorden zijn, bewees FEVIA onder meer door in juni samen met Comeos het Convenant Evenwichtige Voeding af te sluiten met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Samen maken we de gezonde keuze de eenvoudige keuze voor de consument. Dat engagement wordt vandaag overigens in Europa als de blauwdruk aanzien voor een effectieve aanpak van obesitas. We mogen fier zijn op de voortrekkersrol die we als Belgische voedingsindustrie nemen.

Helaas zullen we 2016 ook herinneren om minder positieve redenen. Allereerst de aanslagen van 22 maart die Brussel en bij uitbreiding ons land in het hart troffen. De aanslag in het metrostation van Maelbeek op amper 600 meter van de FEVIA kantoren blijft in ons geheugen gegrift. 

De deuk die het imago van ons land in de nasleep van de aanslagen kreeg, trof ook onze sector. Als federatie van de voedingsindustrie reageren we dan ook door meer dan ooit de fierheid op de Belgische voedingsindustrie uit te stralen met ons promotiemerk ‘Food.be – Small country. Great food.’ Dat is des te meer nodig omdat we met het mondiale protectionisme in 2016 ook een zorgwekkende evolutie de kop op zagen steken. De Brexit, het Franse experiment rond verplichte oorsprongsetikettering, de tegenstand tegen handelsverdragen als CETA, de handelspolitiek van Donald Trump: het zijn signalen dat grenzen zich dreigen te sluiten en markten zich terugplooien op zichzelf. Voor de Belgische voedingsindustrie, die jaar na jaar meer exporteert en daardoor een mooi groeiverhaal realiseert, is dit ontegensprekelijk een bedreiging.

FEVIA dringt er bij onze autoriteiten dan ook op aan om de competitiviteit van onze bedrijven te versterken. We worden vandaag immers reeds geconfronteerd met een opeenstapeling van taksen en heffingen die steeds meer Belgische consumenten doet grensshoppen. Dat die oproep niet in dovemansoren is gevallen, bewijst de beslissing van de federale regering om de zogenaamde gezondheidstaksen te bevriezen. Ook de aangepaste heffingsregeling rond onvergunde lozingen geeft betrokken voedingsbedrijven meer ademruimte.

Onze sector met haar vele subsectoren heeft ontegensprekelijk een enorm potentieel. De prominente plaats die voeding inneemt tijdens staatsbezoeken of de officiële erkenning van de Belgische biercultuur tot Immaterieel Cultureel Erfgoed door Unesco zijn daarvan maar enkele illustraties. Ook de Belgische frietkotcultuur kreeg in eigen land alvast die status en is op weg om ook een erkenning door Unesco te krijgen. Maar ook de talrijke jongerenteams die in het kader van de FEVIA Innovatiewedstrijden hun visie op de voeding van de toekomst presenteren, bewijzen dat de grootste industriële werkgever hoopvol naar de toekomst mag kijken, ondanks de uitdagingen zoals het oprukkend protectionisme.

Zoals u kunt ontdekken in de “In The Picture” video’s op de vernieuwde website van FEVIA werken onze bedrijven en hun medewerkers met passie aan innovatieve, kwalitatieve voeding en dranken waarop we fier mogen zijn. Samen met Food.be blijft FEVIA zich dagelijks inzetten om dat verhaal van duurzame groei verder te ondersteunen.

Jean Eylenbosch, voorzitter.



  Nieuwsflash
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer