Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jul 2017 11:55 

Minder antibiotica op varkensbedrijven kan zonder gevaar voor de economische return


Een halvering van het antibioticagebruik in de varkenshouderij blijkt haalbaar in Franse, Duitse, Zweedse en Belgische gesloten varkensbedrijven mits een gerichte coaching, zónder in te boeten op productiviteit of bedrijfseconomisch resultaat.

Dat zegt een economische studie waaraan ILVO en UGent meewerkten en die gebruik maakte van de resultaten van het Europees onderzoeksproject MINAPIG. De details zijn zopas gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Preventive Veterinary Medicine. Dr. Erwin Wauters (ILVO): “Als je antibioticagebruik vervangt door maatregelen zoals gerichte vaccinaties en betere bioveiligheid dan kan je het gebruik van antibiotica met gemiddeld 47% reduceren, terwijl er toch een meerwaarde van 4,46 euro per zeug wordt gerealiseerd. Deze resultaten bevestigen de resultaten van onze eerste studie in 50 Vlaamse varkensbedrijven. Daar toonden we dat je, eveneens door coaching en een bedrijfsspecifiek interventiepakket, gemiddeld 2,67 euro meer winst per afgeleverd vleesvarken kon halen, mét ongeveer de helft minder antibiotica.“ Prof. Jeroen Dewulf (UGent): “In de varkenshouderij gebruikt men antibiotica nog wel eens preventief, als een soort productieverzekering. Wij tonen met deze studie aan dat vaccinaties en maatregelen die de bioveiligheid verbeteren evenzeer in staat zijn om de productiviteit te verzekeren, zónder de negatieve effecten van antibiotica qua resistentie. Dat is erg belangrijk. En bovendien, het loont ook financieel om antibiotica te verminderen.”

Coaching, vaccinatie en meer doorgedreven bioveiligheid
In het MINAPIG project was de Faculteit diergeneeskunde van UGent betrokken. De onderzoekers kozen 70 gesloten varkensbedrijven in Frankrijk, België, Duitsland en Zweden. Gedurende een jaar werden die bedrijven gevolgd. De attitude van de onderzoekers was daarbij veeleer ondersteunend dan controlerend. Tijdens het eerste bezoek registreerden ze het antibioticumgebruik en scoorden ze de bioveiligheid. Voorts verzamelden ze de technische productieresultaten. Nadien stelden de onderzoekers samen met de landbouwer en de dierenarts een bedrijfsspecifiek interventieplan op, waarbij gerichte vaccinaties, bioveiligheidsmaatregelen en een algemene verbetering van het management werden aanbevolen. Na het doorvoeren van deze verbeteringen kon het antibioticumgebruik drastisch worden gereduceerd. Het interventieplan werd in de daaropvolgende maanden verder gemonitord gedurende verschillende coachende bedrijfsbezoeken. Een jaar later registreerde men ten slotte opnieuw het antibioticumgebruik, de bioveiligheid en de technische resultaten. Nadien voerde ILVO ( drs. Cristina Rojo Gimeno en dr. Erwin Wauters) een bedrijfseconomische studie uit op deze resultaten. Om redenen van databeschikbaarheid gebeurde de bedrijfseconomische analyse enkel in extenso op de Franse en Belgische data.

Conclusie
Erwin Wauters: “De resultaten zijn veelbelovend. Het antibioticumgebruik werd gemiddeld gereduceerd met 47%, terwijl de economische return per zeug toenam met gemiddeld 4,46 euro. Het positief effect blijft zelfs overeind als je rekening houdt met mogelijk schommelende prijzen voor biggen, varkens en voeder. Gemiddeld kwamen we nog altijd uit op 1,23 euro méér economische return per zeug.” Jeroen Dewulf: “Wij benadrukken het belang van de coaching in de uitgeteste aanpak. En ook van het feit dat we werkten met bedrijfsspecifieke interventiepakketten. Er is niet zoiets als één gouden maatregel waarmee het antibioticagebruik vervangen kan worden.” Het gunstige effect van de interventiepakketten-met-veel-minder-antibiotica zit hem vooral de aanzienlijke daling van de kosten voor antibiotica en in het feit dat de technische paramaters zoals dagelijkse groei en voederconversie op peil blijven. De mortaliteit daalde zelfs licht. Deze studie is de tweede studie op korte tijd die aantoont dat een gevoelige reductie van het antibioticagebruik op varkensbedrijven mogelijk is, zonder daarbij in te boeten op productiviteit en economische performantie.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer