Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 jun 2017 10:55 

Aardappelschillen brengen gezonde vetten tot in ons dieet


Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een nieuwe, natuurlijke techniek ontwikkeld om meer gezonde vetzuren in melk, kaas en rundvlees op te nemen.

Poly-onverzadigde vetzuren, zoals omega 3, zijn goed voor ons lichaam. Ze hebben een positief effect op de cholesterolwaarden en beschermen ons zo tegen hart- en vaatziekten. Maar in ons dieet zitten er nog veel te weinig.

Minder gezonde vetzuren in melk en vlees van koeien en schapen
“Dierlijke producten zijn vaak arm aan deze gezonde vetzuren”, zegt onderzoeker Frederik Gadeyne van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (Universiteit Gent). “Dit kan gemakkelijk opgelost worden door meer van deze vetten te voederen aan dieren. Dat zie je soms op de verpakking staan als ‘verrijkt met Omega 3’. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld lijnzaad werd toegevoegd aan het diervoeder.”
“Diervoeder aanrijken met gezonde vetzuren, werkt enkel bij dieren met slechts één maag, zoals varkens of kippen. Bij de meermagigen zoals koeien en schapen ligt het wat moeilijker”, gaat Gadeyne verder. “De eerste maag van deze dieren is de pens. Die werkt als een soort reactorvat waarin alles wordt afgebroken door bacteriën. Dit heeft als voordeel dat ze vezelrijk voeder zoals gras kunnen verteren. Het nadeel, voor ons dan toch, is dat ook de goede vetzuren worden afgebroken. Die komen bijgevolg ook niet in het vlees en de melk terecht.”

Van aardappelschil tot voedersupplement
Om meer poly-onverzadigde vetzuren in onze voeding te krijgen, moeten we het diervoeder  beschermen tegen de bacteriën in de pens van runderen of andere meermagigen. Een natuurlijke oplossing hiervoor vonden de onderzoekers in aardappelschillen: daarin zit een stof die ervoor zorgt dat de vetzuren niet afgebroken worden in de pens, en toch in vlees en melk kunnen terechtkomen.
“We kunnen deze stof zelfs uit het waswater halen van bedrijven waar aardappelen verwerkt worden, en zo een restproduct nieuw leven inblazen”, aldus Gadeyne.

Biologische techniek
“Tegenwoordig bestaan er al andere technieken om poly-onverzadigde vetzuren te beschermen”, voegt Gadeyne nog toe. “Maar daarbij worden onnatuurlijke stoffen gebruikt. De methode die wij ontwikkeld hebben, bootst een natuurlijk proces na en kan op termijn een waardig alternatief vormen met een lage impact.”
De onderzoekers zetten de methode momenteel nog op punt. Het uiteindelijke doel is om een droog product te ontwikkelen dat gewoon aan het voeder toegevoegd kan worden.

 



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer