Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 22 jun 2017 16:16 

Voor de melkveehouderij langzaam ruimte in liquiditeit


De meeste voorschotprijzen liggen boven het langjarig gemiddelde en de prognoseprijs. Dit betekent voor nu dat het gemiddeld bedrijf goed in staat moet zijn om alle lasten te betalen. Er ontstaat zo langzaam ruimte om (beperkte) buffers op te bouwen of achterstanden weg te werken.

Dat schrijft de Rabobank in haar tweede kwartaalbericht zuivel van dit jaar. De liquiditeit kan wel nog steeds negatief worden beïnvloed bij bedrijven die door de GVE-reductieregeling kampen met een onderbezetting.

De analisten reppen van een mooi herstel na een minder 2016. De Nederlandse melkprijs herstelde vlot in het laatste kwartaal van 2016 is vervolgens in de eerste zes maanden van 2017 op een stabiel niveau gebleven. De prijsverschillen tussen de verwerkers zijn afgenomen.

Melkproductie
In de eerste drie maanden van dit jaar lag de melkproductie in Nederland nog 0,6 procent boven het niveau van vorig jaar, maar in april en mei daalde de productie met 0,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Deze daling was het gevolg van de GVE-regeling.

Europese productie
In de EU blijft de melkproductie vooralsnog achter ten opzichte van 2016. In januari lag het productieniveau 1,1 procent achter op dezelfde periode vorig jaar, waarbij Duitsland en Frankrijk als de twee grootste melkproducerende landen respectievelijk 3,5 en 3,1 procent achter bleven.

De Rabobank verwacht dat het Europese productieniveau in het tweede kwartaal 0,8 procent lager zal liggen dan in dezelfde periode in 2016. Maar de bank rekent erop dat de productie in de tweede helft van 2017 weer aantrekt ten opzichte van vorig jaar, en wel met + 1 en + 2,2 procent in het derde en vierde kwartaal. Ook voor de eerste helft van 2018 wordt een verdere productiestijging verwacht (Q1: +1,2 procent, Q2: +0,8 procent).

Voor Nederland rekent de bank op een stabiele productie, vanwege de nieuwe productiebeperkende maatregelen.

Wereldwijd
De Rabobank verwacht tevens dat het wereldwijde productieniveau, dat in het eerste kwartaal al aantrok, zich verder zal herstellen in de tweede helft van 2017. De exportvolumes moeten groeien om aan de groeiende wereldwijde vraag te kunnen voldoen. Om op de lange termijn een balans te bereiken voor de structurele extra vraag naar melkvetten adviseert de bank aan verwerkers om de de uitbetaling op vet te verhogen, zodat boeren worden gestimuleerd om meer melkvet te produceren.

China
De druk op de melkprijzen is voor Chinese melkveebedrijven geen aanleiding om meer melk te produceren, vermoeden de analisten. De productiecurve voor 2017 zal naar verwachting 1,2 procent hoger zijn dan het magere jaar 2016. De importgroei in het eerste kwartaal is 4 procent lager dan verwacht.

Om de lage voorraadniveaus aan te vullen wordt in de tweede helft van 2017 een sterke importgroei van 35 procent verwacht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Rabobank verwacht dat het Chinese importvolume voor heel 2017 19 procent hoger zal liggen dan in 2016, een fractie lager dan eerdere schattingen.

Over het algemeen beoordeelt de bank de zuivelmarkt als goed met nog steeds een goede toekomst, al zal deze meer schommelen dan voorheen.



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer