Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jun 2017 11:30 

'Bodemvruchtbaarheid grasland in Nederland gemiddeld op niveau'


Gemiddeld genomen is er onder het huidige mestbeleid (nog) weinig aanleiding voor bezorgdheid over de bodemvruchtbaarheid van grasland. Dat concluderen Jouke Oenema en Koos Verloop van Wageningen Plant Research na bestudering van de gegevens van 10 jaar van Koeien & Kansen-bedrijven.

Het systeem van gebruiksnormen voor meststoffen is vanaf 2006 van kracht. Bij de inzet van de beschikbare mest wordt zelden bezuinigd in de maïs, volgens de onderzoekers. Als er geknepen moet worden om binnen de gebruiksnorm te blijven, gebeurt dat vooral in gras. Daardoor wordt niet altijd volgens het landbouwkundig advies bemest.

Het gebruik van meststoffen op grasland is sinds het invoeren van de gebruiksnormen dus onder druk komen te staan. Daarom is bekeken wat de gevolgen zijn geweest van het huidige mestbeleid op de bodemvruchtbaarheid in grasland, op de 15 deelnemende melkveebedrijven.

Fosfaattoestand
De fosfaattoestand van de bodem in grasland is sinds de invoering van het huidige mestbeleid op peil gebleven, concluderen de onderzoekers. Op de helft van de graspercelen schommelt het P-Al-getal tussen de 25 en 50. De hoeveelheid snel beschikbare fosfaat (uitgedrukt als P-PAE) lijkt gedaald tussen 2009 en 2012 maar is sindsdien stabiel gebleven.

Ook het organische stofgehalte in grasland in de laag 0-10 cm is sinds de invoering van het huidige mestbeleid onveranderd gebleven. Op de Koeien & Kansen-bedrijven (met uitzondering van de bedrijven op pure veengrond) varieert het organische stofgehalte op de helft van de graspercelen tussen 4 en 11 procent. Ook het jaarlijkse stikstofleverend vermogen van grasland lijkt stabiel sinds 2006.

Kanttekeningen
De onderzoekers plaatsen wel enkele kanttekeningen. De bevindingen zijn gebaseerd op ruwe gegevens van Koeien & Kansen-bedrijven. In de onderzochte periode (2006 – 2016) was de samenstelling van de Koeien & Kansenbedrijven niet altijd constant. Enkele bedrijven hebben het project verlaten en daarvoor zijn nieuwe bedrijven in de plaats genomen. In de analyse is geen rekening gehouden met die wisselingen.

Ook is in de analyse van de graslandpercelen niet gekeken naar het gebruik (permanent grasland, grasland in wisselbouw). De onderzoekers sluiten niet uit dat er op individuele bedrijven wel knelpunten kunnen zijn in de bodemvruchtbaarheid.



  Nieuwsflash
 
Symbolische actiedag tegen EU-landbouwbeleidLees meer
 
 
De langetermijnvisie voor de Vlaamse land- en tuinbouwsectorLees meer
 
 
De Vlaamse kennisportefeuille voor landbouwers Lees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
Sojateelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten 1 mei 2025 Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: nooit zo weinig regen in 132 jaar tijdLees meer
 
 
PC Fruit experimenteert met elektrische tractorLees meer
 
 
Nieuwe sectorbarometers houden vinger aan pols bij melkvee en varkensLees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer