Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jul 2017 11:55 

Minder antibiotica op varkensbedrijven kan zonder gevaar voor de economische return


Een halvering van het antibioticagebruik in de varkenshouderij blijkt haalbaar in Franse, Duitse, Zweedse en Belgische gesloten varkensbedrijven mits een gerichte coaching, zónder in te boeten op productiviteit of bedrijfseconomisch resultaat.

Dat zegt een economische studie waaraan ILVO en UGent meewerkten en die gebruik maakte van de resultaten van het Europees onderzoeksproject MINAPIG. De details zijn zopas gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Preventive Veterinary Medicine. Dr. Erwin Wauters (ILVO): “Als je antibioticagebruik vervangt door maatregelen zoals gerichte vaccinaties en betere bioveiligheid dan kan je het gebruik van antibiotica met gemiddeld 47% reduceren, terwijl er toch een meerwaarde van 4,46 euro per zeug wordt gerealiseerd. Deze resultaten bevestigen de resultaten van onze eerste studie in 50 Vlaamse varkensbedrijven. Daar toonden we dat je, eveneens door coaching en een bedrijfsspecifiek interventiepakket, gemiddeld 2,67 euro meer winst per afgeleverd vleesvarken kon halen, mét ongeveer de helft minder antibiotica.“ Prof. Jeroen Dewulf (UGent): “In de varkenshouderij gebruikt men antibiotica nog wel eens preventief, als een soort productieverzekering. Wij tonen met deze studie aan dat vaccinaties en maatregelen die de bioveiligheid verbeteren evenzeer in staat zijn om de productiviteit te verzekeren, zónder de negatieve effecten van antibiotica qua resistentie. Dat is erg belangrijk. En bovendien, het loont ook financieel om antibiotica te verminderen.”

Coaching, vaccinatie en meer doorgedreven bioveiligheid
In het MINAPIG project was de Faculteit diergeneeskunde van UGent betrokken. De onderzoekers kozen 70 gesloten varkensbedrijven in Frankrijk, België, Duitsland en Zweden. Gedurende een jaar werden die bedrijven gevolgd. De attitude van de onderzoekers was daarbij veeleer ondersteunend dan controlerend. Tijdens het eerste bezoek registreerden ze het antibioticumgebruik en scoorden ze de bioveiligheid. Voorts verzamelden ze de technische productieresultaten. Nadien stelden de onderzoekers samen met de landbouwer en de dierenarts een bedrijfsspecifiek interventieplan op, waarbij gerichte vaccinaties, bioveiligheidsmaatregelen en een algemene verbetering van het management werden aanbevolen. Na het doorvoeren van deze verbeteringen kon het antibioticumgebruik drastisch worden gereduceerd. Het interventieplan werd in de daaropvolgende maanden verder gemonitord gedurende verschillende coachende bedrijfsbezoeken. Een jaar later registreerde men ten slotte opnieuw het antibioticumgebruik, de bioveiligheid en de technische resultaten. Nadien voerde ILVO ( drs. Cristina Rojo Gimeno en dr. Erwin Wauters) een bedrijfseconomische studie uit op deze resultaten. Om redenen van databeschikbaarheid gebeurde de bedrijfseconomische analyse enkel in extenso op de Franse en Belgische data.

Conclusie
Erwin Wauters: “De resultaten zijn veelbelovend. Het antibioticumgebruik werd gemiddeld gereduceerd met 47%, terwijl de economische return per zeug toenam met gemiddeld 4,46 euro. Het positief effect blijft zelfs overeind als je rekening houdt met mogelijk schommelende prijzen voor biggen, varkens en voeder. Gemiddeld kwamen we nog altijd uit op 1,23 euro méér economische return per zeug.” Jeroen Dewulf: “Wij benadrukken het belang van de coaching in de uitgeteste aanpak. En ook van het feit dat we werkten met bedrijfsspecifieke interventiepakketten. Er is niet zoiets als één gouden maatregel waarmee het antibioticagebruik vervangen kan worden.” Het gunstige effect van de interventiepakketten-met-veel-minder-antibiotica zit hem vooral de aanzienlijke daling van de kosten voor antibiotica en in het feit dat de technische paramaters zoals dagelijkse groei en voederconversie op peil blijven. De mortaliteit daalde zelfs licht. Deze studie is de tweede studie op korte tijd die aantoont dat een gevoelige reductie van het antibioticagebruik op varkensbedrijven mogelijk is, zonder daarbij in te boeten op productiviteit en economische performantie.



  Nieuwsflash
 
We gebruiken nog steeds pesticiden in de tuinLees meer
 
 
EFSA gaat RIVM-model gebruiken bij berekening gezondheidsrisico’s mengsels gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Studiedagen, vergaderingen en demo'sLees meer
 
 
Worst van Norenca teruggeroepenLees meer
 
 
New Holland levert opnieuw toonaangevende prestaties in het oogsten van druivenLees meer
 
 
Wereldconferentie op ILVO biedt duidelijkheid over patenten op planten Lees meer
 
 
Flanders' FOOD ondertekent clusterpact op kabinet BourgeoisLees meer
 
 
Marien ruimtelijk plan voor de periode 2020-2026 Lees meer
 
 
Retributies rassenlijsten teeltmateriaal Lees meer
 
 
Meer fruit maar minder groenten thuis geconsumeerd in 2017Lees meer
 
 
Thuisverbruik van vleeswaren in België in 2017Lees meer
 
 
23.869.925 geslachte dieren in februari 2018Lees meer
 
 
Biologisch voedsel: Europarlement verscherpt EU-regels Lees meer
 
 
Klimaatexperts ILVO lanceren website en wijzen op potentieel van agrarische klimaatbuffers Lees meer
 
 
Over het welbevinden in de land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Nederlandse voorstel om op verpakkingen 'ten minste houdbaar tot' af te schaffenLees meer
 
 
Groepsaankoop van plantgoed bij lokale kwekers door regionale landschappen Lees meer
 
 
Teruggevorderde EU-landbouwsubsidies Lees meer
 
 
Eerlijke prijsvorming van land- en tuinbouwproducten voor de producenten en de rol van de veilingenLees meer
 
 
Wijziging van retributies en bijdragen voor gewasbeschermingsmiddelen vanaf 2019Lees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer