Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 apr 2017 19:23 

BEMEFA: Missie toekomstgericht verfrist, maatschappelijk relevant en internationaal getint


BEMEFA wordt Belgian Feed Association (BFA)

Tijdens BEMEFA’s Algemene Vergadering van 27 april onthulde voorzitter Frank Decadt de “opgefriste” missie, de nieuwe naam Belgian Feed Association en werd het nieuwe logo bekend gemaakt.

Bestanden beschikbaar voor download:
Logo (293 Kb)

De nieuwe naam moet de sleutelrol die BFA speelt op het internationale forum benadrukken: voedselveiligheid, duurzaamheid en maatschappelijk relevante thema’s zoals antibioticagebruik blijven lichtgevende bakens voor de toekomststrategie. BFA moet blijvend haar rol als belangrijke toeleverancier in de dierlijke productie invulling geven.
Naar goede traditie hield de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten (BEMEFA) op de laatste donderdag van april haar Algemene Vergadering.

De missie van BFA , stelt voorzitter Decadt “is verfrist, moet de online zichtbaarheid vergroten en onderstreept de internationale context waarin onze industrie zich moet waarmaken”.
De missie van BFA bestaat erin “de belangen van haar leden te behartigen en te streven naar de algemene maatschappelijke aanvaarding van een duurzame diervoederproductie”.
“Missie en logo zouden een aantal kernboodschappen moeten omvatten”, voegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal van het gloednieuwe BFA, daaraan toe : “reputatie, vertrouwen, gesprekspartner, eenheid, toekomstgericht, internationaal , vooruitstrevend en dynamisch.”

Op korte termijn is het behalen van de eerste antibioticareductiedoelstelling, als eerste schakel van de dierlijke productie, een absolute prioriteit. Voorzitter Frank Decadt is heel formeel : “we moeten de 50 % reductie van antibiotica via de weg van de gemedicineerde voeders absoluut halen !” . “De leden van BFA zijn op de goede weg. Eind 2016 konden we reeds een reductie van 36 % laten optekenen ten opzichte van het referentiejaar 2011.” Dit is te danken aan een doorgedreven sensibilisering van alle schakels van de keten, inclusief de mengvoederfabrikant, gekoppeld aan concrete maatregelen (elektronisch voorschrift, geen AB-gemedicineerde voeders meer voor vleesvarkens ouder dan 15 weken, enkel nog voorschriften van de bedrijfsbegeleidende dierenarts). Sensibilisering, instrumenten en een goede samenwerking met de bevoegde overheid is de beste mix om duurzaam het veranderingsproces te begeleiden” voegt Yvan Dejaegher daaraan toe. Overheid en privésector hebben een gemeenschappelijk doel dat best in concrete afspraken wordt verankerd.

BFA moet aan de kar blijven trekken om internationale uitwisselbaarheid te bewerkstelligen. Daartoe neemt BFA de verantwoordelijkheid op zich om het Europese Feed Safety Management Committee (EFSA) te leiden , om de Europese duurzaamheidswerkgroep mee te stuwen naar FEFAC soy sourcing guidelines en een internationale voetafdruk voor de diervoeders. “We moeten vaststellen dat er meer en meer regionale lastenboeken worden gecreëerd”, waarschuwt Frank Decadt. BFA zal zich blijven inzetten om toegang te behouden tot al die markten. “Alleen moet iedereen beseffen dat bilaterale gesprekken ‘time-consuming’ zijn en zeker niet kostenefficiënt”.

“Een forum, een internationale tool om al die systemen, zij het in het kader van de voedselveiligheid zij het in het kader van de duurzaamheid, te vergelijken om de uitwisselbaarheid te vergemakkelijken zou al een zegen zijn!” eindigt Yvan Dejaegher.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer