Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mei 2017 10:40 

BKD controleert op onafgedekte afvalhopen uien in Nederland


De Stichting Bloembollenkeuringsdienst (BKD) controleert weer intensief op onafgedekte uienafvalhopen. Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen zijn vanaf 15 april niet toegestaan. De keuringsdienst doet dit in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding valse meeldauw en koprot in uien. Uienafvalhopen met uitgelopen planten zijn belangrijke potentiële infectiebronnen voor valse meeldauw in uien. Afvalhopen met uien kunnen bovendien al een infectiebron van koprot zijn, voordat de uien zijn uitgelopen. Het is daarom wettelijk verplicht deze potentiële infectiebronnen af te dekken. Dit is geregeld in de 'Regeling bestrijding schadelijke organismen' onder de Plantenziektenwet. De NVWA is verantwoordelijk voor uitvoering en handhaving van de Regeling.

De handhaving is vooral gericht op het waarschuwen en (laten) nemen van maatregelen om de (potentiële) ziektebronnen te bestrijden en de overtreding te herstellen. Hiermee wordt voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden naar percelen uien in de omgeving. Afdekken met deugdelijk zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze worden verwerkt. Jaarlijks worden circa 1.000 afvalhopen gecontroleerd. Hiervan zijn ongeveer 60 niet of onvoldoende afgedekt. Bijna alle telers treffen na een waarschuwing direct maatregelen om de afvalhoop onschadelijk te maken. Bij een aantal helpt waarschuwen niet. Bij deze bedrijven moet het nemen van maatregelen afgedwongen worden. Dit gebeurt via een bestuursrechtelijke procedure. 

Dat betekent concreet dat de NVWA een last onder dwangsom kan opleggen. De last onder dwangsom verplicht de ondernemer om een overtreding ongedaan te maken. Doet hij dit niet, dan moet hij een dwangsom van 500 euro betalen, voor elke dag dat de overtreding wordt geconstateerd. Na 4 dagen kan een last onder bestuursdwang worden opgelegd. Dit betekent dat overtredingen op kosten van de teler door de NVWA worden hersteld. In zeer ernstige gevallen kan bovendien een strafrechtelijke procedure ingezet worden. Er wordt dan een proces verbaal opgemaakt en de zaak wordt doorgeleid naar de officier van justitie, die besluit om al dan niet tot vervolging over te gaan.

Mensen kunnen uienafvalhopen melden bij BKD: telefoonnummer 0252 419 101 of e-mail naar info@bkd.eu.

bron: BKD



  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer