Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jun 2017 10:30 

Monomestvergisting biedt kansen, maar er zijn nog diverse knelpunten te overwinnen


Het eerste struikelblok voor monomestvergisting in de melkveehouderij is het krappe verdienmodel, zowel binnen de coöperatie Jumpstart van FrieslandCampina als daarbuiten. De marges binnen het verdienmodel zijn mager in het geval een positief saldo kan worden gehaald. Hbo-student Dier- en Veehouderij Erwin Haveman deed voor LTO Noord uitgebreid onderzoek naar de kritische faal- en succesfactoren van monovergisting van mest bij intensieve en extensieve melkveebedrijven.

Hij rekende 5 scenario's door voor 10 intensieve en 9 extensieve bedrijven, bij investeringen die variëren van 250.000 tot 500.000 euro. Geen enkele melkveehouder verdient zijn investering binnen de 5 jaar terug. Slechts 2 bedrijven zijn in staat een installatie binnen 10 jaar terug te verdienen.

 Haveman keek onder andere naar de hoogte van de SDE+-subsidie, de prijzen om groen gas of stroom af te zetten en de investering die voor een installatie nodig is. Verder bepalen ook technische aspecten en het vakmanschap van de ondernemer het rendement. In het eerste scenario keek de student naar de impact van lagere investeringskosten voor een monovergister. Daardoor daalt de terugverdientijd, maar onder de 10 jaar komt deze slechts bij enkele bedrijven.

 Ook bij het verhogen van de SDE-subsidie met 5 of 7,5 cent per kilowattuur daalt de terugverdientijd bij 4 van de 10 intensieve bedrijven naar minder dan 10 jaar. Dit effect is groter bij een installatie die het biogas omzet naar groen gas. In het derde scenario werd gekeken naar het effect van het toevoegen van 5 of 10% co-producten. Ook hierbij daalt de terugverdientijd tot rond de 10 jaar en is het effect het grootste bij de groengas installaties. Het hangt daarnaast af van de prijs die voor het co-product betaald moet worden. Kiezen voor minder weidegang of het continu opstallen van het vee biedt ook weinig voordeel, stelde Haveman vast. De terugverdientijd daalt daarbij nauwelijks.

 Daarnaast spelen vakmanschap van de ondernemer en achterblijvende technische resultaten een beperkende rol. Weidegang is in eerste instantie geen bepalende factor en kan gaan samengaan met vergisten op het boerenerf, een maatschappelijke wens. Het proces van mestvergisten binnen de melkveehouderij staat in Nederland in de kinderschoenen. Maatwerk is een vereiste en verbeteringen op financieel en technisch vlak doorvoeren blijkt noodzakelijk.

 Ondanks de hobbels is het mest vergisten kansrijk. Tijdens het proces wordt milieuwinst geboekt in de vorm van vermeden emissies. Reststromen kunnen worden gebruikt in het proces en het eindproduct, het digestaat, kan worden afgezet bij onder andere fruittelers en akkerbouwers. Door onderzoek te doen naar de waarde van digestaat en milieuwinst te laten uitbetalen kan een toekomstbestendig concept worden ontwikkeld. Momenteel is monomestvergisting echter een gewaagde stap.

bron: LTO Noord



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer