Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 jul 2017 16:17 

Foire de Libramont 2017, een vernieuwde editie: thema «In actie voor het klimaat»


Libramont 2017 is gespreid over 6 dagen: de beurs van 28 tot 31 juli op de site van Libramont en Demo Forest op 1 en 2 augustus, midden in het bos van Bertrix.
1000 exposanten en demonstraties, over 100.000 m2 stands en 180 ha demonstratiezone.
Dit gigantische, in Europa unieke openluchtevenement biedt zijn bezoekers, zowel vakmensen als consumenten, een rijk, gevarieerd en spectaculair programma en een buitengewone belevenis aan.
Sinds 1926 vernieuwt Libramont telkens opnieuw om:
verandering en optimisme uit te dragen,
een professionele ruimte te zijn die is gericht op oplossingen, vernieuwing en creativiteit,
een trefpunt te vormen voor landbouwers, bosbouwers en consumenten,
een sterk merk met een groot potentieel vertrouwenskapitaal uit te bouwen.

Vandaag bestaan alle happenings in Libramont (zowel de Beurs als Demo Forest) uit 2 events die gelijktijdig en op dezelfde plaats verlopen: het eerste is voor vakmensen, het tweede voor het brede publiek.

Het belang van deze op het eerste gezicht onnatuurlijke co-existentie van 2 evenementen is:
de mogelijkheid om trends, producten te testen (marketeers zouden het hebben over «marktbevraging») en
 het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen de ambachtsman van de aarde (landbouwer of bosbouwer) en de consument-burger.

Vandaag staat Libramont voor veel meer dan een gigantische tentoonstelling, indrukwekkende demonstraties en een buitengewone ontmoetingsplaats. Het is een formidabel levend laboratorium ten dienste van de landbouw- en bosbouwwereld en meer in het algemeen van fundamentele sectoren als voeding en gezondheid.
In onze hele geschiedenis leefde in ons team altijd een tweevoudige obsessie:
 enerzijds streven wij er geobsedeerd naar dat de landbouw en het bos van de toekomst de mooiste uitvindingen van de mens blijven
 en anderzijds dat landbouwers en bosbouwers goed boeren in onze landelijke gebieden.

Uit deze dubbele obsessie ontstond Libramont &Co, het 1e Interprofessionele forum van de landbouw, bosbouw en landelijke wereld.
De organisatie en werkzaamheden in het kader van Libramont&Co verrijken de inhoud van de Beurs, versterken ze (door het jaar rond ontmoetingen tussen vakmensen tot stand te brengen in de virtuele ruimte) en liggen in het verlengde ervan (door professionele onderwerpen uit te diepen, door Libramont tot een heuse HUB voor landbouw en bosbouw te maken).

Zo zette de 1e Top van Producenten op 30 maart 2017, als proloog op het thema «In actie voor het klimaat», de krachtlijnen als resultaat van de grote zomerse afspraak in de schijnwerpers.
Het is duidelijk gebleken dat de lokale consumptie, zowel van hout als van landbouwproducten, een heel gunstige impact op het klimaat heeft.

Wist u dat
Een ha vaste weidegrond ongeveer 70 keer de jaarlijkse uitstoot opslaat van de broeikasgassen van de runderen die erop grazen (op
basis van de gemiddelde dichtheid van het veebestand in Wallonië). De consumptie van lokaal vlees goed is voor het klimaat! Met alle respect voor de lobby «40 dagen zonder vlees».
Het Waalse lucht-klimaatplan in uitvoering van de akkoorden van Parijs voorziet in een vermindering met 48% van deze landbouwemissies tegen 2050, terwijl de verwachte vermindering 98% bedraagt voor de energieproductie en 87% voor huisvesting. Deze bijzondere inspanning, die alleen mogelijk is door een drastische verbetering van de energieprestaties van woningen, enorme perspectieven inhoudt voor het gebruik van hout als materiaal, dat heel goed isoleert en eenvoudig te recycleren is. Lokaal vlees eten in grote mate de koolstofbalans (minder transport, duurzaam bosbouwbeheer), maar tevens de sociaaleconomische balans van de regio verbetert.
Voor het eerst zal het thema in 2017 transversaal zijn en betrekking hebben op zowel de landbouwwereld als de houtsector. Het zal worden opgesplitst in 2 aspecten:
Hoe onze landbouw en bosbouw beheren en aanpassen aan de klimaatverandering?
Hoe dragen landbouw en bos bij aan en spelen zij een rol in de klimaatuitdagingen?

Dit thema zal op de Beurs worden ontwikkeld via de tentoonstelling in hal 3, haar animatie met als een hoogtepunt het familiespel "Climatic pursuit" en haar conferenties, alsook op het beursterrein door de heel talrijke exposanten.

In het bos zal het aan het publiek worden voorgesteld via levende demonstratiezones, levendige debatten, de voorstelling van het merk «Lokaal hout», de gemeenschappelijke stand van de bosbouwadministraties van de Grote Regio (Wallonië, Rijnland-Palts, Saarland, Lotharingen en het Groothertogdom Luxemburg), dit is een bevoorradingsbekken van meer dan 2.300.000 ha bos.

2017 staat ook voor bijna 800 exposanten op het beursterrein en 200 demonstratiegevers in het bos. Na de ongeziene landbouwcrisis
van 2016 is dit vertrouwen dat ze ons betuigen, uiterst positief en bevredigend.

Meer nog dan over hun aanwezigheid verheugen wij ons over de kwaliteit van hun aanbod: er zijn talrijke innovaties die aan bod komen via de Mecanic show, maar ook langs het innovatieparcours met als nieuwkomer het platform «Connected landbouw » in Hal 1. Met de steun van het Agence du Numérique zullen een vijftien starters zich voorstellen. Een parcours dat het accent legt op de exposanten die de integratie van deze nieuwe technologieën in hun gamma's voorstellen, zal het plaatje compleet maken.
Wat bio betreft, zullen dankzij onze samenwerking met de UNAB en eveneens voor het eerst, specifieke agroleveranciers van deze sector aan bod komen via een parcours ter ondersteuning van de tent «En terre bio».

Een nieuwigheid is er ook voor de Pool Melk die voor meer coherentie en een betere zichtbaarheid een plaats krijgt in Hal 1, naast de Pool Dierengezondheid. Aan deze Pool is ook een sectoraal "Melkparcours" gekoppeld.
Deze 3 sectorale Polen en Parcoursen (Connected landbouw en innovaties – Biolandbouw en de sector «Melk») zullen ervoor zorgen dat het bezoek van de professionals veel efficiënter verloopt.

Wat de fokkerijsector betreft, zal het accent liggen op een grotere diversiteit van de aanwezige rassen. Zo zullen de Pies rouges de l’Est worden voorgesteld (tentoonstelling, wedstrijdring, algemeen défilé) en de Belgische Trekpaarden zullen voor het eerst deelnemen aan een wedstrijd in Libramont (een mooie kans om de verschillen en kenmerken van het Ardense trekpaard en die van zijn neef uit het noorden in de kijker te zetten).
Voor het Belgisch Witblauw is een buitengewoon vaarzenconcours aangekondigd, ons aangeboden door fokkers in spe, want elk dier zal worden geleid door 2 kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. 24 dieren en 48 kinderen maken zich klaar om ons boeiende momenten vol emotie te bezorgen. Vrijdag en zaterdag staan ook raspresentaties (buiten concours) op het programma.

Dit jaar werd een bijkomende ring aangelegd om plaats te bieden aan al deze dierenpresentaties.

Ook de grote afspraken voor professionals zijn geprogrammeerd:
De Economische nocturne van vrijdag met de presentatie van de Landbouwers met waarden als een hoogtepunt
De meetings van de Verenigingen van landbouwingenieurs en andere gediplomeerden van de landbouwscholen
De nu al befaamde lunch van de Union Wallonne des Entreprises waaraan talrijke Nederlandstalige en groothertoglijke bedrijfsleiders deelnemen.
De uitreiking van de Mecanic Show diploma's aan de constructeurs op maandag
De vergadering van de Aannemers van landbouwwerken
De cocktail van de de Union Professionnelle des Vétérinaires
….

De Beurs is ook een event voor families, voor wie dit jaar een speciale ruimte werd ingericht.
Over 4000 m2 zullen kinderen en hun ouders kennis kunnen maken met «De betoverde Boerderij», haar dieren, animatie en … proeverijen. Dat alles onder het welwillende toezicht van onze Egeria 2017, de mooie Ardense merrie Pomme en haar veulen London. Authenticiteit en emotie gewaarborgd! Het bezoek aan de betoverde boerderij loopt verder in het parcours "Fokkerij".

Wat de streekproducten betreft, kondigen wij u met genoegen aan dat de wedstrijd 'Coqs de Cristal' en de ruimte 'Sentier des Saveurs' terug van weggeweest zijn. Een publieksstemming en een categorie "nieuw product" zijn 2 nieuwigheden voor het concours 2017. De categorie «nieuw product» zal worden beloond met een «Poussin de Cristal».
In dezelfde orde versterkten wij het concept en de communicatie van Ardenne Joyeuse, de ruimte voor lekkere streekproducten.
In januari 2017 werden onze acties om al onze bezoekers, in het bijzonder mensen met een handicap, een hoogstaand onthaal te kunnen aanbieden, beloond met de Prix de l’Entreprise citoyenne uitgereikt door Association Cap48. Wij voelen ons zeer vereerd en zullen onze inspanningen uiteraard onverdroten verderzetten. Ons partnership met de onderneming l’Age d’Or Services werd nog uitgebreid. Zo kunnen wij instaan voor het vervoer van beperkt mobiele personen in alle veiligheid en met een maximaal comfort.

Wij stellen u voor om dit rijke en gevarieerde programma in 2017 aan te vullen met een bezoek aan Demo Forest.
Op een bosterrein van 180 ha biedt Demo Forest zijn bezoekers 200 demonstraties en stands langs een parcours met een dubbele lus.

Op het gebied van nieuwigheden vermelden wij, naast de debatten rond het al vermelde thema en de aanwezigheid van de Grote Regio:
 8 demonstratiezones gewijd aan Bosbeheer, Bosontginning, Bosbouw- en agrobosbouwwerken, de Bos-houtketen en de eraan verbonden beroepen, Fauna en Jacht, Water en Visvangst, Hernieuwbare energie en Groen toerisme
De eerste deelname van 2 damesploegen aan het Europees kampioenschap houthakken
Het eerste Europees kampioenschap beeldhouwen met kettingzaag
Kleiduifschieten

Uitslepen, Aanspannen, animatie rond Jacht en initiatie in Visvangst, Behendigheidstest met drager, een wedstrijd houthakken voor scholen... staan eveneens op het programma.

Ook nieuw is het treintje dat met het oog op een comfortabel en efficiënt bezoek de 2 uiterste punten van het parcours verbindt.

Kortom, u heeft honderden goede redenen voor een bezoek aan Libramont. Hier vindt u er al vijf.
1. Libramont is een ruimte van oplossingen en vernieuwing: hier groeien de landbouw en de houtketen van morgen (Mecanic Show, Platform «Connected landbouw», Polen Melk en Dierengezondheid, thema «In actie voor het klimaat», bioparcours….)
2. Libramont is een groot trefpunt van de fokkerij: meer tentoongestelde rassen, meer wedstrijden, meer demonstraties en animatie
3. Libramont is een unieke gespreks- en ontmoetingsplaats voor vakmensen onder elkaar, maar ook met de maatschappij en de consumenten
4. Libramont is de schepper van een buitengewone belevenis voor families: hoogwaardige streekproducten (Ardenne joyeuse, wedstrijden 'Coqs de Cristal’ en 'Sentier des saveurs'), de leerrijke en speelse animatie van de Betoverde boerderij, contact met Pomme, onze Egeria 2017….
5. Last but not least… staat Libramont op de oneven jaren ook voor Demo Forest, een unieke ontmoeting met de wereld van het bos en het hout in een bijzonder fraai natuurlijk decor.

Tot slot kan iedereen dankzij de online verkoop, georganiseerd in samenwerking met onze partner CRELAN, zo dikwijls langskomen als hij wenst.
Libramont … om zonder mate van te genieten!

  1. Algemeen - de actualiteit
  2. Thema 1 - 2
  3. Programma
  4. Mecanic Show
  5. Praktische info
  6. Onze partners


  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer