Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 mei 2017 10:27 

Pachtnormen 2017 akkerbouw- & grasland lager, norm tuinbouw 'Rest van Nederland' sterk gestegen


Op 1 juli 2017 worden de nieuwe pachtnormen van kracht. Wageningen Economic Research heeft de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor 2017 berekend conform de uitgangspunten van het Pachtprijzenbesluit.

In alle 14 pachtprijsgebieden dalen de pachtnormen 2017 voor akkerbouw- en grasland ten opzichte van de pachtnormen 2016. Dit schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De lagere pachtnormen in de pachtprijsgebieden met overwegend melkveehouderij zijn te verklaren door de slechte bedrijfsresultaten in het jaar 2015. Dit slechte jaar is aan de berekening van de pachtnormen toegevoegd, terwijl het jaar 2010, met gemiddelde bedrijfsresultaten, uit de berekening is weggevallen.

Akkerbouw
Voor de akkerbouw valt een zeer goed jaar voor het inkomen (2010) uit de berekening en komt er een gemiddeld inkomensjaar (2015) voor in de plaats. Vooral het Zuidwestelijk akkerbouwgebied scoort ten opzichte van andere akkerbouwgebieden vrij laag, en laat veel grotere schommelingen in de grondbeloning zien. Dit komt omdat het gebied een van de meest 'zuivere' akkerbouwgebieden is. De inkomensschommelingen in de akkerbouw zijn over het algemeen groter dan in de melkveehouderij. De jaren 2011 en 2014 waren qua inkomen slechte jaren voor de akkerbouw, maar voor de melkveehouderij vrij goede jaren. In meer gemengde gebieden hebben de inkomensfluctuaties in de akkerbouw en melkveehouderij elkaar soms ‘opgevangen’. Verschillen in de inkomensontwikkelingen tussen de akkerbouwgebieden kunnen ook voortvloeien uit verschillen in bouwplan.

Tuinbouw
In het gebied 'Westelijk Holland' is het goede inkomensjaar 2010 ingewisseld voor een ander goed jaar (2015), waardoor de pachtnorm voor los tuinland bijna gelijk blijft. In het gebied 'Rest van Nederland' stijgt de regionorm sterk (+58%) door de vervanging van een slecht jaar (2010) door een goed jaar (2015). De samenstelling van de tuinbouwsector in beide gebieden verschilt sterk en de pachtnormen (gebaseerd op de bedrijfsresultaten) hierdoor ook. In 'Westelijk Holland' is het merendeel bloembollenbedrijf. In 'Rest van Nederland' spelen bloembollenbedrijven nauwelijks een rol en zijn de boomkwekerijen in de meerderheid.

Agrarische bedrijfsgebouwen 
De hoogst toelaatbare pachtprijzen voor agrarische bedrijfsgebouwen en de pachtprijs voor bestaande overeenkomsten worden verhoogd met 1,30%, de gemiddelde bouwkostenindex over 2012-2016. De maximale pachtverhoging voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten van voor 1 september 2007 bedraagt 2,8% (inflatie van 0,6% plus 2,5%). Dat is gelijk aan het basishuurverhogingspercentage volgens het huurprijzenbeleid woonruimte en dat per 1 januari 2017 is gewijzigd van 1,5% naar 2,5% (wijziging van de maximale huursomstijging voor zelfstandige woningen van woningcorporaties).

Agrarische woningen
De hoogst toelaatbare pachtprijs voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten aangegaan op of na 1 september 2007, wordt bepaald aan de hand van het puntenstelsel uit het woningwaarderingsstelsel. Per 1 juli 2016 stijgen de huurprijsgrenzen met 0,3% (inflatie over 2016). 

Zie voor de tabellen met de Nederlandse pachtnormen 2017 de site van ministerie van Economische Zaken.

bron: Ministerie van Economische Zaken



  Nieuwsflash
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer